Førstehjelp på topptur kan være helt avgjørende dersom det skjer en ulykke. Derfor er det viktig å ha kontroll på hva du bør ha med på tur, og hva du skal gjøre. I denne episoden av Toppturskolen får Jørgen Aamot med seg Per Ola Seim fra skipatruljen i Hemsedal for å komme med sine tips til førstehjelp og behandling av skader i vinterfjellet.

Han trekker først og fremst frem tre viktige punkter; frie luftveier, stansing av blødninger og det å beholde varmen. Dessuten gir Seim noen gode tips til hva som bør ligge i sekken for at du skal kunne utføre førstehjelp av typiske skader som skjer i fjellet. 

Ifølge Seim er det det som sitter mellom ørene som er det viktigste man har med seg på fjellet. Evnen til å improvisere i krisesituasjoner er essensielt. Klarer du å holde hodet kaldt og improvisere utfra hvilken skade som har skjedd, så kan du klare deg med veldig lite. 

Dette bør du ha i førstehjelpsskrinet

Det er likevel en rekke utstyr som anbefales å ha i førstehjelpsskrinet sitt på fjellet. Her er noe av det viktigste: 

  • Elastisk bind

  • Trykkbandasje til å stoppe blødninger

  • Kompresser

  • Trekanttørkle som blant annet kan brukes til å feste spjelker og som fatle til skuldre ut av ledd.

  • Det kan også være lurt å ha med seg en samsplint i aluminium som er fine å bruke til å stive av kroppsdeler, her kan man også benytte seg av skistaver. 

  • Sportsteip bør også være en del av førstehjelpsskrinet. En teip av god kvalitet kjøpt på apotek er å anbefale. Teipen burde dessuten byttes ut regelmessig, ettersom limet ikke er like effektivt på sportsteip som har ligget lenge i sekken. 

Varme er viktig

Et liggeunderlag er et godt hjelpemiddel som kan brukes til spjelk ved brudd, og som et varmende element for den skadde ettersom det er kritisk å beholde varmen.

Vindsekk er også en lur ting å ha med seg på tur for å sikre seg en varmekilde.

Det finnes doble vindsekker der det er plass til to, så man kan sitte i den sammen og skape mer varme. En god smertelindring ved bruddskader kan være å legge det skadde området i en viss vinkel ved hjelp av tau og karabinkroker.

Hvis en av turkameratene har slått seg ordentlig og brekt håndledd eller fot, er det viktig å også sjekke resten av kroppen for å undersøke om det er ytterlige skader som ikke er synlige, som indre blødninger. Isoler den skadde mot underlaget og behold varmen. 

Selv små skader i fjellet kan være kritiske dersom man ikke klarer å beholde varmen til den skadde, så det å beholde varmen er helt essensielt. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her.