/ Topptur

Meteorologene varsler snø

Kan komme opptil 60 cm snø

Meteorologene melder snøbyger i fjellene i Sør-Norge til onsdag. En skikkelig gladmelding til dem som har savnet vinteren.

Sist oppdatert: 10. oktober 2023 kl 16.51
FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel om snø på fjellene i Sør-Norge. Skjermdump: Yr.no
FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel om snø på fjellene i Sør-Norge. Skjermdump: Yr.no
Lesetid: 2 minutter

Meteorologisk Institutt sender ut farevarsel for snø i fjellene. For noen betyr dette vanskelige kjøreforhold og bytting til vinterdekk, men for andre kan dette være en mulighet for å få litt snø under skia tidligere enn forventet.

– I første omgang så er det jo regn som kommer høyt opp også går det over til snø i løpet av onsdag, da det videre utover onsdagen blir kaldere, sier vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt. 

Nedbøren begynner som regn og blir til snø i løpet av dagen i fjellene over 800-1000 meter.

– Det er estimert at det kan komme mellom 25 og 60 centimeter. Det er jo noen plasser det kanskje vil være forhold for å kunne stå på ski da. Jeg tenker sånn som Finse for eksempel. Der er du høyt nok oppe og litt mot vest, for det kommer jo mest nedbør vest for vannskille, sier meteorologen. 

Bård Smestad var på brett allerede 8. oktober. Se videoen her:

EN NESE FOR SNØ: Kommer det snø et sted i nærheten av Trondheim, så kan du være sikker på at Bård Smestad ikke er langt unna.
Les også

Om det er noe håp for ekstremt god skikjøring er usikkert, og meteorologene kan dessverre ikke love noe pudder så tidlig i sesongen.

– Nei, det er ikke noe pudder og sånt, for det er ganske vått i starten, og så blir det jo litt snø oppå det da. Så puddersnø er vel et fenomen som vi ofte får litt senere i sesongen når det har vært en kaldt en stund, mener meteorologen. 

Fri Flyt har likevel tro på at snøen vil komme i pudderform enkelte steder. Mer skummelt er det nok at snøen kommer sammen med mye vind, som ofte er avgjørende faktor for at snøen blir ustabil.

Vær obs. Vinterens første snø kan være langt farligere enn man skulle tro.

Les også

I tillegg til snø er det også meldt opp mot 8 meter høye bølger på Vestlandet.

Også på Sørlandet og Østlandet vil det bli store bølger. Saltstein vil få opp mot tre meter bølger onsdag kveld og lørdag. På Lista meldes det hele 6.5 meter på torsdag, og nesten like stort på lørdag.

Saltstein surf
Les også
FLERE FAREVARSLER: Et kraftig lavtrykk fra vest kan brygge opp til 8 meter høyer bølger langs kysten på Vestlandet.  Skjermdump: Metrologisk Institutt
FLERE FAREVARSLER: Et kraftig lavtrykk fra vest kan brygge opp til 8 meter høyer bølger langs kysten på Vestlandet. Skjermdump: Metrologisk Institutt

Les våres saker på skredfare tidlig i sesongen, skadeforebyggende skiteknikk ved lite snø og stedene man kan stå på ski tidlig her:

Snøskred
Les også
SE HER, JA! Stein, lyng og gress under vinterens første snøfall bør ikke komme som en overraskelse på noen. Foto: Christian Nerdrum
Les også
Galdhøpiggen Sommerskisenter
Les også
TYNT: Det var tynt med snø i den østre delen av Jotunheimen i 2019. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Les også
Publisert 10. oktober 2023 kl 13.55
Sist oppdatert 10. oktober 2023 kl 16.51
annonse
Relaterte artikler
annonse
Karakteristisk gigant og klassiker

Turbeskrivelse Store Smørstabbtinden

dame som kjører ski i pudder
Drømmedag i nordvest

– Tullete bra!

ENKLE TURER: Jotunheimen har en rekke fine, enkle toppturer. Her får du tips til flere. Bilde: Christian Nerdrum
Trygge og familievennlige

6 enkle toppturer i Jotunheimen

I tauet til redningstjenesten
En dag på jobb med Luftambulansen

– Hvor er du nå?

Topptur randonee
10 gode tips for bedre topptur

Ikke gå så jævlig bratt

SUNNMØRE: Hjørundfjorden rundt er en av mange, råflotte langturer i Norge. Her er Erlend Aunevik midt oppe i 10 000 høydemeter, 11 mil og seks dager på tur. Foto: Øystein Frøyland
Norges fineste langturer

Tre råflotte flerdagers toppturer

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen