/ Topptur

Måling av bratthet på toppturen (del 2)

Hvor bratt er 30 grader? Hva menes med grensevinkel? I denne episoden av Toppturskolen vises ulike metoder for å finne ut hvor bratt et heng er. TOPPTURSKOLEN (9/15)

Sist oppdatert: 17. januar 2014 kl 22.40
Lesetid: 2 minutter

Når du er på tur er det viktig å vite hvor bratt det er, men det kan være vanskelig å se med det blotte øyet. Heldigvis finnes det flere hjelpemidler og metoder for å finne ut akkurat det

Å måle brattheten på toppturen man skal gå er en viktig del av turplanleggingen. Man kan finne ut mye om terrenget med å se på kartet. En faktor som må tas med i beregningen er grensevinkelen, som er 30 grader. Det vil si at ved grader over 30 kan det gå skred, og at sannsynligheten for skred under 30 grader er svært liten.

Altså kan og burde man sjekke brattheten før man drar på tur, men det er ikke alltid planene man har lagt lar seg gjennomføre, derfor er det greit å vite at det finnes metoder for å måle brattheten når man er i fjellet.

Måling av bratthet kan gjøres på flere ulike måter. Se også del en av denne episoden for flere tips

Slik måler du brattheten i fjellet 

  1. Noen staver har innebygd bratthetsmåler med en skala som viser hvor bratt det er. Fremgangsmåten er enkel, man legger staven ned i fjellsiden og ser hva måleren viser. 

  2. Har man et kompass med bratthetsmåler er det flere måter man kan bruke dette hjelpemiddelet. Den ene metoden innebærer at man står i henget og legger kompasset oppå en stav eller spadeblad for å måle på et jevnt underlag så man ikke får feil inntrykk av brattheten.

  3. Den andre metoden man kan bruke kompasset til, er at man står på avstand fra henget og måler brattheten med kompasset.

  4. Med kompasset kan man også stå på toppen og måle nedover og avgjøre brattheten der man vil kjøre. 

En ulempe med de to første metodene er at de krever at man står i henget for å måle, ved å gjøre dette med kompasset på avstand slipper man å eksponere seg for den eventuelle faren det er å oppholde seg i henget. 

Å måle bratthet på forhånd i kartet burde alltid gjøres, og er en viktig del av turplanleggingen. De overnevnte metodene er sikkerhetstiltak man kan ta når man er i fjellet.

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 17. januar 2014 kl 10.10
Sist oppdatert 17. januar 2014 kl 22.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen