Usnø

Det finnes snø som er hinsidig dårlig. Den fortjener sitt helt eget navn.

Sist oppdatert 7. desember 2014 kl 19.43
GJENNOMRÅTTEN: Snøen. Og sjelen til fyren på bildet, akkurat i dette øyeblikket. Illustrasjon: Danny Larsen
GJENNOMRÅTTEN: Snøen. Og sjelen til fyren på bildet, akkurat i dette øyeblikket. Illustrasjon: Danny Larsen

(Kort forhistorie: I jula i fjor tok jeg tempen på romjulsføret landet om og skrev denne saken. La oss bare si at det var mye dritføre. Det fikk tindevegleder Andreas Haslestad til å skrive denne kronikken– han mener det ikke finnes dårlig snø og at alle typer snø bør nytes med glede. Jeg fikk lyst til å skrive noe sånt som at «har du ikke opplevd dårlig snø, har du ikke vært nok på ski». I stedet skrev jeg dette til Fri Flyt #108:)

Hvert år kårer Språkrådet årets nyord. I fjor vant ordet «sakte-tv». Et helt OK ord, forsåvidt, dekkende for alle oss som godt kan like en togreise på tv. Men på andre plass kom «rekkeviddeangst». Har du noensinne hørt noen ta det ordet i sin munn? Rekkeviddeangst. Smak på det. Er det relevant i din hverdag? Og er det egentlig så nytt med nyord som er sammensatt av tre andre ord?
Jeg sier nei.
Jeg sier også: Her må det gå an å melde seg på.  
Jeg og kameraten min Nils har et ord vi vil melde på i konkurransen for 2014. En dag vi forbannet vår skjebne, kom vi i snakk om ulike ord på u. Ufisk. Ugagn. Uvær.
Det var da snøballen begynte å rulle. Hvem som sa det først, husker vi ikke. Men her er ordet vårt, i all sin prakt:
Usnø.
Og her er – uten videre – en privat topp sju-liste over ulike former usnø:

7. Fall-lukesnø
Råtten, skitten snø rett ved riksveien. Du skal til å starte toppturen, og er førstemann på med skia. De andre somler ved bilen. Du skal briske deg med å legge avgårde, kanskje slenge noen meldinger til de andre treigingene. Den grovkorna snøen med piggdekkstøv oppå bærer akkurat skia. Men når du skal klikke inn i bindingen, står du plutselig til hofta i grovkorna graps.

6. Stopp-start-snø (skare med flekker av nysnø)
Som å kjøre i en buss med superaggressiv sjåfør på en vei med mange, mange lyskryss. Den sinte fetteren til sakte fart-snø – for eksempel av typen der det har blåst sand inn over snøen (kjent fenomen for Utah-farere).

5. Ruglete vindskare (også kjent som «sastrugi»)
Egner seg kun for svart-hvitt kunstfoto av snø, ikke for utøvelse av skikjøring. Rister løs de siste knoklene dine innenfra.

4. Dødskjeks (fra eng. «death cookies»)
Golfballer av is oppå og i toppen av snøen. Typisk lagd av tråkkemaskiner som kjører når det er bløtt i kombinasjon med nattekulde. Kan også påtreffes på vårtopptur om du er ekstremt uheldig. Som en ninja har kastet ut et brett med klinkekuler på snøen før du skal kjøre.

3. Sugebruddsnø (våt nysnø oppå bruddskare)
Gjennomslagsføre aleine er ikke nok til å komme på denne lista. Men hvis du har bruddskare med våt nysnø oppå, vil du ende med å stake i nedoverbakke for å opparbeide nok fart til å kunne gå gjennom skaren nok en gang.

2. Kanonsnø
I første rekke den beige, melete nylagde snøen som har blåst inn i den ene traseen ditt skisenter holder åpen mens de legger snø. Lugger godt. Men så har du også den kjente følelsen av å plutselig være nede på kunstsnøsålen uten forvarsel.  Du får god tid i luften til å beundre de mange avskygningene av blågrått før hofta knuses mot denne såkalte «snøen». Usnø, er dét det er.

1. Nullføre i T-kroken
Blanke, ruglete spor litt utpå en dag når temperaturen ligger rundt null. Du stiller med skierfaring siden du var tre år og har det nyeste som kan oppdrives av rocker, taper og midtbredde. Likevel klarer du ikke peke skia rett fram. I heisen.

Publisert 7. desember 2014 kl 19.43
Sist oppdatert 7. desember 2014 kl 19.43
Relaterte artikler
STARTER 27. JANUAR: Freeride World Tour-terminlista er klar, og nytt i år er seks konkurranser. Foto: Dominic Daher
Seks konkurranser

FWT starter 27. januar

Spektakulære omgivelser! Foto: Paul Norheim
Film nummer fire av seks er klar

Jostedalsbreen på sitt fineste

Christopher Lange ute med skade

Brakk bekkenet: – 10 av 10 i smerte

LEGENDE: Bendik Øye viste ingen nåde mot resten av skikjørerne under Norrøna Freeline Jam på High Camp Turtagrø. Foto: David Andresen Vesteng
Bendik Øye til topps i frikjøringskonkurranse

Jibbe-legende: - Håper det svir for dem

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue