Fra kreftdiagnose til VM

Kanskje har du lagt merke til navnet Sondre Andersson Svensli i vinter? Eidsvågingen har vunnet alt i juniorklassen i randonee denne sesongen, og er i tillegg en meget habil syklist. Men for Sondre har ikke veien til store idrettsprestasjoner gått rett fram. Unggutten har opplevd mer dramatikk enn de fleste andre gjør i løpet av et helt liv.

Sist oppdatert: 13. mai 2015 kl 09.00
FRISK OG BEST: Sondre Andersson Svensli er ennå ikke 100 prosent frisk etter kreften, men likevel er 16-åringen landets suverent beste randoneeutøver i sin klasse -i tillegg til å være en meget habil syklist. Foto: Privat
FRISK OG BEST: Sondre Andersson Svensli er ennå ikke 100 prosent frisk etter kreften, men likevel er 16-åringen landets suverent beste randoneeutøver i sin klasse -i tillegg til å være en meget habil syklist. Foto: Privat

Forfatteren:

DSCF8137

Foto: Privat

Kjersti Solvoll Bakketun Tronvoll er frilans tekstforfatter og medieansvarlig i Norges Skiforbunds Randonee-avdeling. Hun har en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap, og en bachelor i bevegelses- og idrettsvitenskap fra NTNU. Kjersti er gift med randoneeutøveren Olav Bakketun Tronvoll, og selv en habil utøver innen langrenn, løping og randonee.

Sondre er ingen uvanlig 16-åring. Han er opptatt av idrett og trening, og særlig sykkel og ski. Han går på toppidrett ved Melhus videregående skole, med sykkel som hovedidrett. Dette er en gutt som er treningsvillig og glad i å konkurrere. Han er glad i fart, og tar nye utfordringer på strak arm. Likevel vet Sondre så altfor godt at ingenting er selvsagt her i livet, og for han har det nesten gått galt flere ganger.

Februar 2013:
Sondre er på skitur med sin onkel, et søskenbarn, storebror og en nær venn. Jamtetind i Eresfjorden skal bestiges, før de skal hjem for å se VM i langrenn på TV. For den spreke gjengen er det en relativt kort tur, og dette er en topp de har vært på flere ganger før. De har bare så vidt startet nedkjøringen, så går snøskredet. Sondre blir begravd og ført 4-500 meter nedover fjellsida. Munnen fylles med snø, og han besvimer nesten momentant.

Panikken er total for familien som er hjelpeløse vitner til det hele. Ingen har skredsøker, søkestang eller spade. Storebroren til Sondre kjører langs skredet, og ser til alt hell en skitupp som stikker opp.  De graver febrilsk med hendene, og etter 12-15 minutter har de fått opp Sondre. Han er helt blå i ansiktet, men det går ikke lenge før han er ved bevissthet. Han blir hentet med helikopter, men bortsett fra litt ryggsmerter er han utrolig nok uskadet.

På sjukehuset er eneste funn en stor milt. Dette kan ikke tilskrives ulykken, og legene finner ut at Sondre har hatt kyssesjuken. Ellers er han uskadet. Han får reise hjem, men Sondre føler seg ikke bra. Han er slapp og sliten, og har magesmerter. På halsen har han hovne lymfeknuter. Treningen han prøver å gjennomføre, har ingen virkning. Formen er elendig.

April 2014:
Sondre er tilbake hos legen for grundigere sjekk. Det blir tatt vevsprøve, og resultatet er sjokkerende; 16-åringen har kreft i skjoldbruskkjertelen, med spredning til lymfeknutene. Sannsynligvis har han gått med det i to år. Bare en måned etterpå blir han operert. Sondre ligger på operasjonsbordet i seks timer, mens legene fjerner 87 lymfeknuter og skjoldbruskkjertelen.

– Det er klart jeg ble deppa, men det er bare å stå på videre. Jeg har prøvd å snu det negative til noe positivt, og bruke det som motivasjon. Jeg følte meg fort ganske mye bedre etter operasjonen. Selv om jeg ikke er 100% friskmeldt enda, kan jeg være aktiv og trene som jeg vil. Det er utrolig motiverende å kjenne at jeg endelig får en effekt av treningen, sier Sondre.

Han må gå på medisiner som kontrollerer stoffskiftet resten av livet, men det hindrer han ikke i å trene og konkurrere som normalt. Ikke lenge etter operasjonen var unggutten tilbake i trening, og da skisesongen startet i desember 2014 slengte han seg med på norgescup i randonee. Han presterte så bra at han ble tatt ut til VM i Verbier i februr 2015. Her fikk Sondre med seg fire renn i juniorklassen. Det ble en stor opplevelse.

– Jeg kommer aldri til å glemme det. Opplevelsen var like stor som det å faktisk delta i konkurransene. Å få sjansen til å bli med på noe sånt, med så flotte folk, var helt fantastisk. Motivasjonen for videre satsing er stor. Nå er det bare å se fremover, sier Sondre.

Untitled-1
Untitled-1

MOT ALLE ODDS: Til tross for en dramatisk kreftbehandling, er Sondre Andersson Svensli en av Norges beste randonee-juniorer og syklister. De færreste voksne har opplevd like mye dramatikk som 16-åringen fra Eidsvåg i Møre & Romsdal. Foto: Privat

Publisert 13. mai 2015 kl 09.00
Sist oppdatert 13. mai 2015 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen