/ Topptur

Slik lager du en skikjelke

TOPPTURSKOLEN (7/15): Hva gjør du med en kamerat som har brukket foten langt til fjells når hjelpen er langt unna? I denne episoden av Toppturskolen er skikjelke på timeplanen.

Sist oppdatert: 10. januar 2014 kl 10.29
Lesetid: 2 minutter

Det er ikke alltid mulig å få hjelp utenfra i fjellheimen. Store områder er uten mobildekning, og mange ganger lar det seg ikke gjøre å komme til med verken snøskuter eller helikopter. Passer du på å ta med deg rett utstyr på turen skal det være mulig å lage en skikjelke til den skadde og bringe vedkommende ned i trygghet.  

En skikjelke kan hjelpe oss dersom vi tenger å transportere en skadet over lengre distanser i fjellet.  

Det finnes flere ulike måter å lage en skikjelke. I denne episoden av Toppturskolen viser tindevegleder Jørgen Aamot oss sin foretrukne metode:  

  1. Spaden som vises i episoden har skadeskaft som kan deles i to, og inni hører det med vingmuttere slik at man kan feste delene av skaftet i hver sin ende av skiene. 

  2. Deretter fester man stavene i kryss over skiene og fester spadebladet slik at det dekker nedre del av ryggen og baken til pasienten. 

  3. Fest forsiden av sekken i stavene og spenn pasienten fast i sekken for å skape stabilitet og beskyttelse mot underlaget. 

  4. For å kunne lettere frakte pasienten kan man feste tau slik at man kan dra skikjelka fremover, og i nedoverbakker kan man holde i tau bak pasienten for å kunne bremse. 

  5. Er man flere i turfølget kan man også feste tau på sidene av skikjelka for å frakte den skadde sammen. 

K2-skiene har hull på begge endene, noe som selvsagt gjør det lettere å feste tau og utstyr for å lage denne typen kjelke. Har man ikke ski med hull, så kan man ordne dette selv ved å bore hull og lime rundt det så utstyret er forberedt til dette formålet. 

Se alle episodene i TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 10. januar 2014 kl 10.11
Sist oppdatert 10. januar 2014 kl 10.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen