Sondre Svensli tok NM-gull i randonee sist helg, men rando er bare en av arenaene Svensli kjemper om å vinne. Om vinteren kjemper han i fjellet, om sommeren er det sykkel som er hovedfokus. Men i bakgrunnen kjemper 19-åringen fra Eidsvåg i Romsdalen en kamp mot kreften. Og den må han kjempe i mange år til. 

Annonse

Saken fortsetter under

Foto:

Det hele startet med en skredulykke i 2013, der han ble tatt av snøskred på tur med familie og venner i kjente omgivelser. Men skredulykken var bare starten. 

– I forbindelse med skredet fant jeg ut at jeg hadde hatt kyssesyken noen uker tidligere. Da hadde jeg også noen store kuler på halsen som legene trudde var på grunn av kyssesyken. Men dette var selvsagt store kreftkuler, sier Svensli.

Sondre, som da var 14 år, hadde kreft i skjoldbruskkjertelen og måtte gjennom en større operasjon i 2014, der han blant annet fjernet 87 lymfeknuter. Og i november 2017 ble han operert for kreften igjen. Da tok han 15 nye lymfeknuter på andre side av halsen. 

– Vi håper det skal være bra nå, men friskmeldtstempel får jeg ikke før om mange år, sier Svensli. 

Saken fortsetter under

Sondre Svensli - Foto Haakon Funderud Lundkvist 1200x800
Sondre Svensli underveis i første Norgescuprunde denne sesongen, som gikk på Bjorli i desember. Foto: Haakon Funderud Lundkvist

Sondre Svensli underveis i første Norgescuprunde denne sesongen, som gikk på Bjorli i desember. Foto: Haakon Funderud Lundkvist 

Etter den første operasjonen brukte han et år på å komme tilbake til flytsonen. Etter operasjonen i høst gikk det raskere. 

– Jeg ble jo litt lei da jeg fikk vite i oktober at jeg måtte inn til ny operasjon i november. Det er klart det var kjipt. Men jeg må jo prioritere helsa, og målet er å komme tilbake sterkere etter hver gang. Jeg prøver å snu det negative til noe positivt. Mellom nedturene har jeg bygget opp et solid grunnlag, som gjør at jeg kommer raskere tilbake, sier Svensli. 

Saken fortsetter under

Sondre Svensli 2017 - Foto Eric Carter 1200x800
Sondre Svensli med landslaget på utenlandsoppdrag i fjor. Foto: Eric Carter

Sondre Svensli med landslaget på utenlandsoppdrag i fjor. Foto: Eric Carter

Amputert vinter
Svensli ble tatt ut på randoneelandslaget for sesongen 2017-18 og skulle verdenscupdebutert 20. januar. Den runden gikk han glipp av til fordel for trening på hjemmebane for å bygge seg opp etter operasjon i høst. 

Neste år er Svensli senior for alvor, men han har allerede brynet seg på nivået ved flere anledninger. Han gikk i seniorklassen både i Romsdal Rando og Stryn Rando.

– Jeg kan velge i hver konkurranse hvilken klasse jeg ønsker å gå i. På disse rennene valgte jeg å gå i seniorklassen, slik at jeg fikk gå de lengste løypene, sier han.

Hvor stort var NM-gullet for deg, og hva betyr det?
– NM er alltid kjekt å vinne, og medaljen betyr litt ekstra. Man har tross alt bevis på at man er best i hele Norge. I år var NM veldig seint i sesongen og veldig nærme sykkelsesongen. Siden jeg allerede er godt i gang med sykkelforberedelsene, var ikke NM i randonnée noe stort mål for meg i år. Derfor ble det heller ikke noe kanonløp av meg. 

Hva er neste for deg nå?
– Nå er skisesongen over, og jeg starter sykkelsesongen med årets første Norgescup neste helg. 

Hvordan tenker du om satsingen framover?
– Jeg vil satse på begge idrettene så lenge som mulig. Det blir fortsatt full satsing fra min siste fremover nå!

Kreftdiagnosen, operasjoner og behandlinger - er det noe som har hindret deg denne sesongen?– Ja har blitt hindret en god del, og mistet mye trening i november og desember. Men jeg har tatt veldig mange gode valg, og trent veldig bra siden nyttår, så formen er på god vei likevel.

FAKTA

Navn: Sondre Svensli
Fødselsdato: 9.mai 1998
Klubb:Eidsvåg IL, NSF randoneelandslaget 
Yrke:Skoleelev ved Melhus videregående skole, toppidrett
Ambisjoner:Kunne leve av idretten. Satser både randonee og sykkel
Trener:16-20 timer i uka i gjennomsnitt, men 25-28 timer i mengdeukene
Aktuell: Debuterte på randoneelandslaget denne sesongen. Satser også sykkel i Gauldal IL.

Sondre Svensli Stryn Rando Johan Olai Svidal 1200x800
Sondre Svensli tok ledelsen tidlig på Stryn Rando, som var nest siste runde i årets Norgescup. Foto: Johan Olai Svidal

Sondre Svensli tok ledelsen tidlig på Stryn Rando, som var nest siste runde i årets Norgescup. Foto: Johan Olai Svidal