Sondre Lindkjølen (25)

Vekt: 77 kg

Høyde: 179 cm

Bakgrunn: Har vært sponsa skikjører i 10 år, men ga glatt sponsoravtalene fyken for å teste utstyr i Fri Flyt, noe han har gjort i to år. Han har vært sentral også i årets skitest i både topptur- og frikjøringskategoriene.

Sondre har konkurrert på nasjonalt nivå i alle freeski-grener på ett eller annet tidspunkt, og han har vært på pallen i norgescupen i frikjøring en drøss ganger – men aldri vunnet.

sondre

Det siste året har jeg hatt en Arc´teryx jakke og en Mammut bukse på langtidstest for Fri Flyt, for å teste det nye GoreTex-materialet C-Knit, som brukes i begge disse plaggene. De har vært gjennom ca 100 skidager hvorav ca 30 har vært på topptur. Som nordmann er jeg ganske konsekvent på at min bekledning på fjellet alltid består av vann- og vindtett skall med pustende membran året rundt. Selv om det nødvendigvis ikke alltid er det beste, skal det i teorien funke godt til alle forhold, året rundt. GoreTex var de første til å komme med og patentere konseptet vanntett pustende syntetisk membran i bekledning. Siden har det dukket opp noen andre leverandører av det samme konseptet. Som de første på markedet med konseptet har GoreTex vært helt i front hva gjelder pusteegenskaper og holdbarhet på sitt utvalg materialtyper.

Men skal man ha Active, Paclite, Pro, vanlig GoreTex eller C-Knit? Fram til i fjor hadde vi bare de første fire alternativene å velge mellom, og de fleste brukte enten vanlig Gore Tex eller Gore Tex Pro til skikjøring fordi det er robust med holdbarhet. Bakdelene er at de er stive og føles litt lite ergonomiske, i tillegg til at det lager en del lyd når du beveger deg de første 2 årene med et nytt produkt. Så kom varianten C-Knit, som skal løse dette, og i tillegg være mykt og lydløst.

GoreTex oppgir at vask og impregnering av plaggene ofte vil øke holdbarheten og opprettholde vanntettheten på membranet. Siden dette er en test og jeg er mer glad i å stå på ski enn å vaske klær, har jeg valgt å eksklusivt vaske klærne med snø, og impregnere de med belegg fra utsiden av skitne biler og sølt øl.

Se flere bilder fra testen i galleriet under!

BB20160114_DarkDays_dag2_dag_DSC02688
BB20160114_DarkDays_dag2_dag_DSC02688

MENER ALVOR: Slike forhold er kjekke når man skal teste klær. Sondre Lindkjølen har testa jakke og bukse med Gore Tex´ nyvinning C-knit i ett år – og nå er resultatet klart. Foto: Bård Basberg

Arc´teryx Zeta AR Mens jakke

IMG_2245
IMG_2245

Leverandøren sier:

– Skalljakke som skal være fin for korte og lange fotturer og skal være særdeles behagelig. Har justerbar hette, to lommer på utsiden og en brystlomme på innsiden, stramming i bunn og lufting under armene som er tilgjengelig selv med sekk på.

Teknisk:

– Som skijakke er denne minimalistisk da den ikke har stort mer enn det du trenger. Jakka har en stor lomme på hver side på utsiden, og en liten brystlomme på innsiden, stor regulerbar hette som går utenpå hjelmen, eller strammes rundt hodet. Under armene er det kiler sånn at du kan bedrive vinterklatring eller ta ski ut av skiboksen uten å halvveis trekke alt du har på overkroppen av. Lufting under armene som er tilgjengelig også med sekk. Vanntette glidelåser.

– Vekt: 425g

Sondre sier:

– En skijakke uten snøskjørt egner seg best i sammenheng med en skibukse med seler (bib) hvis man har tenkt å kjøre på ski i, og spesielt tryne i, dyp snø. Som leser av denne artikkelen tar jeg utgangspunkt i at dette gjelder deg, og oppfordrer deg med det til å la din neste skibukse være av typen med bib og bukseseler. Arc´teryz Zeta AR er en veldig behagelig og lett jakke som egner seg godt til det meste. At den ser anstendig ut og ikke har alt for mange lommer med forskjellige formål og en rekke andre tekniske løsninger du ikke visste at du hadde bruk for, gjør at den også egner seg godt til det dagligdagse. I løpet av det siste året har jeg ikke opplevd noen defekter eller skader på jakka. Som en naturlig konsekvens av at jakka ikke har blitt vasket eller impregnert er den ikke like vannavstøtende som den var som ny, men fortsatt like vanntett. Ellers ser og føles jakka veldig lik som da den var ny! 

Mammut Alvier HS men’s Graphite 28

IMG_2246
IMG_2246

Leverandøren sier:

– Ifølge Mammut er dette ei selebukse (bib) som funker til alt, og er komfortabel. Den har snøgamasjer på buksebena som kan justeres etter store eller små støvler. Den har lufting på begge sidene som går fra bunn opp til toppen av låret med glidelås i topp og bunn. Den har to vanlige lommer på hofta, en lårlomme for kart e.l. og en sender/mottaker (S/M)–kompatibel lomme på magen. Selene er festet med glidelås, og skulle du velge å ta den av har du både stramming med strikk og borrelås, i tillegg til hemper for belte. Målgruppa er turgåere på vinteren og skikjøring.

Teknisk:

– Bib med avtagbare bukseseler, beltehemper og strikk i livet. Totalt fire lommer, en på hver side på hofta, en på låret og en på magen. Snøgamasjer på buksebeina som er justerbare etter størrelse på støvlene. Padding på innsiden av buksebeina skal forhindre rift fra stålkant og stegjern. Buksa kan også kobles sammen med en rekke jakker fra samme merke. Den har også formsydde knær, fordi du alltid står i angrepsposisjon når du kjører ski, sånn Eirik Finseth har lært deg på FFTV.

– Vekt: 650g

Sondre sier:

– Dette er en utrolig allsidig bukse som du kan ha glede av alle dager på ski. Den egner seg veldig godt som frikjørings- og toppturbukse. Høy bib med bukseseler og egen lomme til S/M gjør at du verken merker at du har på buksa, eller den unødvendig store selen skredsøkeren din kom med. Hvis man bare er gira på å skjære noen sylskarpe svinger i bakken er det veldig fort gjort å fjerne hele bib-systemet og stramme strikkene i livet, eller bruke et belte for de som foretrekker det. Luftingen på siden av låret er veldig grei å ha på de lange turene om våren, men det kan trekke inn litt hvis du har sterk vind fra siden. Snøgamasjer som er justerbare høres genialt ut, men jeg mener det er unødvendig mye detalj. I mitt tilfelle revnet de litt og knappene som låser nederst kan lett gå opp etter mye bruk.

gamasjer
gamasjer

SLITASJE: De avanserte gamasjene er utsatt for kutt og rifter fra stålkantene.

Som de fleste skibukser butikken i dag så har den forsterkende stoff nederst på innsiden av beina, og som de fleste skibukser i butikken så får dette stoffet noen kutt og små flerrer når det har passert 100 skidager. Skarpe stålkanter er det ikke lett å forsvare seg mot, men at sømmen revner kan være litt irriterende når den tunge vårsnøen klarer å snike seg inn mellom det ekstra forsterkede laget og GoreTexen på innsiden. Lårlommen kunne med fordel vært noe større med litt bedre plass. Men den er fortsatt veldig kjekk å ha! Det sterkeste kjøpsargumentet på denne buksen er uten tvil den gode allsidigheten. Den vil være et godt valg på de dypeste dagene, de kaldeste dagene, og de varmeste vårturene.

Konklusjon; GoreTex C-Knit

Gore Tex C-Knit leverte akkurat det de lovet. Det har vært likt Gore Tex Proshell og vanlig Gore Tex når det kommer til slitestyrke og robusthet, men uten all lyden og med en mye mykere følelse når man beveger seg. Og selv om jeg ikke gjør det, så bør du absolutt vaske og impregnere plaggene ofte hvis du vil at de skal holde seg vanntette og slitesterke så lenge som mulig.