Aldri før har Fri Flyt satt sine skispor i Sirdal Skiresort, men forrige uke fikk vi endelig oppleve sørvestlendingenes skimekka. 

– Ja, det var sannelig på tide, kommenterer styreleder i Sirdal Booking Øystein Tjørhom. 

Annonse

Det kjennes at vi hadde kommet oss sørover. Ikke bare fordi konsonantene var er kneppet bløtere. Eller fordi vi kjører deilig slush både i og utenfor løypene. Alt er liksom litt mykere. Terrenget, med sine duvende topper og gjestmilde terreng. Ikke minst pelsen til redningshunden Jura, som graver frem programleder Bård Gundersen fra en snøhule. Én og en halv times kjøretur østover fra Stavanger ligger rogalendingenes skimekka. Ikke i Rogaland, men Vest-Agder. Sirdal Skisenter er både eldre og større enn vi trodde. De tre anleggene Tjørhomfjellet, Ålsheia og Sirdal har blitt ett. Det innbærer ni heiser, der omtrent hver eneste topp har fått sitt eget trekk. 

– Heisutviklingen er faktisk hovedårsaken til veksten vi har hatt de senere årene. Nå ligger vi på en 13. plass i omsetning sammenliknet med resten av landet, kommenterer Tjørhom som legger til at de nylig har bygget en ny restaurant og bar, samt flere leilighetskomplekser med ski inn og ut.

Øystein Tjørhom forteller videre om de enorme mulighetene som finnes for toppturer i området, og at nettopp dette gir det aller største potensialet for den typiske Fri Flyt-leseren. Derfor er det også umulig for oss å si nei til tilbudet om å bli med til Hunnedalen, guidet av entusiasten Lars Enok Wang. 

– Det er en skikkelig moro-renne, sier Wang engasjert på vei opp den lokale stoltheten «Wall Street», Stegjernene klarer såvidt å klore seg fast i den bratte renna, og solen har ikke sjans til å myke opp snøen med de enorme fjellveggene som omslutter det karakteristiske søkket i fjellet. Forståelig nok trekker én etter én seg ut av prosjektet. Forventningene til nedkjøringen er på høyde med den ene centimeteren vi klarer å sparke skistøvlene inn i snøen. Heldigvis har vi med oss skiproffen Øystein Aasheim som kan ta støyten for skimodelleringen. 

Saken fortsetter etter bildet

WALL STREET: Så snart sola fikk tilgang på snøen, ble det «drømmeføre» i utgangen av den legendariske renna «Wall Street» i Hunnedalen. Bård Gundersen på vei til Sola flyplass. Bilde: Christian Nerdrum

«Heimebaneføre», kommenterer Øystein tørt og slår i snøen (isen) med stavene. To dager senere reiser han til Voss hvor han vinner sin første freeridekonkurranse. Trenger vi si mer!?