Voldsom vind, nedbør og økende temperatur har ført til økt snøskredfare i Midt-Norge og på Nordvestlandet de siste dagene. Natt til mandag gikk et enormt skred i Skarbekkdalen, det populære frikjøringsområdet mellom skiheisene i Ådalen og Vangslia –samme sted hvor sju mennesker omkom i snøskred i 1969. Ingen skiheiser i nærheten av området har vært åpne på flere dager, og ingen mennesker ble tatt i skredet.

– Blir ikke større enn dette

Tindevegleder Tor Olav Naalsund er bosatt i Oppdal, og han melder inn skredfare til varslingtstjenesten varsom.no. Skarbekkdalen ligger i varslingsregionen Trollheimen. Naalsund mener skredet er så stort som snøskred kan bli i denne dalen.

– Geografien i Skarbekkdalen tillater ikke stort større skred enn dette, sier Naalsund, som likevel understreker at for den aktuelle faregraden er ikke så store skred uvanlig.

– Nå er det faregrad tre i området. Ny oppdatering kommer på varsom innen klokka fire, sier han.

Stor bruddkant

– Hva er skredproblemet?

– Først og fremst fokksnø på grunn av nedbør og sterk vind, som betyr at alle østvendte sider kan være farlige. Og skredproblemet ser ut til å vedvare.

Naalsund anslår størrelsen på skredet til 300 høydemeter, en kilometer langt og 200 meter bredt. Bruddkanten er rundt 1,8 meter, og skredet ble fjernutløst av tråkkemaskin som kjørte på transportløypa mellom Vangslia og Ådalen.

Klikk her for Naalsunds detaljerte observasjon!

13516
13516

BRUDDKANTEN: Tor Olav bruker staver som er rundt 120 centimeter… Foto: Tor Olav Naalsund

Like stort som i ´69

– I lesidene er det nok lagt ned opp til 70 centimeter snø. Nå regner det godt også, så skredfaren er stor. Dette ville det nok ta et par dager for å stabilisere, sier skipatruljesjef i Oppdal, Arnt Gulaker, til adressa.no.

Gulaker var også på jobb da skredtragedien i 1969 skjedde -den gang som heiskar i Vangslia- og han mener skredet i dag gikk enda lenger ned dalen.

– Dagens skred er i hvert fall i samme størrelse. Bruddkanten av skredet er en meter, sier han til Adresseavisen.

Nestenulykke på Strandafjellet

Også på Sunnmøre har snøskredfaren økt, og i helga var det nære på skisenteret på Stranda. To personer slapp unna et stort snøskred med få meters margin.

– Hadde han kjørt fem meter lenger ut, hadde han kanskje ikke overlevd. Det kan være konsekvensen av et slikt skred, seier Oscar Almgren i Uteguiden AS til avisa Sunnmøringen om hendelsen som skjedde søndag ettermiddag.

Almgren, som har ansvaret for skredvarslinga ved Stranda Skisenter meldte klokka 13.45 til politiet om snøskredet som ble utløst like før på Fursetsida på Stranda. Også fredag gikk det skred ved Strandafjellet skisenter, da på Roaldssida.

Almgren var på offpistguiding da de møtte to skikjørere, og den ene hadde utløst et flakskred som skal ha hatt en bruddkant på opptil halvannen meter.

– Begge hadde skredsøker på seg, ikke søkestang eller spade. Det var flaks at ingen av de havnet under snøen, sier Almgren. 

NB! I dag meldes det faregrad 3 –betydelig skredfare- eller 4 –stor- i nesten hele Norge! Sjekk detaljert skredvarsel på varsom.no