Kelly Sildaru har vært en internasjonal freeski-stjerne siden hun som 13-åring vant Dew Tour og X Games. Sammen med broren Henry har de hatt en vanvittig reise i skiverdenen, med faren Tonis Sildaru som trener og en slags manager.

Nå anklager hun han for langvarig mishandling. Det går frem i et nylig publisert intervju på estiske TV denne uken.

Annonse

Tõnis Sildaru er for øyeblikket under etterforskning, skriver Newschoolers. Det har i lang tid vært spekulasjoner i media i hjemlandet om fysisk mishandling og problematikk knyttet til behandlingen av midler Kelly har vunnet. 

Etterforskningen ser på mishandling mot Kelly og hennes mor, i tillegg til svindel av penger i det som omtales som stor skala. Det skal være en disputt knyttet til blant annet en eiendom nær Tallinn.

Kelly Sildaru
VANT: Kelly Sildaru fra X Games 2020. Foto: ESPN

Avviser anklagene

Tõnis avviser anklagene, og hevder det er moren Lilian Talving som står bak anklagene. 

Estiske Sildaru har, med unntak av noen år med skader, fire andre gull i X Games, og har også et VM-gull i half pipe. Hun har i lang tid vært verdens største freeski-talent, og det ble blant annet knyttet stor spenning til konkurransen hun skulle ha mot Tiril Sjåstad Christiansen - som dessverre la opp.

Etter det Fri Flyt kjenner til har Tõnis oppførsel og væremåte vært et diskusjonstema i freeski-miljøet allerede siden Kelly slo gjennom. Hennes bror, Henry, er også et stort skitalent.

Tonis Sildaru er forøvrig en tidligere amatør-fotballspiller og håndverker fra Estland. Han har jobbet fulltid som trener for barna de siste årene.

– Jeg håper at min historie kan hjelpe andre mennesker. Og kanskje motivere de til å ta steget frem, noe jeg kanskje brukte litt for lang tid på, forteller Kelly til Pealtnägija.

Mange sperret øynene opp da Kelly slo gjennom, særlig fordi hun kommer fra Tallinn i Estland - et område uten særlig skitradisjoner. Fri Flyt møtte familien i 2017 under X Games i Hafjell, og fikk heller ikke inntrykk av at de reiste særlig mye til Alpene.

Kelly forteller i TV-intervjuet at faren har hatt tydelige økonomiske motiver.

– Jeg hadde lyst til å kjøre ski, og jeg likte det. Jeg kom antakelig langt fordi min far definitivt hadde høye ambisjoner knyttet til det økonomiske. 

Kelly Sildaru
TALENT: Kelly Sildaru vant X Games allerede som 13-åring. Her fra da Fri Flyt møtte henne og faren i 2017. Foto: Anders Holtet

– Ble tvunget til å stå på ski

I forkant av OL skadet Kelly seg, og fikk ikke deltatt. Fysioterapeut Sirli Hinn, som har jobbet med familien, sier hun følte faren tvang henne til å kjøre ski. 

– Hvis hun sa hun hadde vondt, eller var sliten, fikk hun bare som svar at hun ikke skulle klage, forteller hun til TV-kanalen.

Etter at det ble klart at intervjuet ville gå på TV i Estland, har Tõnis gått til motsøksmål. Der beskylder han både moren og datteren for trusler om psykisk vold, men også om svindel av penger. Også Kellys bestemor anklager Kelly for å ha angrepet henne. 

Til opplysning er Kelly en stor stjerne i Estland, ikke ulikt hva Sjåstad Christiansen har blitt her i Norge.

Det kan også virke som om Henry, altså Kellys bror, tar avstand fra søsteren. Han har sammen med Tõnis og sine besteforeldre signert en uttalelse hvor de sier de ikke vil uttale seg mer om saken.