Hvem skal redde planeten vår?

STORTINGSVALGET 2013: Pudderkjøringa står i fare på grunn av det politikerne gjerne kaller «vår tids største utfordring». Men hva vil de gjøre for å stoppe global oppvarming?

Sist oppdatert 5. september 2013 kl 08.19
UBEHAGELIG: Vi får virkelig håpe dette bildet ikke viser hvordan vintrene skal være i framtida. Foto: Tore Meirik
UBEHAGELIG: Vi får virkelig håpe dette bildet ikke viser hvordan vintrene skal være i framtida. Foto: Tore Meirik

Global oppvarming angår alle, uansett om du elsker puddersnø eller ikke. For oss som elsker å få tørr, kald snø i fjeset blir klimautfordringene ekstra viktigere.  Men er vi klare for å ofre alt stæsjet vårt og alle reisene for å begrense klimagassutslippene?

Partiet som hevder de er for folk flest har muligens ikke fått med seg at folk flest i Norge er skiinteressert, for FrP mer eller mindre innrømmer at det er umulig å få gjort noe med global oppvarming. Samtidig tipser det innvandringsskeptiske partiet nordmenn om å reise til Spania for å slippe unna snø og vinter.

Lenger mot venstre blir partiene med opptatt av å sette seg hissige mål om å få ned klimagassutslippene, og begrense forbruket i verdens rikeste land. Noe overraskende er det kanskje at Sv ikke lanserer noe mål, og serverer et mer eller mindre innholdsløst svar på dette viktige spørsmålet. 

Hva mener du? Stem på din favoritt nederst, og husk å stem i alle sakene, for på fredag summerer vi alle avstemningene og avslører hvilket parti som er Fri Flyt-lesernes favorittparti. 

Dagens spørsmål: Hva vil ditt parti gjøre for å bevare vintrene slik våre lesere ønsker at de skal være (lange, stabile og med masse snø)?

Fremskrittspartiet (FrP), v. kommunikasjonsrådgiver Lars Joakim Hanssen:

– Fremskrittspartiet er et liberalt parti som jobber for mindre statlig inngripen i folks hverdag. Vi tror det er grenser for hva politikere skal ha meninger om, og ikke minst hva politikere kan gjøre noe med. Selv om de fleste av oss er glade i snørike vintre (med unntak av de som drar til Spania for å unnslippe nettopp snø og vinter), tror vi det er begrenset hva vi som politikere kan gjøre for at vintrene skal være lange og snørike.

Høyre (H), v. politisk rådgiver Mette Tønder:

– Høyre vil arbeide for reduserte utslipp av klimagasser gjennom tiltak for reduserte utslipp i Norge og utvikling av ny, klimavennlig teknologi som kan redusere klimagassutslippene globalt og gjøre at vi kan nå FNs målsetting for reduserte klimagassutslipp innen 2050.

Kristelig Folkeparti (Krf), v. partiets rådgiver i Energi- og miljøkomiteen, Christoffer Sahl:

–Da må det jobbes aktivt for å stanse global oppvarming. KrF har en radikal klima- og miljøpolitikk. Vi ønsker å ta advarslene fra FNs klimapanel på alvor, og mener Norge må ta vår del av ansvaret for klimautfordringen ved å sørge for tilstrekkelig reduksjon av klimagassutslipp innenfor våre egne landegrenser. Dagens regjering har ikke gjort nok i klimapolitikken, noe som er en selvstendig grunn til å skifte den ut. De har blant annet delt ut fire ganger så mange utvinningstillatelser til oljeindustrien som den forrige Bondevik-regjeringen. KrF vil redusere tempoet i norsk oljeutvinning og gassproduksjon, og beholde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. Vi vil øke produksjonen av fornybar energi i Norge, og fase ut fossil energibruk i transport-, industri-, olje- og gass og byggsektoren. 

Senterpartiet (Sp), v. politisk rådgiver Ole Johnny Stavn:

–Senterpartiet er levende opptatt av å legge til rette for en mer klimavennlig hverdag, med en aktiv bruk av naturen. Det er fullt mulig å nytte naturen på en bærekraftig måte, samtidig som en tar vare på klimaet. 

Venstre (V) v. rådgiver i partiets stortingsgruppe, Camilla Edi Hille:

– Venstre vil gjøre alt i vår makt for å sikre lange, hvite vintre, også i framtiden. Det viktigste vi kan gjøre er å stanse den globale oppvarmingen. Vi vil kutte norske utslipp med 40 prosent innen 2020, sånn som FN anbefaler. Å stanse klimaendringene er vår aller viktigste oppgave.

Arbeiderpartiet (Ap) v. Anne Odden, informasjonsleder, Aps stortingsgruppe:

– Vi vil jobbe for å redusere utslipp av klimagasser, gjennom blant annet å satse på teknologiutvikling i industrien, kollektivtransport og reduksjon av utslipp i transportsektoren og en aktiv internasjonal klimapolitikk.

Sosialistisk venstreparti (Sv) v. politisk rådgiver Robert Kippe:

–Været er ikke politisk styrt, men SV vil redusere klimagassutslippene og unngå menneskeskapte klimaendringer.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) v. De Grønnes 1. kandidat, Rasmus Hansson:

–Bra at friluftslivet tar villsnøens parti! De Grønne går til valg på at Norge skal holde opp å være en pådriver for økt global oppvarming, slik vi er i dag. Vi vil starte overgangen til et bærekraftig velferdssamfunn nå og avvikle oljevirksomheten i løpet av 20 år. De Grønne vil føre en politikk som tar informasjonen fra verdens klimaforskere på alvor. Norge må basere sin framtidige velferd på ny teknologi, lavere ressursforbruk og en økonomi som ikke undergraver livsmulighetene til mennesker som kommer etter oss. For mennesker i andre land og i framtiden blir klimakonsekvensene langt alvorligere enn klisterføre. Hensynet til dem vil også være vår beste bidrag til å bevare gode norske vintrene.

Publisert 5. september 2013 kl 08.19
Sist oppdatert 5. september 2013 kl 08.19
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen