/ Topptur

– Sterkeste NM-feltet på mange år

Kamp til streken om NM-gullene i Skittentind Rando.

Sist oppdatert 14. april 2018 kl 20.05
Tre norgesmestre i NM Skittentind Rando 2018: Stine Haustreis,  Sondre Svensli og Lars Erik Skjervheim. Foto: Arrangøren
Tre norgesmestre i NM Skittentind Rando 2018: Stine Haustreis, Sondre Svensli og Lars Erik Skjervheim. Foto: Arrangøren

– Det er vel det sterkeste NM-feltet vi har hatt på mange år, med både norske og utenlandske toppløpere på start. I herreklassen var skikkelig kamp hele vegen, og ingen kunne ta noe for gitt, sier Pål Ellefsen, som er en av rennlederne i Skittentind Rando og representerer randonnéeutvalget i NSF.

Lars Erik Skjervheim måtte kjempe fra start til mål for å beholde NM-tittelen. 

– Det er alltid stort å ta NM-gull. Du vet at du må ta deg sammen og ha fullklaff for at det skal gå vegen. Vegard Øie pusta meg i nakken hele første stigningen, og ga meg med det klar beskjed om at her var det bare å gi gass, for dette kom ikke til å gi seg sjøl. Det ble en spennende kamp, noe som gjør det litt ekstra gjevt å vinne, sier Lars Erik Skjervheim, som tok sitt femte NM-gull i randonee. 

– Strategien min var å gå kontrollert, men hardt ut fra start og kjøre fort på ski for å prøve og skaffe meg ei lita luke så tidlig som mulig, sier han. 

Skjervheim visste han var i god form, men tar aldri seier for gitt. 

– Formen min er veldig bra, og jeg kunne trykke skikkelig på både oppover og nedover. Men det er mange faktorer som spiller inn, og mye kan skje underveis i et løp, så det er alltid greit med litt margin hvis det lar seg gjøre, sier Skjervheim. 

Les også: Det nye randolandslaget   

– Jeg taper altfor mye nedover
Vegard Øie, som vant Norgescupen i randonnée etter seieren i RandoEnern sist helg, kom på tredjeplass. Det holdt likevel til NM-sølv, ettersom italieneren på andreplass ikke kan tildeles NM-medalje. 

– Lars Erik satte fart fra start. Det var bare jeg som hang med opp første stigning, men han kjørte fra meg nedover og fikk en luke. Italieneren som kom på andreplass kom dundrende forbi meg i siste nedkjøring, sier Øie, som gir seg sjøl delvis godkjent for innsatsen. 

– Jeg er fornøyd med egen innsats oppover, men jeg taper altfor mye nedover, sier motbakkespesialisten.

Les også: Hovdenak og Øie vant RandoEnern 

Topp 3 NM menn senior
1. Lars Erik Skjervheim
2. Vegard Øie
3. Eirik Haugsnes

Topp 3 Skittentind Rando Comp menn senior
1. Lars Erik Skjervheim
2. Filippo Beccari, Italia
3. Vegard Øie

Saken fortsetter under

Skittentind Rando Comp 2018 - Filippo Beccari - Lars Erik Skjervheim - Vegard Øie - Foto Arrangøren  1200x703
Pallen i Skittentind Rando Comp 2018: Filippo Beccari, Lars Erik Skjervheim og Vegard Die. Foto: Arrangøren

Pallen i Skittentind Rando Comp 2018: Filippo Beccari, Lars Erik Skjervheim og Vegard Die. Foto: Arrangøren

Solid hjemmeseier i dameklassen
I dameklassen var det Stine Haustreis som sikret seg NM-gullet. Hun vant med god margin ned til svenske Johanna Eriksson på andreplass, men var aldri trygg på at det skulle holde helt inn. 

– Jeg kunne se henne bak meg hele tiden, så jeg var litt stressa for at hun skulle ta meg igjen, spesielt på slutten da jeg begynte å kjenne at jeg var sliten, sier Haustreis, som tok karrierens andre NM-gull. 

– Strategien var å prøve å vinne fra start, men jeg var spent på hvordan kroppen var. Det har det vært litt stress i det siste siden jeg også har vært med å arrangere NM i år, spesielt på slutten av uka da vi måtte endre løypa helt på grunn av skredproblematikk. Men kroppen fungerte greit, og jeg er godt fornøyd, sier Haustreis.

Topp 3 NM kvinner senior
1. Stine Haustreis
2. Kristin Lome
3. Maria Åsheim 

Topp 3 Skittentind Rando Comp kvinner senior
1. Stine Haustreis
2. Johanna Eriksson
3. Kristin Lome

Sondre Svensli vant juniorklassen. 

Flyttet rennet dagen før NM
Av sikkerhetsgrunner måtte arrangøren flytte rennet fra Skittentind til Ersfjorden. Løypeleggerne var i sving til sent på kveld dagen før rennet, men fikk på plass en alternativ løype som var et mesterskap verdig. 

Skjervheim roser arrangøren for et godt og trygt renn. 

– Det har vært utfordrende skredforhold her i Tromsø den siste tida, og trasen ble av hensyn til sikkerheten flytta noen kilometer for å sikre trygge forhold. Det løste arrangøren på en glimrende måte. De klarte å sette en spennende og variert trasé, med flere utfordrende momenter, sier han. 

Krevende forhold
Forholdene gjorde også sitt for å skape spenning i rennet. 

– Snøen var tørr øverst, men god og våt nederst, noe som også satt en liten spiss på løpet med alt i fra nydelig påskeslusj til gjennombruddskare og en heftig ufrivilligsalto i klissvåt vårsnø nederst i traséen. Forøvrig var også stemninga på topp. Det var masse folk i fjellet med norske flagg og kubjeller. Det er jo alltid en sikkert vinner og løfter opplevelsen noen ekstra hakk, sier Skjervheim.

I tillegg til NM-klassene ble det arrangert Skittentind Rando Original, en lagkonkurranse for de litt mindre blodseriøse med noe kortere løype. Også der var det sterk og internasjonal deltakelse, inkludert en tropp på åtte løpere fra Belgia. 

– De kom i mål alle sammen samlet, som siste deltakere over streken i dag og med store smil, forteller Ellefsen. 

I det opprinnelige programmet var det også lagt opp til Skittentind Rando Downhill og Skittentind Rando Familie, men på grunn av omlegging og flytting måtte disse to arrangementene utgå i år. 

Publisert 14. april 2018 kl 20.05
Sist oppdatert 14. april 2018 kl 20.05
annonse
Relaterte artikler
annonse
Øystein Greni på scenen med gitar
Bigbang-profilen spiller på High Camp

Øystein Greni: – I samme familie som toppturfolk

TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
Nortind får offentlige penger

Fjellguideutdanningen blir billigere

Christian Björk på vei ned fra sørtoppen av Storsola.
Sylene i Sverige

Skikjøring på grensen

En kjærlighetserklæring til Sunndalsfjella

8 fine toppturer på Nordmøre

FRA KIKUTTOPPEN: Christopher Frankum i dyp pudder på Kikut. Foto: Christian Nerdrum
Jakten på Oslomarkas frikjøringsperler

Høgruta i Nordmarka: – En spesiell fred og ro

Topptur Hemsedal
Systerskardfjellet - Råskarsfjellet - Hestebottfjellet

Tre anbefalte toppturer i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen