Facebooksiden til kiteren Lestiano Silva Francisco (21) er fylt med bilder, gode ord og sorg. Det er få som forstår hva som har skjedd og hvorfor. Fri Flyt har snakket med vennene til Silva Francisco om det som skjedde lørdag kveld. 

– Lørdag kveld kom fire menn på døra til Lestiano. De sa de var fra politiet og tok ham med seg i en sort bil, forteller en nær venn av Silva Francisco, som ønsker å være anonym. 

Annonse

Lillebroren på 11 år var hjemme og så Silva Francisco forsvinne, til det han trodde var politistasjonen. Senere på kvelden ble Lestiano funnet skutt og drept ved lagunen dos Porcos, som ligger omtrent en time unna den populære feriebyen Cumbuco rett nord for Fortaleza. 

– Lestiano ble skutt fire ganger i hodet, og fire ganger i nakken. Han var kun kledd i shorts og hendene var festet i håndjern, forteller vennen. Disse opplysningene blir bekreftet av flere andre venner av Silva Francisco.

Det er usikkert om det faktisk var politiet som drepte Silva Francisco, eller om noen andre kun utga seg for å være politi. 

Hver høst reiser hundrevis av nordmenn til nordøstkysten av Brasil for å kite. Den mest kjente og populære spoten er Cumbuco. Her lever de livet med kiting, fruktdrinker, fest og strand. Aina Renolen fra Trondheim var i Cumbuco i fjor høst. I år valgte hun å reise til Uruau, som er en mindre landsby to timer sør for Cumbuco.

– Før var Cumbuco en liten og koselig kite- og hippielandsby. Men sikkerheten har endret seg i takt med økt turisme. Nå er jeg glad for at jeg befinner meg lengre unna, sier hun.

Aina tror at Cumbuco fortsatt er et trygt reisemål for norske turister, om man tar forhåndsregler.

– Ikke dra hjem fra lagunen etter at det er mørkt, ikke gå alene og oppsøk aldri bråk. Mye av kriminaliteten er knyttet til dop, så det er viktig å holde seg langt unna dette, sier Aina.

Ingen vet hvorfor

De lokale i Cumbuco er i sjokk og lurer på hvem som drepte kameraten, og hvorfor. Silva Francisco kitet i lagunen Cauipe hver dag og var godt kjent, både blant lokale og internasjonale kitere.

– Han var god venn med alle i Cumbuco, forteller kameraten Bruno Nogueira. Flere mistenker at det er politiet som står bak drapet. Mandag formiddag blokkerte de lokale veien i Cumbuco og satte fyr på bildekk for å protestere mot kameratens drap. 

«Cumbuco blir aldri det samme», har flere venner skrevet på Facebooksiden til Silva Francisco

Mye kriminalitet

Kriminaliteten i Cumbuco har økt de siste årene, ifølge Giselle Nuaz som jobber som journalist i Fortaleza.

– Væpnede ran og skyteepisoder skjer oftere enn før, forteller hun. Bander kommer fra Fortaleza og bryter seg inn på hoteller og i biler. I tillegg har det vært flere skyteepisoder i den lille fiskerlandsbyen. Ifølge Nuaz er mye av dette knyttet til dopvirksomhet. 

 

Film med Lestiano Silva Francisco: