Til topps i Norges nasjonalparker

  • Inneholder tur-beskrivelser og skildringer fra alle Norges 37 nasjonalparker.

  • Er skrevet av Gjermund Nordskar.

  • Gis ut av Fri Flyt AS, og er tilgjengelig for salg på friflytbestill.no.

1

– Det er en tur som skikkelig seg veldig ut, og det er Sjunkthatten (både høyeste fjell og nasjonalparken heter det, red.anm.) i Nordland. Vi fikk oss en skikkelig overraskelse da vi kom dit, sier Gjermund Nordskar til Fri Flyt.

Annonse

Boka "Til topps i Norges nasjonalparker", som gis ut mandag denne uka, inneholder reiseskildringer og guider til de høyeste toppene i alle nasjonalparkene i Norge. Det er Gjermund Nordskar som har skrevet boka, og har selv gått alle turene. Selv om han innrømmer å ha hatt flere spektakulære opplevelser gjennom de 80 dagene han brukte på turene, har det også vært flere utfordringer. Slik som nevnte Sjunkhatten.

– Vi hadde bare med oss enkelt klatreutstyr, og hadde ikke sett for oss at det skulle være så krevende. Da vi kom dit så et beist av et fjell som stakk opp av havet. Vi ante ikke hvordan vi skulle komme oss opp. Heldigvis er det tre andre nasjonalparker i nærheten som vi kunne ta imens, forteller Nordskar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

12
12

SLET: Dette fjellet ga de største utfordringene. Foto: Wenzel Prokosc

Mens de andre parkene ble gjennomført fikk han tid til å komme opp med ideer. Først søkte han lokal klatrehjelp, men det viste seg å være vanskelig. Sjunkhatten er nemlig svært krevende på våren, da denne turen ble gjennomført. Løsningen ble til slutt den erfarne klatreren Sindre Brevold, som kom opp fra Oslo.

– Det ble en svært strabasiøs tur opp. Vi brukte vel 16 timer til sammen. Men vi hadde jo satt oss et mål om å klatre til toppen av alle nasjonalparkene, og det ville vært et nederlag å gi opp der, sier Nordskar.

Turene har blitt klatret, gått på ski og til fots. Selve bokidéen kom til underveis.

– Det var egentlig ikke bok som var i tankene da jeg startet turen. Men etter hvert får man så utrolig mange gode opplevelser, og spennende erfaringer. I tillegg fikk vi flere flotte bilder  med oss i bagasjen. Da lå mye til rette for å skrive en bok, sier Nordskar.

– Hvilke utfordringer har dukket opp?

– Det har vært flere, men det har vært en utfordring å få komprimert all informasjonen mellom to permer. Den kunne jo blitt dobbelt så stor, egentlig. Budskapet er jo egentlig at man må besøke nasjonalparkene selv. Dette er til inspirasjon, og en smakebit, sier Nordskar.