/ Topptur

Lytt til erfarne fjellfolk

TOPPTURSKOLEN (15/15): I siste episode av Toppturskolen har vi kryssklippa noen av Tindevegleder Jørgen Aamot sine beste tips og triks til ferdsel i fjellet.

Sist oppdatert: 7. februar 2014 kl 11.13
Lesetid: 2 minutter

Når man skal feste fellene på skiene er det viktig at sålen er fri for snø og fukt. Kantene er frie så man får kantgrep. Formskjært etter innsvingen. Hvis fellen blir kald kan den være vanskeligere å feste på skiene, legg derfor fellene inni jakka på nedkjøringen for å varme opp fellene til man skal ta de på igjen. 
Før en drar på tur er det tre ting du kan observere som gjør at du kanskje vurderer å planlegge turen annerledes; rask temperaturstigning, vind, og nedbør. De tre tingene i kombinasjon eller hver for seg tyder på at det kan skje endringer på snødekket som gjør at skredfaren øker. 
Det er tre ting man kan observere når man er på tur, og det er; Ferske skred, vomm lyder i snødekket og sprekker i snøen. 
Aamot viser hvordan du kan bruke kompass med helningsgrad for å kunne bekrefte blant annet hvor bratt ulike ting i terrenget er, og for å måle utløpslengder og finne ut hvor bratt henget du ønsker å kjøre er. 

Skieksperten Oskar Brodin viser hvordan du lettere kan fjerne snø fra tech-bindingen din før du setter utfor. 

I det siste klippet demonstrerer Aamot hvordan han fester ABS-sekken sin, og også hvordan man løser den ut. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 7. februar 2014 kl 11.13
Sist oppdatert 7. februar 2014 kl 11.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen