En mutegrab-hyllest til JP Auclair

”Dude, are you retarded or something?”

Sist oppdatert 5. mai 2015 kl 08.21
HØYT: Per Spett er litt som en slags svensk JP: Backflipekspert, kulekjøringslegende, hårete og god på mutegrab -som har gjør her. Eller Auclair-grab som det kanskje egentlig heter. Foto: Andreas Løve Storm Fausko
HØYT: Per Spett er litt som en slags svensk JP: Backflipekspert, kulekjøringslegende, hårete og god på mutegrab -som har gjør her. Eller Auclair-grab som det kanskje egentlig heter. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

Hyggelige ord fra Chris O´Connell da jeg med litt harkete stemme skulle spørre om jeg kunne bomme en øl til. Dette var midt under en samtale han hadde med Phil Casabon og Kim Boberg, så gutta fikk en god latter i det minste. Stedet er Riksgränsen og JP Memorial sin quarter pipe jam er i full gang. 

Som de fleste sikkert vet så omkom JP Auclair og Andreas Fransson i et snøskred i Chile i fjor høst. Det mange sikkert ikke vet er at jeg er en tidligere storjibber og vokste opp med å se JP Auclair, JF Cusson, Julien Regnier, Tanner Hall, Jon Olsson og resten av gjengen på film da jeg først begynte med twintipski. Spør alle i min generasjon og de aller fleste vil si at Happy Dayz og Session 1242 er de filmene som står sterkest i minne deres. Inkludert meg. Det var her jeg ble først introdusert til blant annet JP Auclair og resten av gjengen og fra den tid av så har freeskiig/twintip/jibbing alltid hatt en sterk posisjon i mitt hjerte, med fare for å høres litt oversensitiv ut, men greit å bare få fakta på bordet med en gang her. 

Uansett, spol framover 12 år og jeg er ennå her av en eller annen grunn jeg har vanskelig for å forklare bortsett fra at jeg fant ut at det er lettere å ta bilder av dobbelcorks enn å gjøre et selv. Jeg har vært heldig nok til å assistere for Chris O´Connell i New Zealand, blitt en god venn med Kim Boberg opp gjennom årene og var også på en urban med shoot med store deler av Armada crewet i Finland i fjor. Jeg møtte aldri JP Auclair personlig, men hva jeg har blitt fortalt av de som kjente han best så var han en ganske spesiell person, med positivt fortegn. Det forklarer nok også all oppmerksomheten ulykken i Chile fikk på sosiale medier og andre relevante tidsskrifter både i Norge og overalt i hele verden.

040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-7
040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-7

KJENNER DU IGJEN SKIENE? Med et par gule Salomon Teneighty på beina hoppa JP Auclair i Riksgränsen i 1998 og skapte moderne skikjøring. I går var de samme skiene på plass på samme sted. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

Dermed var det ganske enkelt for meg å sette av disse dagene her i Riksgränsen da Armada først kom ut med invitasjon til å hylle JP med en blant annet en quarterpipe konkurranse. For det var her mye begynte. Det var her i Riksgränsen samarbeidet mellom JP og O´Connell begynte etter en quarter pipe photoshoot på akkurat samme sted som konkurransen ble holdt i dag, og det var her ideen om Armada begynte.

Og det bringer oss til i går. Tilbake til start for å vise folk hvor alt begynte og for å hylle en person som har hatt stor innflytelse på den sporten vi kjenner i dag. Om OC faktisk mener jeg er retarded eller ikke har jeg faktisk ikke spurt om ennå, men utfra slike jeg kjenner han og stemningen på fjellet i dag så lo jeg vel strengt talt like mye som Phil og Kim gjorde. Men før jeg mister helt tegninga her og begynner å fortelle om totalt irrelevante ting så skal jeg fortelle om gårsdagens quarterpipe jam. Som nevnt på akkurat samme sted som det var i 1998 hvor det ikoniske bildet av JP ble tatt og han hadde ikke blitt skuffet om han var her. Strålende vær med og en hel haug med frikjørere, et par kulekjørere og noen backcountrykjørere i form av blant annet Riley Leboe, som absolutt fikk luftet seg litt i quarterpipen. Formatet var følgende:

To timer jam session. Ikke lov med spins over 540, premie for best straight air, premie for best trick og premie for best haircut. En premie det er fare for at Kim Boberg vinner med tanke på at han har fått seg tidenes bolleklipp og ser ut som en tredjeklassing. Og da snakker vi barneskolen, ikke videregående, bare for å få det på det rene.

040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-6
040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-6

FAVORITT TIL BEST HAIRCUT-PRISEN: Kim Boberg. Say no more. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

Hvem som vant vil ikke bli annonsert før på avslutningsfesten på onsdag, men det var nok av folk som dro på i dag og tidligere olympiske kulekjører, Per Spett, var kanskje en av de som gikk aller høyest. Men kjørerne stemte og en vinner vil som sagt ikke bli annonsert før senere.

Jeg tror det var en grei oppsummering fra gårsdagen som ble feiret med et par øl og noen til i hotell lobbyen på Riksgränsen hotell. I dag er det vel en slags hviledag for jibberne, men med en organisert topptur for de som er i form til det. Jeg er egentlig megagira på det, men glemte fellene mine hjemme så er fare for at blir dårlig med rapport og bilder fra fjellene rundt Riksgränsen. Men hva som skjer i bakken og hvem som shredder hardest vil det komme fyldig rapport fra. Om ikke været er ræva. Da blir det nok mest hotellrombilder med folk som ser på Game of Thrones på mac´ene sine, men noe blir det, så stay tuned. Alt som skjer, skjer i JP Auclair sin ånd!

040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-2
040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession-2

LEBOE: Riley Leboe på historisk grunn i Nord-Sverige. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession
040514_fausko_riksgransen_jpmemorial_qpsession

ENDA EN GANG: Mer Riley Leboe. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

Publisert 5. mai 2015 kl 08.21
Sist oppdatert 5. mai 2015 kl 08.21
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen