Atkomst/parkering: Parker ved gården Venås innerst i Måndalen. 

Opp 3.14.1 Sørvestryggen 

Fra bompengekassa ved gården Venås følger du en traktovei nordover. Denne går etter hvert over til en merket sti inn Venåsdalen. Det er partier i skogen som er bratte og tett mellom trærne, men beste vei er langs den merkede stien.

Følg letteste vei innover Venåsdalen, men vær oppmerksom på at dette kan være utløpsområder for skred fra den bratte siden fra Kaldtinden og Grøntinden.

Det er jevn og fin stigning innover dalen før man trekker vestover mot Venåsdalsskaret (skaret mellom nordligste Blåtinden og Venåsdalstinden). Herfra følges sørvendt rygg opp til Venåsdalstinden.

Denne blir bratt i toppen og det er ofte hardt snødekke her. Sett skiene på sekken eller bruk skarejern.

Fra Venåsdalstinden er det slutt på skiterrenget. Herfra er det luftig egg og en liten klatrehammer for å nå hovedtoppen.

Tid: Middels 4-8 timer

Høydemetre: 1050 høydemeter

Lengde: 5,5 km

Bratteste parti: 30 – 35 grader korte parti i skogen og på ryggen mot toppen.

Faremomenter: Skred. Venåsdalen kan være utløpsområde for skred fra Kaldtinden og Grøntinden. Dette er ikke et sted å være når det er fare for naturlig utløste skred. Korte parti mot toppen av Venåsdalstinden kan også være utsatt.

Utglidning. Ryggen opp til Venåsdalstinden har ofte hardt snødekke. Bruk skarejern eller ikke nøl med å sette skiene på sekken.

Utstyr: Stegjern, Isøks, sikringsutstyr

Tips: Klatredelen av turen kan være krevende midtvinters. Turen egner seg best på soldager sent på sesongen. Da kan man få både godt skiføre og varm klippe på klatreopptaket.

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Se samleartikkel med flere turforslag i Innfjorden og Måndalen

LES OGSÅ: Turbeskrivelse Blåtindane

Svartevasstinden-Toppturer-i-Romsdalen-2
Luftig og fin klatring som krever tausikring de siste metrene til toppen av Svartevasstinden. Foto: Matti Bernitz

Ned 3.14.2 Sørflanken / E2 / V

Sørflanken gir 400 høydemeter med jevn kjøring. Bratt i toppen og gradvis slakere ned mot dalbunnen. Dersom man ikke ønsker å kjøre det bratteste partiet i toppen kan man også entre flanken lavere ned fra ryggen.

Videre følges samme trase som for turen opp. 

Når: Mars - april 

Faremomenter: Skred. Det kan legge seg godt med snø inn i sørflanken etter vær fra V og NV. På vårparten vil sola ta godt her og gi mulighet for våte løssnøskred utover dagen.

Himmelretning: Sør

Lengde nedkjøring: 1000

Bratteste parti: 30 – 40 grader 1180 – 920 moh

Tips: Sørflanken blir fort soloppvarmet på ettervinteren. På varme dager bør man starte tidlig for å få god snø på nedfarten. Om man har krutt i bena kan turen godt bygges på med å fortsette over Blåtindane. 

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se alle sakene om toppturer i Romsdalen