Frikjørings-framtiden

Interessen for frikjøringscamp for jenter er enorm i Oppdal, hvor landets største, rene jentecamp arrangeres hvert år.

Sist oppdatert: 19. februar 2015 kl 08.00
KULT PÅ FRIKJØRINGSCAMP: Marta Rusten hopper på ei vindleppe til de andre campdeltagernes store begeistring –inkludert noen av de yngste deltagerne. Foto: Tore Meirik
KULT PÅ FRIKJØRINGSCAMP: Marta Rusten hopper på ei vindleppe til de andre campdeltagernes store begeistring –inkludert noen av de yngste deltagerne. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

– Jo, du klarer det!

12 år gamle Julia Haugsgjerd psyker seg opp til å prøve enåtti. Hun er langt unna nærmeste terrengpark, og målet er ei snøkledd stein utenfor de preparerte løypene i Hovden –den bratteste bakken i Oppdal skisenter.

– Kom igjen, roper de åtte andre jentene, inkludert coach Amelie Ericson.

Og Julia smeller til, hopper hundreogåtti grader rundt, suser baklengs mot skogen, og ramler i snøen med et bredt glis.

Framgang

I vinter arrangerte Turkompaniet frikjøringscamp for jenter for femte år på rad, og nok en gang var campen fulltegna. Det betyr at 42 frikjøringsjenter i alderen ni til 14 år var i aksjon i og utenfor terrengparken og i og utenfor løypene.

– Noen av jentene har vart med i fem år, og det er veldig artig å følge utviklingen og se at de kommer tilbake år etter år. Etter så mange år på camp, i tillegg til at mange er innom på private timer og skitrening gjennom sesongen, så lærer man å kjenna jentene godt. Vi instruktørene har blitt veldig glad i dem, og er imponert av egeninteressen og hvordan de pusher hverandre. Flere av jentene landet sin første skikkelige 180 eller 360 i offpisten i løpet av campen, og flere av dem er allerede påmeldt juniorkonkurransen i påsken, forteller coach Amelie Ericson.

2
2

SHRED: Her er jentene som kanskje ikke parkerer deg helt ennå, men bare vent noen år. Foto: Tore Meirik

– Pudder er best!

– Det er veldig bra å være bare jenter. Det blir helt annerledes når det er med gutter. Vi pusher hverandre på en annen måte, og det sosiale funker veldig bra, forteller Erle Harsvik (12), som har vært med på campen i mange år.

Fjorten år gamle Marta Rusten er enig, og sier at de lærer noe nytt hver gang, både i terrengparken og utenfor løypene.

– I dag har vi jobba med stavisett, og vi merker allerede at det blir lettere å kjøre bra. I går øvde vi på å kjøre rails på tvers, forteller hun.

– Hvorfor driver dere med frikjøring?

– Fordi det er gøy! Det er gøy med fart, sier Malin Naalsund Gaupseth (12).

– Hva er best; park eller pudder?

– I år var det ganske hardt utenfor løypene, og da var det best i parken. Men er det pudder, ja da er det best, slår Turid Sofie Skuseth (12) fast.

3
3

HUCK: Tolv år gamle Julia Haugsgjerd justerer –uten problemer- aldersgrensa for hucking i Bjerkeløypa. Foto: Tore Meirik

Dobling på fem år

Amelie Ericson sier Turkompaniets jentecamper er de største i Norge hvor både deltagerne og instruktørene er jenter. Og interessen vokser for hvert år. 

– I år var det fem instruktører og 42 jenter, campen var full. På det meste har vi hatt sju instruktører, også da ble campen fullbooket. Det første året for fem år siden gikk jeg rundt i parken med flyers og ga til alle jenter jeg fant for å få deltagere. Da ble vi 24 jenter, og siden da har det vokst hvert år, sier hun.

Se flere bilder av jentene på årets camp i galleriet under!

4
4

DEN FEMININE FRIKJØRINGSFRAMTIDEN: Fra venstre: Coach Amelie Ericson, sammen med elevene Erle Harsvik (12), Julia Haugsgjerd (12), Sunniva Gaupseth (13), Marta Rusten (14), Turid Sofie Skuseth (12), Telma Gjerde (12), Emilie Svendsen (13) og Malin Naalsund Gaupseth (12). Foto: Tore Meirik

Publisert 19. februar 2015 kl 08.00
Sist oppdatert 19. februar 2015 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen