KAPTEIN LANGE: Buksene er kjæreste-godkjent. Kapteinsjakka? Not so much. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter
I stedet for å investere i en leilighet, satte frikjøreren fra Asker pengene sine i en 40-fots seilbåt fra Hanse. Med en prislapp på 900 000 kroner var det betydelig rimeligere enn et krypinn i Oslo.
Gjennom alle årstider og værforhold har Christopher gjort båten til sitt hjem.
Del to av filmen (med flere røverhistorier) finner du lengst ned i saken.
– Hei, velkommen til mitt lille krypinn! smiler Christopher.
Han peker mot den store seilbåten, som er klargjort med isolerende glavamatter for vinteren, før han tar oss med på en omvisning.
Seilbåten kjøpte han i 2018, etter å ha kommet tilbake til Oslo fra studiene. Som blakk student manglet han både budsjett til å kjøpe en leilighet og lysten til å bo i kollektiv. En kompis med båtplass tipset ham om muligheten for å bo i båt, og snart begynte tanken om et flytende hjem å ta form.
Ikke lenge etter falt valget på en Hanse 400 – «Yacht of the year» i 2006.
Båten har tre soverom, to bad og god plass for både ham selv og besøkende.
– Det er helt fantastisk å bo ved sjøen, ta båten ut når man har lyst, og bade så ofte man gidder. Friheten, nærheten til vannet og naturen, og det sosiale fellesskapet gjør det absolutt verdt det, sier Christopher fornøyd.
– Hvorfor endte du opp med akkurat Hanse 400
– Det er litt jåleri, tror jeg. Jeg begynte å se på båter i litt lavere prisklasse. Etterhvert ble det finere og finere. Plutselig var jeg på nybåtsmesse og så på båter som var like dyre som en leilighet. Men så klarte jeg å trimme det tilbake hit, da. Jeg skal bo her, og er ikke så keen på at ting skal gå i stykker. Ny båt gir kanskje litt mindre styr.
Kaptein supertruse
– Er det perioder du syns det er kjipt å bo i båt?
– Høsten er egentlig det kjipeste. September, oktober, november. Da begynner det å bli kaldt, og det er gjerne litt mer vind og vær. Og når det blåser. Da begynner det å bråke veldig.
Å bo på båt året rundt har sine unike utfordringer, og høststormene kan kreve litt ekstra innsats fra samholdet på brygga. Når vinden tiltar, og alt fra tau til skrog begynner å knirke, hender det at Christopher og naboene kalles ut i full dugnadsånd – iført truser og morgenkåper – bevæpnet med WD-40. Da er det bare å gå fra knirk til knirk med oljen, i håp om å finne ulydene.
– Det er et «team effort» her på brygga. Alle mann ut med WD-40 når det knirker, ler Christopher.
Lifehacks ombord
På gulvet i kabinen står en hvit luftavfukter som vekker Fri Flyts oppmerksomhet.
– Det er en luftavfukter. Det er essensielt i seilbåt. Hvis du kjøper seilbåt og har tenkt å bo i den, bare kjøp det med en gang. Ikke noen sånn mellomting. Jeg har kjøpt mye sånn smågreier og billiggreier og sånn, bare kjøp en dyr, fet en med en gang. Så blir alt tørt.
For å holde inneklimaet i sjakk har Lange to ovner i båten. Det er tilstrekkelig for å holde det varmt nok, selv på de kaldeste dagene.
– I tillegg så har jeg ordna med varmekabler i senga. For det blir ganske kaldt på soverommet der på natta- Da lukker jeg døra og åpner vinduet, for jeg liker å sove kaldt. Det er jævlig digg å bare skru på varmen på telefonen når jeg våkner. Eller stille inn på forhånd, da. Så blir det veldig varmt under dyna.
Isolert fra omverdenen
– Det ligger Glava-matter på taket?
– Det heter faktisk vintermatter. Så det er bare litt ekstra isolasjon på vinteren.
På en knagg i den ene byssa henger et plagg Fri Flyt ikke helt klarer å overse.
– Den her? Godbiten her? Det er én av to kapteinsuniformer jeg har skaffa meg. Den går jo godt med sabelen. Den blir ikke brukt nok. Eller kanskje. Det spørs litt hvem som ser.
– Hvis du spør for eksempel kjæresten din?
– Da er det mye som skal forandres på den klesstilen. Buksene fikk jeg av henne, de får jeg lov å bruke som jeg vil. Og så er det en kapteinsgreie til. Den hater hun enda mer, faktisk.
Lange trekker frem en form for uniformskjorte.
– Vet ikke om det er kaptein eller fly ... Tror det er sjømann. Det ser litt ut som fly. Men det er sjø der, da.
Foto: Christian Nerdrum
FOR KONGE OG FEDRELAND: Foto: Christian Nerdrum
3D: En matematisk interessert produktdesigner med øye for 3D. Foto: Christian Nerdrum
– Så lager du mat her, ja?
– Her lager jeg mat. Så her er en liten ovn med to gassbluss og en liten komfyr inni der. Da er det dobbeltkjøleskap med topplading her. Og en liten side her hvor maten ligger. Ja ... Er det noe mer da, tro? Kaffemaskin…
En frikjørers båtliv
– Du er jo skikjører. Hva gjør du med alt utstyret?
– Jeg tror det hadde vært litt vanskeligere hvis man ikke har rigga seg til, sånn som jeg har. Jeg driver med eget selskap, og vi har våre egne lokaler i Oslo. Og der har jeg plass til ski og alt annet sportsutstyr.
– Det er det siste jeg husker er at jeg er i lufta, ute av balanse og bare sier: nei faaeeen!
– Finnes det noen husregler - eller båtregler?
– Sånn stille før klokka elleve tenker du på, eller noe sånt? Alt jeg har på redningsvest etter klokka elleve? Nei, nei, nei. Tror ikke ... jeg har ... nei. Har ikke noen regler. Det er lovløst her ute. Det er jo litt utenfor allfarvei. Jeg synes det er helt fantastisk. Jeg tenker ikke at jeg bor i Oslo i det hele tatt. Jeg hører ikke byen, ser ikke byen. Bare natur og en stygg kran.
– For det er jo i Oslo?
– Det er i Oslo. Det ligger på Bygdøy på en liten øy som heter Killingen. Rett utover Bygdøy sjøbad. Ja. Så det må jo være en av de billigste boligene på Bygdøy, tror jeg.
Billigere enn leilighet
– Hvordan er det med faste kostnader?
– Det er jo båtplass. Det kan jo koste litt. Men det er ikke mer enn de faste utgiftene i en leilighet er.
– Det slår meg at det er ikke er helt som Aker Brygge her?
– Nei, definitivt ikke. Det er jo en tredjedel av prisen på Aker Brygge også. Det lokker jo til seg litt av hvert av folk, da. Så det er noen ekte sjørøvere her ute. Tror ikke jeg kan kalle meg det helt ennå, men ja. Det er en fyr som bor her med lapp for øyet òg, så vi har hele stereotypien av det du skulle tro var sjøulker.
Svein Tore Sunde (37) gikk fra telt på taket til dynamittruck. Nå må sjåføren ha lastebillappen for å kunne kjøre hans flyttbare krypinn.
– Kan du rangere komforten fra én til ti?
– Det må nesten være sesongsbasert. Si fem-seks av ti på høsten. Vinteren er kanskje sånn sju igjen. Sommeren ti av ti og våren elleve av ti. Når det er både sommer i havna og slush i Tryvann. Perfekt.
Savn
– Hva er det beste med en slik tilværelse som du har her?
– Det beste var jo da naboen min var her. Det blir et veldig trist intervju nå. Jeg savner ham hele tiden. Utenom det var det jo bare å ha økonomisk frihet til å starte det selskapet jeg har starta, og kunne stå på ski og fortsette den friheten. Så jeg slapp å jobbe meg i hjel for å bo.
– Har du hatt mye fester her?
– Det har vært mye fester her. Vi har hatt et konsept som vi kaller for «Båt-i-val». Hvor vi drar ut alle båtene vi kjenner og binder oss i en svær klump, så vi får en enorm flytebrygge av båter. De har vært ganske episke. Så har det vært en del nach her, for det er populært å bade litt på nach. Det er sengeplasser til seks, og så går det an å sove på den sofaen i stua og. Jeg tror det har vært ni stykker som har sovet nedi her, eller noe sånt. Da begynner det å bli trangt, da.
KOSEBRILLER: Christopher Lange er lidenskapelig opptatt av solbriller. Her er par nr. 23 av 40. Foto: Christian Nerdrum
SKYGGEBRILLER: Christopher Lange er lidenskapelig opptatt av solbriller. Her er par nr. 33 av 40. Foto: Christian Nerdrum
SMAL SAK: Christopher Lange er lidenskapelig opptatt av solbriller. Foto: Christian Nerdrum
– Anbefaler du det til andre som har lyst til å gjøre noe tilsvarende, bo på seilbåt?
– Absolutt. Det er helt sinnssykt digg å bo nede ved sjøen her. Og bare ha vannet her, bade her, så ofte man gidder. Ta seilbåten ut. Men vær forberedt på at det er litt til vedlikehold også, som jeg ikke har vært så flink med.
Thomas Klingenberg (27) kjøpte seg en campervan han kunne bo i da han syklet konkurranser rundt omkring i Norge. Nå, syv år etter og uten særlig mange konkurranser, er bilen fortsatt i bruk.
Marte Eide mener det er en fordel at campervanen hennes av og til forveksles med en container.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.