Hva er pudder?

KOMMENTAR: Hvem har rett til å definere hva pudder egentlig er for noe? Og hvor mye må til for at det er godkjent på internett?

Sist oppdatert 22. september 2022 kl 08.00
GODKJENT? Hvem sin rett er det å definere om du har kjørt pudder eller ikke? Ville for eksempel dette blitt godkjent i internetts kommentrarfelt? Foto: Tore Meirik
GODKJENT? Hvem sin rett er det å definere om du har kjørt pudder eller ikke? Ville for eksempel dette blitt godkjent i internetts kommentrarfelt? Foto: Tore Meirik

Kom ikke og si at spørsmålet ikke er relevant. Pudder er det ultimate målet for alle oss som har fra 1 prosent eller mer interesse for ski- og snowboardkjøring. Jeg har et forslag til svar og jeg har også definisjonsmakt gjennom jobben min i Fri Flyt. Og som onkelen til Spider-Man sa: Med makt følger ansvar. 

Mitt forslag til svar kommer nederst.

Årets sesongstart for min del ble på romsdalsklassikeren Alnestind. På vei opp laget vi 10 centimeter dype spor i den knusktørre snøen, og i svingene på vei ned laget vi vifter av puddersnø som nådde meg kanskje til skuldrene. Jeg – og flere andre som var på ski samme helg – claima pudderkjøring på friflyt.no. Men den slags går ikke upåaktet hen, noe jeg erfarte nå og har opplevd mange ganger før. Særlig ikke blant de som ikke var på ski de omtalte tidspunktene. 

Min opplevelse på Alnestind i oktober og de andre gangene jeg har skrevet om pudder har alltid vært i tråd med Store norske leksikons litt langtekkelige definisjon av pudder. Leksikonet nevner bare pudder i sminke- og medisinsammenheng, men her er kortversjonen som gjelder for oss skikjørere (stryk gjerne kosmetikum respektive legemiddel): 

«Pudder, støvfint kosmetikum respektive legemiddel for utvendig bruk.»

(Fun fact: ordet stammer fra det franske «pulver» som ikke bare ga navn til verdens beste skiopplevelse men også et temmelig ukjent rockeband hvor jeg spilte bass og alle i bandet likte å kjøre pudder/ pulver.)

Det svære, norske leksikonet nevner ingenting om mengde når det definerer pudder. Men det gjør de som ikke var på ski da jeg var det og skrev om pudder. Når noen skal definere/ kritisere andres pudder-opplevelse er nemlig mengde ofte tema. En gang leste jeg at det ikke er pudder før det når deg til knes. Vel, jeg har stått til knes i tørrsnø noen få ganger, og da er det så mye pudder at det er dritvanskelig – på grensa til jævlig – å kjøre i den. Det er nesten aldri, og svært sjelden i Norge. Når det skjer må du i hvert fall ha med ekstra goggles. Andre har skrevet at må gå til midt på leggen. De fleste har bare påpekt at det ikke er pudder fordi det er for lite av den.

Vel, jeg som sitter her med en solid dose definisjonsmakt akter å ikke benytte meg av den. Rett og slett fordi det er ikke min jobb å (ned)vurdere andres opplevelse. Selv om det ofte er min jobb å skrive om min egen. 

Dermed: Hva er pudder? Pudder er en opplevelse, din egen opplevelse av verdens feteste form for vann. Og den kan ikke måles med noen annen måleenhet enn din egen stoke-skala.

Publisert 22. september 2022 kl 08.00
Sist oppdatert 22. september 2022 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
TEMPELSETER: Kenneth Erlandsen og Tommie Berkani andaktsfull anmars mot Tempelseter. Foto: Christian Nerdrum
En kjærlighetserklæring til det lille skianlegget

«Det skriker av retro, enkelhet, tillitskultur, og jeg digger det»

Motsvar til Nils Faarlunds kommentar

«Et upresist spark til en hel generasjon»

1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Drømmeoppfinnelse

Drømmeoppfinnelse?

annonse
VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

SKIGARDEROBEN: Egentlig har artikkelforfatteren sverget på at han har kjøpt sitt siste par ski for noen år siden. Foto: Alexander Urrang Hauge
Luksusproblemer og utstyrsdilemma

Hvor mange par skal du egentlig ha?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen