Knusende norsk seier i Andorra

Vilja Wåge til topps i U14

Vilja Wåge fra frikjøringsklubben i Røldal knuste konkurrentene i en internasjonal 3-stjerners frikjøringskonkurranse i Andorra den første helgen i februar.

Sist oppdatert 10. februar 2023 kl 13.24
KNUSENDE SEIER: Vilja Wåge fra Røldal Fri vant U14-klassen i juniorkonkurransen i Andorra forrige helg. Foto: FWT
KNUSENDE SEIER: Vilja Wåge fra Røldal Fri vant U14-klassen i juniorkonkurransen i Andorra forrige helg. Foto: FWT

Hele fire norske jenter var i aksjon i U14-klassen i Andorra. Alle representerte klubben Røldal Fri. Viljas pappa Grunde Wåge har sendt en fin rapport fra konkurransen, som altså endte med knusende norsk seier. Vilja fikk hele 95 poeng, og spanske Mariona Moré Mateu på andreplass måtte nøye seg med 64,67 poeng.

Se filmen av Viljas run lenger ned i artikkelen!

Reisebrev fra Andorra

Røldal Fri, en frikjøringsklubb fra Vestlandet, sendte ned en liten delegasjon for å teste lykken i FWTJ konkurransen i Andorra den første helgen i februar.

NORSK GJENG: Fire jenter fra frikjøringsklubben Røldal Fri stilte i juniorkonkurransen i Andorra i Februar. Foto: Grunde Wåge
NORSK GJENG: Fire jenter fra frikjøringsklubben Røldal Fri stilte i juniorkonkurransen i Andorra i Februar. Foto: Grunde Wåge

Fra Røldal Fri stilte Sara Feidje Lobben, Ella Dahl, Elisabeth Østerhus og Vilja Hoddevik Wåge i U14-klassen. De spanske deltagrene var i klart flertall, men størst spenning var det nok knyttet til den nybakte juniorverdensmesteren Zoe Delzoppo fra Frankrike som kjører i den eldste jenteklassen (U18). Zoe kjørte helt rått i junior-vm og vi var spente på å se hvor de norske jentene sto i forhold til verdensmesteren.

En viss grad av døgnvillhet, etter å ha ankommet hotellet i Andorra klokka 0500 natt til fredag, la nok en demper på konkurransenervene til de norske jentene. Det ble en kort natt til fredag og sjekk av konkurransefacen, og tilvenning til andorransk snø ispedd litt stein.

KREVENDE FACE: Konkurransenfacen i Andorra Foto: Martin Dahl
KREVENDE FACE: Konkurransenfacen i Andorra Foto: Martin Dahl

Anlegget Ordino-Arcalis viste seg å være et perfekt sted for frikjøring, med åpent skogsterreng og majestetiske fjelltopper på rundt 2 600 meter hvor mye av terrenget lå over tregrensen. Vi fant lommer med tørr, fin snø selv om det var lenge siden siste snøfall. I selve konkurransefacen var det veldig oppkjørt, med en del busker og tidvis steinete, så måtte man være på vakt. 

Det var tydelig at Freeride World Tour-gjengen hadde vært på plass dagen før, for opplegget rundt hele konkurransen bar preg av høy grad av profesjonalitet. Dommerne var stort sett de samme som på torsdagens konkurranse for proffene og det samme var resten av organisasjonen. Løpermøtet fredag bar også preg av dette, og sikkerhetsbriefen var inngående.

Vi ble ikke nødvendigvis betrygget av dette, men det var da gode planer om noen skulle skade seg. Helikopter var også på plass slik man kunne komme seg raskt til sykehus om det skulle bli nødvendig. Heldigvis hadde sikkerhetsansvarlig besluttet at alle fikk skli ned facen før konkurransen siden det var så mye stein og utfordrende forhold. 

Lørdag var det igjen strålende sol, og hele teamet karret seg til start etter å ha sjekket linjevalg. Det var i siste liten for Elisabeth hadde startnummer 4 og måtte kjøre med det samme hun nådde toppen. Hun kjørte veldig bra, men bommet litt på linjen sin og hadde et fall på en dropp på slutten av runnet som nok sørget for at det ikke ble pallplass denne gang. Deretter var det Ella sin tur. Hun hadde blitt skikkelig syk og fått feber men greide å ta seg akkurat nok sammen til å stille på start. På vei ut fra start hang den ene staven igjen så hun måtte kjøre hele runnet med en stav. Hun kjørte likevel veldig raskt, og på slutten ble kombinasjonen av feber, høy fart og kulete løype for mye, og hun falt så skiene føyk i alle retninger. 

Vilja var neste norske ut, og hun hadde planlagt et veldig utfordrende run med mange spenstige dropp og utfordrende elementer. Dette var et run som nærmest ville garantere pallplass om hun kunne holde seg på bena. De seks første droppene ble stompet perfekt, og da den siste store klippelandingen også satt fjellstøtt steg jubelbruset blant publikum. Vilja avsluttet med et rolig hopp inn mot mål og kunne endelig hvile melkesyre-stinne lår. 

Se film med Viljas vinner-run:

Sara var sist ut blant de norske jentene. Hun kjørte en litt roligere linje, men viste dommerne at hun hadde stålkontroll og ble belønnet for det. Hadde hun ikke bommet på den siste droppen kunne det fort ha endt med en pallplass.

I de eldre klassene var det mye flott kjøring på guttesiden. Spesielt i gutter U16 var nivået skyhøyt, men det var gode utøvere i alle klasser. I den eldste jenteklassen var det juniorverdensmesteren Delzoppo som imponerte aller mest og stakk av med seieren. 

På premieutdelingen ble det jubel blant de unge da ingen ringere enn frikjøringslegenden  Aymar Navarro og det nye spanske stjerneskuddet Abel Moga var møtt opp for å dele ut premiene. Vilja ble kåret til vinner av U14-klassen med dagens høyeste score på 95 poeng av 100 mulige! De andre jentene havnet utenfor pallen denne gang, men det er ingen tvil om at alle kjørte veldig bra, så vi satser på full revansje for de andre neste år. Nå vet vi i hvert fall at toppnivået er oppe og nikker med det beste i den aldersbestemte verden, så da gjelder det bare å få flere til mål med skiene på neste gang.

Komplette resultatlister finner du her!

Publisert 10. februar 2023 kl 12.16
Sist oppdatert 10. februar 2023 kl 13.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen