Med slagordet The mountain people har det britiske merket vært favoritten for klatrere og fjellfolk over hele verden. Rab visste at jakkene deres ofte var med på skitur og derfor har de tatt det spranget. Nå lanserer utstyrsprodusenten Rab sin ski-kolleksjon, Rab Khroma.

Vi må begynne med navnet. Rab kommer fra mannen som startet det hele. Utstyret deler navn med skotske Rab Carrington, en hengslete klatrer som deltok på flere ekspedisjoner med ledende britiske navn på 60- og 70-tallet. Dette var en gullalder for britisk klatring.

Fjellfolket kaller

Han kalte seg ikke klatrer, men alpinist. Det gikk i isklatring på vinteren, trening på våren, en full sesong i alpene når snøen tinte, fult av jobbing om høsten for å tjene penger til å opprettholde livsstilen.

Carrington var blant de unge lovende mountaineers som så etter nye erobringer i fjerne strøk. Patagonia, Himalaya og Karakoram. Alt besøkt, beleiret og besteget med datidens utstyr. I 1973 skulle Carrington og kompisen Al Rouse til Patagonia. Turen ble en fiasko som skulle endre livet hans.

Rab Derbyshire sleeping bag
I dag opprettholdes fremdeles produksjonen av dunklær på fabrikken i Derbyshire, slik den har vært i over 30 år. Foto: Rab

De to alpinistene hadde reist til Buenos Aires og ordnet frakt av klatreutstyr fra Liverpool. Skjebnen skulle ha det til at denne forsendelsen aldri forlot havna i England, så der sto de med postkassa full av skjegg. Derfor tok Carrington seg jobb i Argentina for kompisen Hector i et halvt år, der han lærte seg å sy og lage soveposer.

Myk dun, hardt arbeid

Med evnene på plass ble plutselig Rab fyren i miljøet som kunne hjelpe deg med utstyret. I 1981 vendte Rab Carrington hjem til Sheffield fra Latok i Pakistan, hans siste ekspedisjon. Nå var han blitt far og bedriftseier.

Han jobbet på byggeplass på dagen, og på kvelden satt han på loftet sitt og stappet soveposer med dun som fløy overalt i huset. Hver morgen ble det havregrøt med fjær i til frokost.

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.53.27
Krister og Thea på hjemlige trakter. Foto: Anders Vestergård

Ryktet spredte seg raskt i klatremiljøet om dunspesialisten fra Sheffield. Rab down equipment var kjennernes merke. Komfort og holdbarhet var noe klatrere setter stor pris på – tenk bare så mye du sitter stille i kulda mens du sikrer klatrekameraten som leder neste taulengde! 

Siden den gang har Rab-operasjonen vokst. Dagens Rab-sortimentet har de store eventyrene i tankene. Kompromissløst og innovativt, laget for å tåle de råeste forholdene – såvel som endeløs slitasje i en vanlig hverdag.

Rab lager i dag telt og nødtelt, soveposer, jakker, bukser, hansker, klær, og alt innimellom. Det har gått i fleece, dun og Goretex, og eVent, Primaloft og Pertex.

Rab Khroma lifestyle skiing
Rab Khroma er et klessystem som egner seg like godt oppover som nedover fjellet. Foto: Julian Bueckers

En ny standard for skiklær

Nettopp denne høsten introduseres Rab Khroma. Det er først og fremst følelsen som gjør den nye skikolleksjonen til Rab spesiell. Finn jakken i butikken og kjenn på den, så vil du tro oss.

Kinetic-jakken er en type hard softshell, i det tøyelige og vanntette materialet Proflex. Den nye Khroma-serien har tre ulike jakker. I tillegg til Kinetic kommer GTX og Kharve, med hver sine styrker.

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.56.51
Rab Khroma Kinetic til venstre, den røffere Khroma GTX til høyre.

Da Rab begynte å utforme GTX, så de for seg den røffeste skalljakken det gikk an å lage. Med 70D Goretex i to forskjellige typer på, er Khroma GTX så vanntett som du får det, samtidig som den puster godt.

Om du ønsker deg noe varmere, er Khroma Kharve en foret jakke i samme snitt, fylt med funksjonelt Stratus-isolasjonsmateriale – for bruk på kalde dager eller vindblåste traverser.

rab khrome kharve med hund utendørs mathias fredriksson
Rab Khroma Kharve er en polstret, varmere variant av skijakkene. Foto: Matthias Fredriksson

Felles for disse tre jakkene er at de er designet med toppturfolket i tankene. De kommer med tette glidelåser, hendige lommer og foret for å hindre oppskrapte skibriller. Hetta er justerbar og passer over skihjelmen.

Fullt sortiment

Å erobre bratte tinder om vinteren krever at du skal prestere godt i tjue forskjellige scenarier. Derfor er Khroma ment å være like god på vei opp som ned, om det så er på ski, skarejern eller med isøks i hånda. Den samme tanken er viet buksene i klessystemet: GTX, Kinetic og Tour.

Rab Khroma GTX full set model
Rab Khroma GTX er en fullblods freeridebukse lagd for dype dager - og lange oppturer.

Khroma- buksene har klaffer for lufting, skispesifikke lommer og forsterkning i leggene for å hindre slitasje fra ski og sko. Rab har siktet på fleksible bukser. I Tour får du godt innerfor og fullt justerbar linning. Kinetic tar steget opp med tykkere, vanntett stoff og samme gode følelse som jakka.

Akkurat som med jakkene, er det Khroma GTX-buksa som er den røffeste varianten, en fullblods freeridebukse med seler og skjørt og målt å være vanntett opp til 28.000 mm nedbør – til sammenligning er et vanlig telt regnet for en vannsøyle på omtrent 2-3000 mm!

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.49.13
Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.49.13

Ta grep

Kanskje mest oppsiktsvekkende er hanskene som henger med til kolleksjonen. De er på samme høye kvalitetsnivå som klærne, og tilgjengelige som både hanske og vott – Khroma GTX og Tour infinium er varme, funksjonelle og innmari lekre. Ingenting føles bedre enn når hansken passer.

I Khroma GTX-votter og hansker finner du primaloft-isolasjon, Goretex-belegg og høykvalitets skinn. Du får presisjon til å fikle med bindinger, spenner og tau uten å ta de av, og stil herfra til toppen av fjellet.

Tour Infininium er den lettere hansken med flere av disse funksjonene. Som GTX har den en egnet soft spot for å tørke skibrillene eller nesa på.

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.59.39
Krister Kopala. Foto: Anders Vestergård

Tenk deg om du hadde en kompis som kunne alt om å lage akkurat det utstyret du trengte. Tenk om du bare kunne bestille det perfekte telt eller drømmejakka fra dem, og få det levert som ønsket. Slik har tanken bak Rab vært hele tiden.

Dette er skiklær du bokstavelig talt kan trykke til brystet, og med en holdbarhet som kvalifiserer til mer enn bare et verktøy på tur. Dette er skiklær du kan regne som en skikompis, en del av turfølget, i dag og i mange, mange år fremover.

Kolleksjonen Rab Khroma

Skiklær fra Rab - The mountain people

Helt nye klær til skikjøring og topptur bestående av jakker, bukser og hansker.

For damer og herrer på tre ulike nivåer: Tour, Kinetic og GTX.

Følg @rab.equipment på Instagram og sjekk ut Rab på Facebook.

Les mer om Rab Khroma på Rab sine hjemmesider.