Urpu Hapoja, fjellguide og Nortind-aspirant, jobber i guidefirmaet Ski & mountainguiding:

Annonse

Foto: Privat

1. Man blir som regel våtere på ryggen enn på framsida når en går oppover og svetter, så når en stopper og skal ta pause, kan man bare snu genseren. Da får en den tørrere framsida på ryggen og man blir ikke kald. Snuoperasjonen kan gjentas flere ganger i løpet av turen. Da trenger en ikke ta med seg en ekstra genser heller. 

2. Ha med Yogi te i termos. De har sånne aforismer og visdomsord en kan gruble på undervegs. Fører ofte til gode samtaler på turen og kan fungere som turens motto eller mantra.

LES OGSÅ: Enda flere toppturtips

Amund Amundsen, Nortind-aspirant, jobber i SKIRomsdal:

Foto: Bjørn Kruse

3. Investèr noen timer i alpinbakken før og under hver sesong. Det er tross alt nedturen som er (t)oppturen og mange vil ha mye mer igjen for turen med bedre nedover skiform og teknikk. 

Eirik Finseth, Field Productions-stjerne og toppturentusiast:

Foto: Tore Meirik

4. Det eneste «trikset» man trenger. Gå på rygg og vær trygg, gå i skar og vær kar.

PS! Vær obs på en viss ironi i siste del av dette tipset!

Tormod Granheim, Everest-skibestiger og blogger:

5. Det kan være varmt i motbakkene, derfor pleier jeg å gå opp med langrennshansker og ha et par tørre varmere hansker i sekken som jeg bruker fra toppen og ned. En tørr ulltrøye i sekken kan være godt å skifte til på toppen, men det er vel mer selvsagt.

6. Når våren kommer kan føret lett bli vått og sugende, da kan en flaske hurtiggilder bli en god venn. Jeg sitter ofte noen minutter ekstra på toppen og gnikker på skia.

Geir Plassen, guide i Fjellsentralen og 90-talls skistjerne:

Foto: Jørgen Aamot (Rushy´s på Sunndalsøra var i mange år fast stopp for toppturgjengere i Sunndalen. Nå er dessverre snackbaren borte).

7. Start alltid tidlig (god hms)

8. Ikke gå så jævlig bratt (gjelder spesielt de fra Møre & Romsdal)

9. Ha ALLTID med kaffe

LES OGSÅ: Her kjører du offpiste i Oppdal

Hildegunn Gjertrud Hovdenak, landslagsutøver i randonnee:

Foto: Bård Smestad

10. Pakk med deg en strikk i sekken, slik at hvis du er i bedre form enn kompisen, så kan du dra han eller hun. Eventuelt kan du kanskje få litt drahjelp selv. Det er viktig å tenke litt på den neste

.

LES OGSÅ: Alt om skredvarsling og snøskred

Flere gode toppturtips finner du i Toppturskolen