/ Annonse

Sunnfjord - det nye skiparadiset

Fjellfolk i Sunnfjord har skapt en kultur for å gå på topptur i dette vakre terrenget. Da toppturguideboka for Sunnfjord ble skrevet, var det med bidrag fra 10 forfattere som ivret etter å dele av fjellopplevelsene!

Sist oppdatert 1. oktober 2020 kl 12.00
Det kalde breklimaet og store nedbørsmengden over Sunnfjords fjellandskap gjør det til unikt. bra skiterreng. Foto: Reisegutta / Visit Sunnfjord
Det kalde breklimaet og store nedbørsmengden over Sunnfjords fjellandskap gjør det til unikt. bra skiterreng. Foto: Reisegutta / Visit Sunnfjord

Sunnfjord er kjent for flotte bunader og fjordlandskap, men har du sett skimulighetene her? Retter du snuten innover landet fra Førde og følger E39 mot Jølstravatnet og dalene rundt Jostedalbreen, åpner et storslagent fjellterreng seg foran deg.

Kaldt og snørikt

Her er blant de mest nedbørsrike områdene i landet, og brelandskapet sikrer at nedbøren kommer som deilig, kald snø. Mange har sperret øynene opp for de fantastiske mulighetene for randonee og topptur i Sunnfjord, og med hjelp fra lokale skifolk og pudderhunder har man dannet kultur for å ønske likesinnede velkommen.

Kulturen merkes i det sjarmerende Jølster Skisenter, hvor både frikjørere og racere samles. Anlegget drives med dugnadshjelp fra lokalbeboere og byr på ypperlig freeride-terreng. To effektive T-kroker gir anlegget deg mer enn 500 raske høydemeter. Fra toppen av Kvamsheisen kan du ta på fellene og få 300 høydemeter til i alpint terreng opp mot Kvamsfjellet, en effektiv måte for å samle svinger i løssnø!

Sunnfjord toppturfoto2 reisegutta visit sunnfjord
Se atter slike fjell og daler på episk flerdagerstur på Sunnfjordsruta. Foto: Reisegutta / Visit Sunnfjord

Du finner en rekke randoneefjell rundt Jølstravatnet, og kommunen har jobbet med å få lage parkeringsplasser på mange utfartssteder for disse nye klassikerne – så du slipper å bekymre deg for å stå i veien for noen mens du er på skitur.

En av disse finner du innover i Ålhusdalen, like inn fra tettstedet Ålhus ved det blanke Jølstravatnet. Fra Fjellstøylen kan du starte oppturen til Gotdalsnipa på 1249 m.o.h.. Du starter på omtrent 250 m.o.h, og får nesten tusen høydemeter med prima topptur-terreng.

Fra toppen er den beste nedkjøringen nordvendt mens du ser opp på Grønlifjellet, som tilfeldigvis også er et utmerket toppturfjell, et godt mål for for deg som søker en lengre og råere tur.

kald nedkjøring foto visit sunnfjord per magne bakke
Mengder av kald, urørt snø og endeløse fjellsider venter. Foto: Per Magne Bakke / Visit Sunnfjord

Dronningene i Sunnfjord

En annen Jølsterklassiker like ved er et kjent motiv fra kunstmaler Nikolai Astrup, som har foreviget «Isdronninga» i fjellformasjonen Blåfjellet, Egga og Nipa. Parker ved Helgheim kirke og legg sporene nesten fra vannkanten av Jølstravatnet opp i lia og gled deg til cruisingen ned igjen. Her kan du samle flere topper på en dagstur.

Vil du ta deg tid til å samle på toppene her, kan du bo på Jølsterlia hyttetun som en trivelig basecamp for å utforske denne delen av dalen.

Når vi snakker om kongelige, må vi nevne selveste «dronninga av Sunnfjord». Snønipa er høyest her, og med 1826 m.o.h. ruver den inne i Stardalen, brekledt, kald og forventningsfull. Toppen er en nunatak over Myklebustbreen, herfra ser du utover hele fjordlandskapet og helt til Jotunheimen med god sikt. Det er en lang og opplevelsesrik topptur, hvor alle i bygda møtes i påsken!

 

foto jolstraholmen visit sunnfjord
Lad batteriene på Jølstraholmen. Foto: Jølstraholmen / Visit Sunnfjord

 

Sunnfjords egen høgrute

Vi trekker frem Snønipa som en fin tur både på fjellski og toppturski, men også fordi den er det bokstavelige høydepunktet på Sunnfjordruta, en tredagerstur som har blitt Sunnfjords egen Haute route. Den gir deg over 4000 herlige høydemeter i hjertet av disse fjellene.

Sunnfjordruta har blitt et fenomen, og du kan gå den med god hjelp fra de lokale, ved å bestille en pakke som inkluderer guide, overnatting og mat underveis. Første dagen starter på Jølstraholmen Camping, som har flott innkvartering til helårsbruk og er fast vertskap for skifolk på Sunnfjordruta. De vet å gi deg den beste starten på turen med lokale bakevarer og hjelper med frakt av bagasje til neste etappe, hvor dere overnatter på Kjøsnes feriehytter.

På Kjøsnes bor dere i romslige og moderne feriehytter med nydelig utsikt over Jølstravatnet og fjellene rundt. Du har også kort vei til en rekke flotte toppturer. Det er bare noen minutter til startpunktet for flotte toppturer i Dvergsdalsdalen, blant annet Olahansfjellet, som du har hatt utsikt til på Sunnfjordrutas første dag.

Den første dagen har dere besteget Salsegga på sørsiden av Jølstravatnet og funnet flott Sunnfjordsnø på vei ned mot Kjøsnes. Dag to går dere over Storaksla til den lokale kjempen Bjørga, før dere står ned til Stardalen hyttegrend. Dere skal angripe Snønipa neste dag, mette på godt vertskap, turbilder og løssnøkjøring.

foto line harklau visit sunnfjord
Bo tradisjonelt på idylliske Flatheim. Foto: Line Hårklau / Visit Sunnfjord

På omvisning i Sunnfjord

Med så mange valgmuligheter som Sunnfjord har blir dalene mer oversiktlige med en dyktig guide fra guideselskapet Breogfjell. De gir deg tips til å finne den beste snøen og de trygge nedkjøringene, og organiserer taulaget når dere går over breen.  

Breogfjell bidrar til å skreddersy din opplevelse, og med så mye terreng å ta av er du garantert å finne usporet snø!

 

Gaularfjellets pulsåre

En kort tur sør for landskapet rundt Jølstravatnet støter du på de velkjente brune skiltene med kulturkringla på. Nå er du inne på Nasjonal turistveg Gaularfjellet, som kan by på en rekke fosser, broer og hårnålssvinger. Den er også et godt utgangspunkt for mange fjellturer!

I vintermånedene har du tilgang til Rørvikfjellet og Haukedalen, og gjennom til den flotte Viksdalen, om du kommer fra Førde. Fra Rørvikfjellet fjellstove kan du gå på det høyeste punktet til fjellformasjonen Rimmane, Ørnefjellet, i nord. En enklere tur venter deg i sør på Venevassegga, begge snøsikre turer som lokale går allerede i november og desember.

Langs veien i Viksdalen finner du også idylliske Flatheim, et småbruk med sjarmerende dyr og koselig vertskap. Her har de ønsket reisende velkommen i generasjoner og tar ekstra godt vare på deg som skiturist. Nasjonal turistveg Gaularfjellet åpner vanligvis i månedsskiftet april/mai hvert år, og da får du tilgang til enda flere flotte skifjell.

Kjøsnes Feriehytter_Visit Sunnfjord_Foto_Reisegutta
Sunnfjordruta gir deg en uforglemmelig skiopplevelse over tre dager. Foto: Reisegutta / Visit Sunnfjord

 

Vertskap med stil

Uansett hvordan du velger å innrette deg vil du finne gode soveplasser, og ikke minst god mat i Sunnfjord. Frokosten på Scandic Sunnfjord hotel & spa i Førde har blitt kåret til Vestlandets beste frokost i en årrekke, en formidabel bragd i slik konkurranse. Middag av rang får du på restaurant Ete Fysst, som serverer moderne tradisjonsmat. Vil du kunne videreformidle den komplette vestlandske matopplevelsen anbefaler vi å besøke Fjordamattunet, hvor du kan delta på kurs i tradisjonsmat og ulike former for bakst, fra kaker til sveler og flatbrød!

Publisert 1. oktober 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 1. oktober 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen