/ Topptur

Tenk deg om

Tenk deg om, tenk alltid sikkerhet først

Sist oppdatert: 31. januar 2016 kl 13.27

I alle skifilmer ser vi klipp av fantastiske run i perfekt pudder, sol og uspora fjellsider. Men det vi ikke ser er alt arbeidet på forhånd. Sjekking av snø, forhold, vær, hvordan det kan påvirke snøen og utstyr. Dette er viktige faktorer som må sjekkes før man tar turen opp på toppen og kjører ned det som ser ut som drømmeturen, men som viser seg å være tre supre svinger før du blir tatt av ras. For det kan skje. Raset kan fort utløses og da er løpet kjørt. Fra du ligger under snøen har du bare 15 minutter på deg til det ikke er mer luft igjen. Når du ligger under der er det ingen vei ut utenom at noen klarer å finne deg i løpet av de 15 minuttene. Snøen er for tung til å klare å røre en finger. Hvis man er så uheldig å faktisk havne i et ras og blir liggende under snøen så er et tips å begynne å spise snø. Da får man forstørret luftrommet og kanskje holdt ut noen minutter lenger som kan være nok til å redde livet ditt. 

Hvis du blir tatt kan ikke dine venner gjøre noe annet å se på at du blir dratt med den store snømengden helt til bunn, før raset er stoppet og det er trygt for dem å bevege seg inn i sonen. Og der starter stoppeklokka, både for deg og alle som leter etter deg med skredsøkere, spader og søkepinner. For de gjør alt de kan for å finne deg. De vil gjøre alt for å ikke miste deg, miste bestekompisen sin eller kanskje kjæresten sin. Eller kanskje de ikke kjenner deg, men de gjør forsatt alt de kan for å finne deg. For det er alltid like kjipt å miste noen, og noen kan være deg. Tenk deg om før du setter ut for drømmeturen din. Dobbelsjekk, trippelsjekk at det er bra forhold og trygt å kjøre. Og ha alltid med deg riktig og bra utstyr. Ikke bare i tilfelle du blir tatt, og de andre kan finne deg, men også i tilfelle noen av kameratene dine blir tatt og du må finne dem. Her ser du en video som vil få deg til å tenke deg ekstra godt om før du setter i gang med en topptur du kanskje skulle ha ventet med. Jeg anbefaler sterk å se hele. Du vil få vite om hva som er farlig terreng, hvordan sjekke det ut og hva som er riktig utstyr. Sørg for å ha det riktige utstyret, lær deg å bruke det, sjekk skredvarsel og lær deg å lese terrenget. 

Les mer på: rombergjentene.playblogg.no

Publisert 31. januar 2016 kl 13.27
Sist oppdatert 31. januar 2016 kl 13.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen