Merke: Elevenate

Elevenate ble startet av fjellguide Jimmy Odén og tidligere frikjøringsproff Sara Rönngren. Sistnevnte har designet klær blant annet for Peak Performance, flaggskipet blant mange svenske klesmerker som gjør seg gjeldende internasjonalt. Paret flyttet fra Verbier til Åre for «lage skiklær slik de selv ville ha dem». Den første sesongen ble det ingen distribusjon i Norge, men til høsten vil merket være på plass i en del skibutikker. De fleste plaggene i kolleksjonen er forede, men Bec de Rosses – oppkalt etter den fryktede fjellsiden hvor freeridekonkurransen i Verbier foregår - er rene skallklær som neste år kommer i Gore-tex Pro Shell.

Bec de Rosses jakke 

Jakka er en klassisk skalljakke med to napoleonslommer – høyt oppe med vertikale glidelåser inne ved frontglidelåsen. Den er lang nok etter tradisjonelle kriterier, men har ikke den ekstra lange formen som er i ferd med å spre seg fra parken til fjellet. Ellers er passformen behagelig.  Her er alt du forventer å finne på en toppmodell: Justerbar hette med plass for hjelm, vanntett glidelås av den grove typen (som glir lett), innerlomme med utgang for mediespiller, klut for å tørke brillene, heiskortlomme og en hel del mer. Løsningen med kun napoleonslommer er vanlig og helt kurant på jakker til topptur og klatring, men jeg synes dette er såpass mye av en kjørejakke at vanlig jakkelommer kunne vært vurdert i tillegg. På den annen side bidrar få lommer til lav vekt (jakke veier 650 gram), og napoleonslommene er sydd slik at de har litt ekstra plass. Snøskjørtet er festet litt høyt etter min mening. Eller kanskje jeg bare burde hatt en størrelse større? Medium er knappere hos Elevenate enn hos et den konkurrenter. Da jeg fjernet snøskjørtet ble den i alle fall mer behagelig  ha på seg. Håndgamasjer har den ikke, noe som er like greit, etter min mening. Bec de Rosses er en streit og god jakke der originaliteten ligger i den vesle fargestripa på heiskortlomma og slagordet «State of Elevenate», som du kan lure på betydningen av.

Bec de Rosses bukse

En god skibukse er etter undertegnedes mening litt vanskeligere å finne enn en god jakke. Elevenate er blant de som har fått det til. Passformen er vid nok. Løsningen med en avtagbar del i strechstoff der bukseselene er festet, er ikke original, men jeg mener det er den beste. Elevenates variant er lavere enn en del andre og uten lommer. Enkelt og lett, med andre ord. Ellers har den gode og romslige bukselommer, noe du for eksempel ikke får på Norrønas bestselger Lofoten, som den ellers har en del fellestrekk med. Den har glidelås fra bunnen og ¾ opp. Forsterkningen nederst på buksa er essensiell for at den skal ha et verdig liv utover første alpetur og her virker den solid, selv om andre (som nevnte Norrøna) drar på enda mer.  Snøgamasjene er i Gore-tex-materiale, slik at det ikke skal bli det svake punktet som gjør at du blir våt på beina. Ellers har den én lomme framme på låret, men til gjengjeld to romslige baklommer. Det er raust og etter min mening bra, selv om noen kan stille spørsmål om de er verdt ekstra produksjonskostnad og vekt. Ut fra det robuste inntrykket og alle detaljene er vekta på 808 gram slett ikke ille.

Så mye annet bra som finnes på markedet, er det vanskelig å påstå at Elevenate blåse de andre av banen. Men dette er absolutt bra saker. Ser bra ut gjør de også, så lenge du er fornøyd med en moderat lang jakke. Buksa er plagget som overbeviser mest, mens jakka skiller seg mindre ut.

Pluss

  • Fin bukse med gjennomtenkte løsninger

  • Lav vekt med tanke på alle de fine detaljene

Minus

  • Snøskjørtet på jakka sitter litt høyt

  • Jakka kunne godt hatt vanlige jakkelommer

Pris: 5400 kroner (jakke)/4500 kroner (bukse)

Terningkast: 5

Klærne vi har testet kommer først på markedet neste år. Men her finner du Elevenates presentasjon av årets Bec de Rosses-klær, som er laget i et annet skallmateriale.I Fri Flyt 86 finner du en stor test av denne vinterens skallklær for frikjøring.