/ Topptur

Slik transporter du en skadd person

Hvilke metoder kan brukes for flytte på en skadd person når du er på topptur? Vi har ingen fasit, men et godt forslag som holder pasienten både varm og temmelig stabil. TOPPTURSKOLEN (14/15):

Sist oppdatert: 3. februar 2014 kl 10.01
Lesetid: 3 minutter

På topptur er det kameratredning og hjelp i gruppa man må basere seg på, da  det ofte kan være dårlig vær og man er langt til fjells. Dette kan føre til at profesjonell hjelp og redningsmannskap ikke kommer seg frem før det har gått lang tid.

Derfor må utstyret man har med på tur og kompetansen man har i gruppa være sånn at man kan komme hverandre til unnsetning og gjøre det beste ut av hver situasjon. 

Enkelte ganger er det behov for å transportere folk som har skadet seg kanskje ganske kort, som for eksempel fra et skadested og bort til der et helikopter redder oss eller bort fra et skredområde. Da kan man transportere ved hjelp av en vindsekk. Hvis det er snakk om lengre distanser med behov for mer kraftig utstyr som beskytter mer mot underlaget kan man bygge en skikjelke.

I denne episoden blir det lagt vekk på hvordan du kan bruke vindsekk til å transportere en skadet person. 

Se denne episoden av Toppturskolen for å se hvordan man kan lage en skikjelke

En vindsekk er en stor sekk som er laget av et lett og sterkt materiale som kan brukes til å søke ly under pauser, eller en overnatting i fjellet dersom man blir overrasket av dårlig vær. 

Det er et godt tips å ha med seg vindsekk i topptursekken sin. I tillegg til vindsekk burde man alltid ha med seg taustumper på rundt fem-syv millimeter som kan brukes til å bygge ulike transportmidler. 

Etter at man har sikret frie luftveier og sjekket kroppen for blødninger og skader kan man begynne å forberede transport av den skadde. 

  • Behold sekken til den skadde på for å hindre varmetap til omgivelsene. 

  • Tre på en sekk godt under baken på den skadde og fest hoftebeltet rundt kroppen. Her kan man også feste armene for å holde de stabile under transporten. 

  • Det neste steget er å tre pasienten inni vindsekken og snurpe den godt sammen i toppen. 

  • For å feste tau til sekken kan man legge inn en snøklump på hver side av vindsekken og knyte tau med dobbelt halvstikk rundt snøklumpen og vindsekken. 

  • Når dette er gjort har man sikret at pasienten er beskyttet mot underlaget og ligger stabilt, og man kan begynne å trekke pasienten av gårde i tauene. 

Det finnes ingen fasit for hvordan man skal transportere en skadet person. Det viktigste i tilfeller som dette er å hindre varmetap og ta så godt vare på pasienten som mulig.

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

 

Publisert 3. februar 2014 kl 10.01
Sist oppdatert 3. februar 2014 kl 10.01
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen