Selv om terrenget er jevnt over slakt så er det masse småknauser, hamre og søkk som gjør landskapet tredimensjonalt og gir artig skiterreng.

Turen ligger solvendt til og dette kan du bruke aktivt når du skal beregne start og velge nedfart. Fjellet ligger utsatt til for vind og spesielt vind fra S og Ø tar hardt i terrenget.

Etter hvert som veien innover Sandgrovbotn tiner frem utover våren åpner det seg mange muligheter for lett tilgjengelig og fint skiterreng innover i fjellet.

Atkomst/parkering: Ta av mot Brude like sør for fylkesgrensen. Veien inn Sandgrovbotnen brøytes normalt ikke og dersom det ikke er mulig å parkere ved starten på veien kan man kjøre inn mot Brude og parker ved stor garasje (plass til to biler).

Det vurderes en tilrettelagt parkeringsplass mot betaling. Benytt denne om mulig.

Garasjen brukes av Statkraft og beltebil må være tilgjengelig. Vær derfor påpasselig med å ikke stå til hinder for ferdsel langs veiene med beltebil eller traktor.

Raudmyrhøa-Toppturer-i-Romsdalen-2
Lettkupert og lekent terreng mot Raudmyrhøa. Foto: Halvor Hagen

Opp 6.1.1 normalveien 

Følg veien til Sandgrovbotnen til du er over tregrensen. Dersom du har parkert ved garsajen til Statkraft kan du følge veien videre fremover og ta første traktorvei opp til høyre. Denne vil etter hvert komme inn på veien som går innover Sandgrovbotn.

Ved bautaen på Tettmyra følges veien noen svinger videre oppover før du i den sørligste svingen tar av og fortsetter sørøstover mot sadelen mellom Toppen og Raudmyrhøa. Her er det mye terreng og man bør ha god sikt for å unngå bratte områder.

Det er en vardet sommersti i området, følg gjerne disse dersom de er synlige. Etter hvert dreier man nordover og inn på ryggen til Raudmyrhøa. Denne ryggen følges til topps.

Alternativ opptur: Om du tar skitrekket til topps kan du skli og gå til foten av Raudmyrhøa og redusere oppstigningen med 500 høydemeter. 

Dette krever litt logistikk ved at du må ha en bil eller bli hentet på Brude, men turen anbefales på det varmeste. 

Tid: Middels 4 – 6 timer 

Høydemetre: 1080 hm

Lengde: 7,2 km

Bratteste parti: Stort sett under 30 grader

Faremomenter: Skred. Det er mange bratte heng rundt slakeste vei. Hold avstand til disse ved forhold for fjernutløsing.

Sikt. Terrenget er tidvis svært kupert med flere små, bratte vegger og heng og det kreves sikt for å legge et godt spor.

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Se samleartikkel med flere turforslag i Verma og Bjorli

Raudmyrhøa-Toppturer-i-Romsdalen-3
Amund Amundsen nyter et tidlig snøfall på Raudmyrhøa. Foto: Halvor Hagen

Ned 6.1.1 Normalveien / E1 / LV

Det vanligste er å kjøre ned omtrent samme vei som opp. Det er mye terreng å spille på her i forhold til om snøen er best i forsenkinger eller der sola tar mest. Vær oppmerksom på bratte hamre og søkk før du kommer ned til veien, spesielt om det er dårlig sikt.

Når: Desember – april

Faremomenter: Skred. Det er heng rundt slakeste vei som er bratte. Hold avstand til disse ved forhold for fjernutløsing.

Sikt. Terrenget er kupert og krever god sikt eller gode ferdigheter i orientering for å ikke rote seg bort i bratte heng.

Himmelretning: Sør, øst, vest

Lengde nedkjøring: 1080 høydemeter

Bratteste parti: Stort sett under 30 grader, men med mange små, bratte heng i terrenget omkring.

Tips: Ta turen en finværsdag etter et moderat snøfall eller på soltint vårsnø.

Vestsiden har også en veldig fin nedfart med mye terreng. Her kan det være fint i ettermiddagssola. Vær oppmerksom på at terrenget mellom sørryggen og vestsiden har parti som er bratte med hamre og bergknauser som kan være vanskelige å se fra oversiden.

Området lavt på fjellet er ypperlig til skileik for hele familien. For eksempel er terrenget på sidene av elva Søre Raudåa svært lekent og fint. Når det er god snø kan det være verd å bare gjøre runder i terrenget her.

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Se alle sakene om toppturer i Romsdalen

Raudmyrhøa-Toppturer-i-Romsdalen-4
Fra høene i øst har man et fantastisk utsyn mot fjellene i vest. Foto: Halvor Hagen