Den polske ekstrem-skikjøreren Andrzej Bargiel har avsluttet Mount Everest-rekordforsøket.

Det melder flere polske medier søndag kveld, også The Himalayan Times.

Annonse

Tidligere denne måneden ble det kjent at Bargiel var på Everest for å sette en ny, lignende rekord som han gjorde på K2 – altså kjøre ned fjellet tauløst uten oksygen. Bargiel kom til Mount Everest 25. august, og har nå altså forlatt området.

Årsaken er en illevarslende «serac» – en gigantisk isblokk som dannes på breer. Blokken kan løsne på kort varsel, og ha fatale konsvekvenser. Isblokken er ovenfor Khumbu-isfallet, ikke langt fra base camp. I 2014 raste en ligende «serac», og drepte 16 Sherpaer. Bargiel skal ha forlatt fjellet i forrige uke.

– De polske klatrerne Andrzej Leszek Bargiel, Andrzejs bror Grzegorz Bargiel (svært erfaren dronepilot red.anm) og Jakub Poburka, sammen med filmcrewet og fem andre fra støtteapparatet har avsluttet forsøket på Everst på grunn av risiko for skred i isfallet, sier Mingma Sherpa, styremedlem i Seven Summit Treks, til avisen.

Kilian Jornet er også på Mount Everest, og er særdeles hemmelighetsfull. Ifølge Exploreres Web er han, sammen med Madison Mountaineering team, de eneste som er igjen på fjellet. Ryktene sier at han vil forsøke et støt mot toppen 3. oktober.