/ Annonse

Guide til langrennsløyper på vestlandet

Visste du at Norsk fjordlandskap også er hjem til milevis med flotte langrennsløyper? Her har vi laget en oversikt for deg som alltid har langrennsskia med på tur.

Sist oppdatert: 1. oktober 2020 kl 12.00
Med kort vei fra fjorden til høyfjellet, kommer langrennsanleggene i fjorden i en klasse for seg. Foto: Fjord Norge (?)
Med kort vei fra fjorden til høyfjellet, kommer langrennsanleggene i fjorden i en klasse for seg. Foto: Fjord Norge (?)
Lesetid: 7 minutter

Noen av oss har det bare innarbeidet, som en refleks. Synet av nytråkka skispor i åpent lende over viddelandskapet, eller innimellom store greiner tynget av snø. Når været klaffer og du kan lukte at det er blåswixføre. Det vekker en følelse av at man trenger det, å komme seg ut en tur på ski.

Vi vet at det er deilig å komme seg ut i nye omgivelser, og å legge langrennsturen til et nytt sted gir en anledning til å gjøre en skikkelig tur ut av det, om det er med familien, alene, eller kombinert med besøk i et alpinanlegg. På langreist langrennstur er det også lett å unne seg et besøk til en ny fjellhytte, overnattingssted eller ekstra god lokal matopplevelse!

Her innimellom fjordene har vi flere ess i ermet. Fra Sirdal til Kvamskogen og Voss via Sogndal til Sunnmøre lever folkesporten i beste velgående. Mange steder i aktive idrettslag, andre steder i populære hyttefelt. Her er en uformell oversikt over langrenn på vestlandet.

Harpefossen Thomas Bickhardt
Treningsturer alene eller familierettede opplevelser? Nedenfor finner du langrennsopplevelsen. Foto: Thomas Bickhardt

 

Molde – Skaret skisenter

Bare 10 minutter utenfor Molde sentrum finner du høytliggende og tilgjengelige Skaret skisenter, med fine treningsløyper. Ta en hyggelig tur til Langdalsbu, en fjellstove som er åpen for servering i helgene.

 

Stordal – Arena Overøye

Et stort og familievennlig skiområde i flott terreng i Stordal, lagt i tilknytning til hyttebygda rundt skianlegget på Stordal. Koselig tur i lett kupert terreng fra Overøye til Fokhaugstova som passer hele familien, cirka 8 km tur/retur.

Unn deg overnatting med stil på eksklusive Blåtind boutique hotel utenfor Stordal.

 

Sykkylven – Fjellsætra

Sunnmørsalpane skiarena er lokalanlegget for sunnmøringene mellom Sykkylven og Stranda, hvor du finner rikelig med løyper for både skøyting og klassisk. Flotte løyper rundt Nysætervatnet, over 35 km med preparte langrennsløyper.

Overnatting kan du finne på Stranda hotel og god mat på Fjøla Café, stamplass for aktive i Sykkylven.

 

Geiranger – Korsmyra og Eidsdal

Få utsikter kan matche verdensarvfjorden Geiranger, og høyt over Ørnesvingene over fjorden finner du flotte tråkk i høyfjellsterreng. Aktive idrettslag vedlikeholder også et variert tilbyd i Eidsdal.

Overnatting på ærverdige Havila hotel i Geiranger, med lange tradisjoner for kvalitetsmat.

turloyper i stryn foto fjord norge
Unike landskaper med gode snøforhold venter. Foto: Fjord Norge

Ørskogfjellet

Trivelig skisenter med tilstøtende langrennsløyper, satt midt imellom Ålesund, Åndalsnes og Molde. Snøsikre omgivelser og godt vedlikeholdte skispor – 2 km lysløype inntil anlegget.

Fjellstova på Ørskogfjellet står for serveringen og du finner trivelig overnatting med «chalet»-stil i flotte moderne hytter på Storfjord hotel.

 

Sogndal – Hodlekve og Sogn skisenter

Sogndals skianlegg er kjent for frikjøring, men har begge helt ypperlige anledninger for langrennsturer, med utgangspunkt i anlegget. Også mulighet for fjellskiturer i fjellene over Sognefjorden herfra, med litt starthjelp fra skiheisen om du vil! Både Sogn skisenter og Hodlekve har omtrent 5 km med lysløype, så du trenger ikke ta med hodelykt.

Nær Sogn skisenter bor du fint på BesteBakken i Hafslo, en gjestmildt småbruk med lokalprodusert matservering. Vil du bo i byen, finner du tre ulike restauranter og fullblods hotellopplevelse på Quality hotel Sogndal – vi anbefaler den autentiske italienske pizzaen på La Pergola!

 

Vik i Sogn – Vik skisenter

På sørsiden av Sognefjorden inntil riksvei 13 mot Myrkdalen og Voss, finner du flotte langrennsløyper med fjordutsikt i Vik. Aktivt idrettslag prepper løyper med høy treningsvennlighet – skiskytterstadion inkludert!

Bli kjent med den tradisjonelle Sognefjordsbygda Vik, ta middag og overnatting på Blix hotel.

 

Nordfjordeid – Harpefossen

I fjellførene opp mot Harpefossen tråkkes det opp langrennsløyper langs Trondhjemske Postvei, helt over til Sunnmøre. Mye bra løyper tilknyttet Harpefossen skianlegg, som har 5 km lysløype og preppa løyper i høyfjellet som du kommer til med heis.

Eminent gjestfrihet finner du i Nordfjordeid. Bo på Nordfjord hotell og sørg for å besøke Aske Bryggeri for lokal bryggekunst og prima mat.

 

Gloppen – Kleivane / Haugsvarden

Over Sandane og Gloppefjorden finner du et enormt fjellområde som trekker lokalbefolkningen ut på ski på godværsdager. Nydelig utsikt over Nordfjord, og kilometervis med preppa løyper på Haugsvarden – mulig å gå helt til Myklebustbreen når forholdene er gode.

Gloppen hotell er bygdas storstue i et stilig trebygg med historisk sus og flott restaurant.

foto sverre m hjornevik
Mange familievennlige løsninger, særlig i tilknytning alpinanleggene. Foto: Sverre M. Hjørnevik

 

Loen – Skitur i høyden på Hoven

Ta med langrennsskia til toppen av Hoven med Loen Skylift, ski-Norges nye sensasjon. På 1011 m.o.h. tråkkes det opp løyper på fjellplatået som sikrer at du får en lang sesong med godt skiføre. Avslutt økta med et måltid på flotte Hoven restaurant i høyden, eller ta middagen på Hotel Alexandra, et herskapelig hotell med servering i flere restauranter samt basseng og lekkert spa.

 

Stryn – Stort turløypenettverk

Ovenfor Stryn finner du milevis med godt preparte løyper i mangfoldig fjellterreng overfor fjordbygda. Finnes også rikelig med lysløyper og løyper tilknyttet Stryn vinterski. Her arrangeres også Tverrfjelldilten, et turrenn på 20 / 40 km som passer for alle!

Sjekk ut Hydlastova for god lokal mat fra Stryn, og bo på Stryn hotel eller Stryn camping.

 

Førde – Langeland skisenter

I Sunnfjord, ikke langt fra lufthavna Bringeland, finner du Langeland skisenter, dedikert langrennsarena drevet av lokale idrettslag, prisbelønt og med alt du trenger. Flere kilometer med lysløype.

Førde har alt du kan trenge av fasiliteter, både Scandic, Thon og flere campingplasser i området. Sjekk ut moderne tradisjonell fjordmat på Ete Fysst eller Pikant i Førde sentrum.

 

Jølster – Langrenn i Årdalen

På nordsida av flotte Jølstravatnet og innenfor Årdalen finner du godt vedlikeholdte løyper i blant flotte fjellformasjoner. 8 km med godt preparerte løyper på dugnad venter, med belysning. Mulighet for mange flotte fjellskiturer i Sunnfjordsregionen også!

Thon hotel Jølster har mat og servering, overnatting finnes også på Jølsterlia Hyttetun like ved.

Turloyper Stryn1 foto fjord norge
Milevis med skinnespor over fjellet på Stryn. Foto: Fjord Norge

 

Sunnfjord – Vonamarka og Instedalen skianlegg

Sjarmerende anlegg innerst i Vonamarka nordover fra Naustdal, hvor et lite dugnadsdrevet anlegg holder gang i over 4 km med løype og lysløype, med varmestue og enkle fasiliteter.

Stikk innom Håjen kafe i Naustdal for kortreist, sjarmerende mat og bo på gjestfrie Helle gard.

 

Hardanger – Kvamskogen og Sjusete

Hele Bergens favoritthyttegrend har milevis med flotte langrennsløyper og snøsikre forhold. Mange klassiske skiturer med fjellfølelse, og mulighet for ordentlig hardangerviddetur på fjellski. Flere trivelige anlegg og belyste løyper i området, og trivelig vertskap.

Ski in/out på Kvamseter Lodge under Eikedalen skisenter, eller benytt anledningen til å overnatte i det flotte villa-hotelle Thon Sandven i Norheimsund.

 

Sunnhordland – Fjellhaugen skisenter i Matre

Innenfor noen av de mest dramatiske fjordlandskapene finner du Fjellhaugen skianlegg i Matre, som har 5 km med lysløyper tilknyttet det familievennlige alpinanlegget. Det kjøres også opp turløyper i området rundt når forholdene tillater det.

 

Ryfylke – Haukeliseter Fjellstue

En av landets flotteste DNT-hytter er helårsbetjent og tett på E134, og er også egnet som et godt utgangspunkt for fjellskiturer. Haukeliseter er utgangspunkt for Expedition Amundsen over Hardangervidda, kjent som verdens hardeste fjellskirenn. Hyttefeltene rundt på Haukelifjell har milevis med preparerte løyper.

Serveringen på Haukeliseter er i en egen divisjon sammenlignet med andre fjellhytter. Egenbakt brød og god overnatting med utsikt til noen av Hardangerviddas høyeste fjell.

 

turloyper stryn foto fjord norge
Langrennstur med fjordutsikt er noe helt annet enn marka i bakgården din! Foto: Fjord Norge

Stavanger – Sirdal

Sirdal er Rogalands svar på Sjusjøen. Dette er et av landets største hyttefelt med tilhørende løyper som strekker seg sammen med nabobygda Ådneram. Endeløse muligheter for klassisk og skøyting i tillegg til alle andre vinteraktiviteter du kunne ønske deg. Her finner du flere overnattingsmuligheter på camping og servering, vi anbefaler Sirdal Høyfjellshotell for god mat og en god natts søvn.

 

Haugesund – Olalia

Oppover mot Ølensvåg fra Haugesund finner du hele Nordhordalands langrennsområde, med DNT-hytta Olalia som populært turmål. Over 25 kilometer med preparerte løyper i skog og fjellterreng.

 

Voss – Voss ski- og tursenter

Over 35 kilometer med velholdte langrennsløyper finner du like utenfor Vossevangen. Ekstremsportbygda har også et aktivt idrettsmiljø for langrenn og har fostret flere langrennsstjerner. Voss har også kultur for flott vertshus og restauranter.

Sjekk ut splitter nye Scandic Voss i sentrum av bygda, eller besøk autentiske Store Ringheim hotel for overnatting og mat med skikkelig hardanger-sjarm.

Publisert 1. oktober 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 1. oktober 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen