Det ser kanskje likt ut, men kiteutstyret har hatt en rivende utvikling – Plukker du opp en 10 år gamle kite og tester den mot dagens tilsvarende utstyr får du seg en wow-opplevelse, sier kiteekspert Joachim Wille.
MYE HAR SKJEDD: Har det egentlig skjedd noe særlig med kiteutstyret de siste 10 årene? - Veldig mye, mener kiteekspert Joachim Wille. Bilde: Privat
Lesetid: 9 minutter
Da kiting etablerte seg som en sport i slutten av 90-tallet var utstyret såpass tvilsomt og risikabelt at det var med fare for liv og helse, at pionerene dristet seg opp med med den relativt utemmede dragen.
For hvert år som gikk, falt brikkene på plass. Det ble muligheter for å justere kreftene på kiten, de ble mer stabile i luften, tålte mer juling og sikkerhetssystemene ble faktisk ganske gode.
Kiting boomet og et titalls produsenter presset utstyrsutviklingen videre. Forbrukere og utøvere krevde mer og allerede i 2004-2005 fungerte utstyret faktisk ganske bra. Årene etter fulgte opp med stadig bedre produkter. Livene ble enklere for kitere.
One-pump gjorde at du bare trengte å pumpe opp én blære før kiten var klar til launch, og de ble stadig tryggere og lettere å få opp igjen etter at de gikk i bakken eller vannet.
Men hva skjedde så? Stagnerte det, eller har utstyret fortsatt å utvikle seg?
Fri Flyt hat tatt en prat med kite-entusiast Joachim Wille, som har vært en aktiv og engasjert kiter siden begynnelsen av 2000-tallet.
– Vi så et kvantesprang i sporten i tiden rundt 2007-2008 da SLE (Supported Leading Edge) kitene gjorde sitt inntog. Dette la grunnlaget for å løfte den potensielle kundemassen til et helt nytt nivå og har vært svært viktig for videre utvikling. Nå er dette mer enn 10 år siden, men er et utrolig viktig merke i kitehistorien sier Joachim Wille som er en svært dyktig og rutinert kiter på både snø og vann. Wille er dessuten er ivrig fotograf. Du kan se flere kitebilder på instakontoen @kitekitekite
Wille har fulgt nøye med på hvordan utstyrsutviklingen har gått frem til i dag.
HVA HAR SKJEDD MED KITESPORTEN DE SISTE 10 ÅRENE?
– Kitesporten har blitt mer tilgjengelig for alle. Sikkerhet og brukervennlighet har vært et stort fokus hos kiteprodusentene. Dette betyr at gjennom mange år med utvikling har kitene blitt mye mer stabile og fått mer raffinerte egenskaper samtidig som prinsipper som sikkerhetssystemer, enkel relaunch og de-power har sett massive forbedringer på generell basis, sier Wille.
– Plukker du opp en 10 år gamle kite og tester den mot dagens tilsvarende utstyr får du seg en wow-opplevelse, mener Wille.
Produsentene har behov for å fornye seg selv og kommer om ikke årlig, så i hvert fall hvert 2-3 år med større endringer på både kiter, brett og kontrollsystemer. De har også tilgang på langt mer avansert software for simulering og design enn de hadde før.
Dette gjør at veien fra prototyp til redesign til ny prototyp kan gå veldig raskt sammenlignet med tidligere.
– Kitere må nok like utstyr. Søken etter det perfekte quiveret av kiter og brett tar deg stadig nærmere målet om mest mulig tid på vannet i alle forhold. Mange tenker at det hadde vært utrolig digg å ha en kite og ett brett som gjør alle ting like bra, men spesialisert utstyr vil gjøre dine favoritt-grener innen kiting enda litt bedre:
Høyere hopp, bedre hangtime, bedre pop, mer slakk i linene, bedre krysse-egenskaper, raskere downwind, bedre low-end, mer kraft i svingen, mindre kraft i svingen og bedre drift for din episke bølgesession.
Det du kan drømme om, har kiteprodusentene laget.
2. Hydrofoil er kommet for å bli.
– Hydrofoilene har hatt en massiv påvirkning på både utvikling av kiter, brett og hydrofoilvinger. Enkelte produsenter startet allerede for 5-7 år siden og populariteten vokser stadig.
3. Race, tur og snøkite-aspektet av sporten har vokst veldig.
– Selv om fokuset mange steder ligger i å lage bedre og raskere race-kiter samt brukervennlige race-kiter for de som ikke er verdens raskeste, så har dette bidratt til en økning i folk som ønsker å bruke kite som fremkomstmiddel.
Noen tar lange turer på vannet med hydrofoil, andre liker seg best i fjellet.
KITINGENS BRUKERVENNLIGHET
– Rundt 2004, så var one-pump den store hypen. Tenk å kunne pumpe alle ni struts og leading edge samtidig? Fra samme ventil? Det var en utopi som nå har blitt en standard.
Ikke har vi ni struts lenger fordi produsentene har funnet måter å lage kitene mer stabile og stive og lager nå oppblåsbare kiter med alt fra null til fem struts. Dette gjør dem også langt lettere.
Vindspekter har blitt bedre samtidig som depower og stabilitet ved depower har blitt forbedret. Dette gjør at stort sett alle kiter flyr bedre i flere typer værforhold. De fleste av hickups som bridles som fester seg i vingetuppene ved litt spesielle kræsjer, vanskeligheter med liner, chickenloop og utløsermekanismer har blitt forbedret til at alle produsenter har et mer eller mindre bra system med forskjellige løsninger og preferanser.
Når det gjelder foilkiter så har enkelte av sikkerhetssystemene på markedet kommet dit at man nå kan relaunche kitene etter å ha løst ut. Gjorde man dette for 10 år siden så hadde man minimum 4 timer med linekos på kvelden.
På veldig generell basis begynte foilkitene å bli tryggere rundt 2012 og veldig mye sikrere og brukervennlige etter 2014- 2015, forklarer Wille.
PRIS PÅ KITEUTSTYR - NYTT OG BRUKT
– Prisene på kiteutstyr har som alt annet gått opp de siste årene. Importørene kjøper utstyr i USD og dette satt i førersetet for en massiv prisoppgang for en god del år tilbake.
Finn.no fungerer fortsatt, eller så er det endel gode facebook-grupper som fokuserer på kjøp og salg av brukt utstyr. Nybegynnerutstyret som er noe rimeligere har også blitt veldig bra.
Det betyr ikke at man nødvendigvis kjøper noe av lav kvalitet eller som er begrensende for progresjonen. Om man kun skal snøkite så er det også en god ide å se på foilkite der man kan komme noe rimeligere ut.
Generelt vil jeg anbefale å kjøpe av godt etablerte norske aktører dersom man velger nytt. Det selges også av og til kurs- og demoutstyr til en rimeligere penge, sier Wille.
En ny toppkite på 12 kvadrat koster i dag 16.000 - 17.000 kroner, og det er uten controllbar med liner, som ligger på rundt 5.000 kroner. I tillegg skal du ha et brett til 5.000 - 6.000, trapes til 2.000 og våtdrakt til 2.000 - 3.000.
– Produsentene har blitt flinkere til å forstå hvilke valg i design som påvirker egenskapene i brettene. Samtidig har man blitt bedre på materialteknologi.
Det gjør at brettene som kjøpes i dag er lengre, mykere og har mer rocker enn brettene for 10-20 år tilbake.
Brettene har blitt lettere og sterkere, men ikke nødvendigvis stivere. Et lettere brett er enklere å styre og ha med inn i triks og rotasjoner. I gamle dager hadde man minibrett sammenlignet med i dag, også fordi det påvirket egenskapene så enormt når brettet ble større.
Vi har i dag jobbet oss rundt problemet og kan lage brett som planer tidligere, tar bedre høyde og samtidig har de egenskapene vi ønsker uten å bli for tungt. Et lite, flatt og stivt brett (som i gamle dager) gir ekstrem pop, men krever veldig høy presisjon.
Fokuset har endret seg fra hardcore til mer tilgivelig. Et litt større brett med mer rocker og egnet bunnform gir en mer progressiv pop så kjøreren kan føle seg frem mer på vei inn i trikset.
I landingene vil også brettet tilgi deg mer og hjelpe deg til å bli bedre fremfor å dele ut straff.
FINNER TIL KITEBRETT
– Ingen store revolusjoner på finner, men noen patenter for å ikke påvirke fleksen i tuppene når man monterer en stiv finne på undersiden. Noen har asymmetriske finner for å bedre kantgrep på heelside og være mer tilgivelig toeside.
FOTSTROPPER / BINDINGER
– Fotstroppene har blitt mer avanserte med flere justeringsmuligheter. Flere av fotstroppene i premium-segmentet har muligheter til å tilpasses nær sagt alle føtter. Høy grad av komfort kombinert med godt fotgrep er noen av forbedringene som har kommet.
Det har kommet bindinger som ligner mer på snowboardbindinger med en boot og en binding, ellers så er mesteparten av boots brukt til kiting direkte arvet fra wakeboard. Man kan ha opplevd noe forbedringer mtp materialbruk og vekt.
Det evige spørsmålet ang fotstropper vs bindinger/boots er like aktuelt fortsatt.
Om du har kommet dit at du trenger mer kantgrep for å få hardere pop, mer kontroll i landingene eller kjører elementer så er boots veien å gå - hvis ikke er stropper fortsatt løsningen. Og husk at ingen ting ekskluderer noe.
Du kan bruke begge deler.
HVA HAR SKJEDD MED TUBEKITEN?
– I dag velger du i større grad kite etter bruksområde og personlig preferanse. Vi ser stadig mer spesialisering. Det er en stor forskjell på om en kite er bra eller dårlig, eller om man liker den eller ikke.
Kitene har blitt mer solide samtidig som man har jobbet mye med at de skal være enkle å bruke. Å sikre brukeren raskest mulig progresjon er viktig. Man tilpasser konstruksjonen basert på hvilken disiplin man ønsker å drive med.
Man gjør også spesifikke endringer på store sammenliknet med små kiter i samme serie for å designe de store kitene for å gi mer low-end.
Alle kitene i de forskjellige disiplinene har blitt lettere å bruke. Bedre vindspekter, depower, stabilitet og relaunch egenskaper. Til syvende og sist koker det ned til om du liker feelingen du får fra kiten eller «uttrykket» til kiten.
Når man er helt nybegynner kan dette være vanskelig å sette ord på, men det anbefales å snakke med kyndige butikker, teste kitene enten ved kurs eller demo for å finne ut om du og kiten har god kjemi.
LINER OG CONTROLLBAR
– Chickenloops som har blitt enklere å løse ut og sette tilbake sammen har vært en utvikling. En annen ting som har kommet på de fleste barer er muligheten til å endre styrelinefestet til å endre den effektive lengden på baren.
Dette gjør i prinsippet at du behøver færre barer i utstyrsgarderoben din eller du kan selv velge om du vil ha en kort eller lang bar.
HVA HAR SKJEDD MED FOIL-KITENE?
– Den største revolusjonen innen kiter har skjedd innen foilkites. Det kan vi takke race- og hydroil-disciplinene for.
Kitene har et enormt antall celler, som da igjen trenger støtte fra silke-tynne bridles. Materialene er lettere, men samtidig sterke. Det gjør at foilkitene er blitt ekstremt presise og stabile. De flyr i nærmest ingen vind, og kiter du med hydrofoil (eller vinterstid på raskt føre) kan du basere mye av fremdriften på egen fartsvind - altså den vinden du skaper fra din egen fart.
Du krysser bedre og seiler fortere.
De siste 10 årene har foilkitene sett kvantespranget vi så på tubekites i 2007-2008. Sikkerhetssystemer, stabilitet og brukervennlighet er stikkord. Enkelheten i bruk tiltrekker veldig mange førstegangskjøpere og folk som hovedsakelig ønsker å holde på vinterstid.
Foilkitene har fått en full range fra prisgunstige innstegsmodeller til de vasseste beistene for lange turer som strekker lommeboken for de aller fleste.
HVORDAN HAR DE ULIKE KITEDISCIPLINENE UTVIKLET SEG?
– Etter at de var snakk om å gjøre kite race til en OL gren så har race-delen av sporten skutt fart.
Wave begrenser seg selv geografisk i mangelen av gode bølgekitespots og har jeg inntrykk av at er ganske stabil.
Race og hydrofoil har fått massiv fokus på RnD. Villighet til å avholde konkurranser i race har økt og nedgang i antall utøvere i freestyle har gjort at det har blitt mindre fokus på dette også i Norge.
Utstyret er mer spisset enn det har vært noen gang og man kan velge verktøy som passer sin kjørestil og disiplin perfekt, sier Wille.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.