Test av seks lette topptursekker

Ønsker du deg en sekk som veier minst mulig, og som du ikke trenger ta av for å feste ski eller legge på plass fellene? Fri Flyt har testet seks skisekker for raske toppturer.

Sist oppdatert 12. mai 2017 kl 12.44
OPP TIL OSLOS TAK: Den siste  fin-testingen ble foretatt opp fra Trollvann. Foto: Henning Reinton
OPP TIL OSLOS TAK: Den siste fin-testingen ble foretatt opp fra Trollvann. Foto: Henning Reinton

LITE OG LETT. I denne testen har vi valgt ut seks lette topptursekker med volum rundt 20 liter. Mange av de er designet for skibestigningskonkurranser. I tillegg til lett vekt betyr det at flere av de funksjoner som gjør at du enkelt kan få feller i og ski på sekken – uten at du noen gang tar den av ryggen.

Vi har ikke testet sekkene for konkurranse, men ut fra perspektivet til vanlige skikjørere. En tradisjonell topptursekk har gjerne egenvekt på oppunder 1.5 kilo. Men det er mange turer der det ikke er nødvendig eller ønskelig med en så stor og tung sekk, eller hvor turens karakter gjør at funksjonalitetet i disse sekkene (raske skifter mellom ski og feller av/på) er ønskelig.

Flere av sekkene i testen minner mest om slappe tøystykker sammenlignet med dagstursekken du har fra før. Bæresystemene er enkle. Men det er uansett ikke meningen å bære mye vekt. De aller letteste sekkene har ingenting som stiver de av i ryggen. Men det er ikke noe savn i praksis – innholdet stiver de av, slik bærekomforten også med ski blir god.

Et spennende punkt er hvor på ryggen tyngdepunktet kommer. Til skikjøring kan det være greit at det kommer forholdsvis lavt, men om du skal løpe må det være høyere oppe. Her har produsentene valgt litt ulike tilnærminger.

Felles for alle sekkene i denne testen er at de ikke har hjelmfeste. Produsentene tar for gitt at om du har lett sekk, har du også så lett hjelm at du kan ha den på hodet til enhver tid, også oppover – eller at du dropper hjelmen. I tillegg har du selvfølgelig mulighet til å rigge et hjemmesnekra hjelmfeste.

De fleste sekkene har egne fellerom som du når uten å ta av sekken. Hvor viktig dette er for deg, kan du selv bedømme. Men i den grad det er et eget fellerom, synes vi det bør fungere godt.

Drikke i pose på ryggen var den store farsotten på starten av 2000-tallet. De este sekkene i denne testen er laget med tanke på et slik slangesystem. Men mange høydemeterjegere har etter hvert byttet ut posen, som innebærer risiko for både lekkasje og at hele systemet fryser, med en aske som de bærer utenpå. 

Om testen:

Sekkene ble testet på ulike turer våren 2016 og med en avsluttende test i Oslo skisenter i januar 2017. Vi pakket sekkene med spade, søkestang, flaske, varmejakke, ekstra lue, briller, feller. Isøks festet vi utenpå. Da var det i alle sekkene godt med plass igjen til en matpakke og et lite førstehjelpssett. Vi brukte ski med mindtbredde opp til 90 millimeter, og da var det fortsatt plass til bredere ski. 

Publisert 15. februar 2017 kl 14.08
Sist oppdatert 12. mai 2017 kl 12.44
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen