Det er ofte snakk om 30-graders grensen når en skal vurdere om snøen kan løsne i et heng eller ei. Derfor er det være smart å lære seg hvordan brattheten kan måles. 

Se her om du har lyst til å lære enda mer om måling av bratthet.

Som et hjelpemiddel til å måle bratthet anbefales kompass med innebygd bratthetsmåler. Det kan være lurt å skaffe seg et kompass som har denne funksjonen, ettersom kompass uansett skal være en del av standardutrustningen på topptur. 

Med dette hjelpemiddelet kan du stå på avstand og se hvor bratt en rygg er. Du kan også stå på toppen og se ned i ei renne eller et heng og måle ved å legge den overens med henget så kan du lese av i speilet i kompasset hvor bratt det er der du har tenkt å sette utfor. 

Når det gjelder utløpslengde og utløpssoner som en har tenkt å bevege seg i så kan du ved hjelp av kompasset avgjøre om man holder god nok avstand til henget. Måten du gjør det på er ved å måle i vinkel fra der du står og opp til toppen. Er kompasset i sonen rundt 20 grader så er du i de fleste tilfeller på trygg grunn og kan fortsette turen sin. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her.