Kom ikke og si at spørsmålet ikke er relevant. Pudder er det ultimate målet for alle oss som har fra 1 prosent eller mer interesse for ski- og snowboardkjøring. Jeg har et forslag til svar og jeg har også definisjonsmakt gjennom jobben min i Fri Flyt. Og som onkelen til Spider-Man sa: Med makt følger ansvar. 

Mitt forslag til svar kommer nederst.

Årets sesongstart for min del ble på romsdalsklassikeren Alnestind. På vei opp laget vi 10 centimeter dype spor i den knusktørre snøen, og i svingene på vei ned laget vi vifter av puddersnø som nådde meg kanskje til skuldrene. Jeg – og flere andre som var på ski samme helg – claima pudderkjøring på friflyt.no. Men den slags går ikke upåaktet hen, noe jeg erfarte nå og har opplevd mange ganger før. Særlig ikke blant de som ikke var på ski de omtalte tidspunktene. 

Min opplevelse på Alnestind i oktober og de andre gangene jeg har skrevet om pudder har alltid vært i tråd med Store norske leksikons litt langtekkelige definisjon av pudder. Leksikonet nevner bare pudder i sminke- og medisinsammenheng, men her er kortversjonen som gjelder for oss skikjørere (stryk gjerne kosmetikum respektive legemiddel): 

«Pudder, støvfint kosmetikum respektive legemiddel for utvendig bruk.»

(Fun fact: ordet stammer fra det franske «pulver» som ikke bare ga navn til verdens beste skiopplevelse men også et temmelig ukjent rockeband hvor jeg spilte bass og alle i bandet likte å kjøre pudder/ pulver.)

Det svære, norske leksikonet nevner ingenting om mengde når det definerer pudder. Men det gjør de som ikke var på ski da jeg var det og skrev om pudder. Når noen skal definere/ kritisere andres pudder-opplevelse er nemlig mengde ofte tema. En gang leste jeg at det ikke er pudder før det når deg til knes. Vel, jeg har stått til knes i tørrsnø noen få ganger, og da er det så mye pudder at det er dritvanskelig – på grensa til jævlig – å kjøre i den. Det er nesten aldri, og svært sjelden i Norge. Når det skjer må du i hvert fall ha med ekstra goggles. Andre har skrevet at må gå til midt på leggen. De fleste har bare påpekt at det ikke er pudder fordi det er for lite av den.

Vel, jeg som sitter her med en solid dose definisjonsmakt akter å ikke benytte meg av den. Rett og slett fordi det er ikke min jobb å (ned)vurdere andres opplevelse. Selv om det ofte er min jobb å skrive om min egen. 

Dermed: Hva er pudder? Pudder er en opplevelse, din egen opplevelse av verdens feteste form for vann. Og den kan ikke måles med noen annen måleenhet enn din egen stoke-skala.