/ Topptur

I bratta på Grøvelnebba

Se første episode av den spektakulære webserien Brattkjøring i Sunndalsfjella!

Sist oppdatert: 19. november 2018 kl 07.33
MOT CRUXET: Denne bratte renna ender i et obligatorisk dropp, som er et av de mest krevende punktene når man kjører Grøvelnebba fra toppen. Se hvordan det går  filmen! Foto: Martin Innerdal Dalen
MOT CRUXET: Denne bratte renna ender i et obligatorisk dropp, som er et av de mest krevende punktene når man kjører Grøvelnebba fra toppen. Se hvordan det går filmen! Foto: Martin Innerdal Dalen
Lesetid: 3 minutter

– Det er en slags kjærlighetshistorie til ski, bratte fjell og Sunndalen, sier programleder (og sunndaling) Trygve Sande.

I første episode av serien tar han med kompisene Erik, Janette og Robert på Grøvelnebba, hvor målet er å kjøre fra toppunktet på det temmelig spektakulære fjellet like ved Sunndalsøra på Nordmøre. Med på lasset er også fotograf Martin Innerdal Dalen, som sørger for at alle vi andre også får være med på toppturen.

Dokumentarisk

– Poenget med serien er at den skal oppleves slik det faktisk er å være på sånne turer. Derfor er alt kronologisk, vi har med litt av praten, forberedelsene og vurderingene som gjøres underveis, og det foregår sammen med kamerater jeg vil på tur med – som stort sett er helt vanlige folk med vanlig jobb, unger og den slags. Ingen er med på grunn av sponsorer de har eller noe sånt, sier Sande.

– Men er så bratt skikjøring noe for helt vanlige folk?

– Ja, altså det er jo flinke og erfarne typer dette her, og det er viktig å understreke at dette ikke er noe instruksjonsfilm. Litt av poenget måtte være å gjøre dette i nærområdet, slik at vi kunne ha god oversikt over forholdene. Slike turer må gjennomføres tryggest mulig, uten noe press. I de neste episodene vil dette forhåpentligvis komme fram.

– Vanskelige forhold

– Ja, det var vel temmelig krevende forhold da dere spilte inn på seinvinteren i fjor?

– Jepp, i vår var det veldig kompliserte skredforhold, og da det stabiliserte seg rant snøen bort på et blunk. Derfor har vi bare tre episoder klare foreløpig. Og nettopp det er litt av poenget. Bratt skikjøring må gjøres når forholdene tillater det, og ikke være motivert av andre ting. Skredfare er en sak, men kjøring i bratt lende er risikabelt uansett, så dette er ikke noe en holder på med de dagene man er usikker. Forhåpentligvis blir det forhold om ikke så alt for lenge, slik at vi kan lage flere episoder.

– Kjøringa di på Grøvelnebba ble vel ikke hundre prosent. Hvordan vil du karakterisere den sjøl?

– Hehe, du får se filmen, så tenker jeg det er forklaring nok!

Solid turselskap

Serien er laget av fotograf Martin Dalen, og i seriens første episode har Sande med seg den lokale superhelten Robert Ulfsnes (som muligens er den med mest fartstid i Sunndalsfjella), Erik Martinsen og Janette Hargin.

– Erik og Janette, hun er verdensmester i frikjøring, flytta til Oppdal blant annet for å ha disse fjella nært. Det syns jeg er stilig, sier Sande.

Se første episode av Brattkjøring i Sunndalsfjella:

Publisert 19. november 2018 kl 07.33
Sist oppdatert 19. november 2018 kl 07.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen