– Målet i år er å få inn minst like mange observasjoner som i fjor på regobs, helst enda flere, sier Marit Svarstad Andresen i skredvarslingstjenesten varsom.no.

Forrige vinter økte antallet frivillige observasjoner til over 4000, fra under 1000 sesongen før.

Annonse

Starter lørdag

Observasjonene kan lages av alle med regobs-appen på telefonen, og rapporteringene er gull verdt for de som lager skredvarslene på varsom.no. Lørdag 1. desember kommer sesongens første skredvarsel.

– Vi satsa hardt på skredkvelder i fjor, og merket et rush med brukere i kjølvannet av disse. I tillegg blir varsom mer og mer kjent, blant annet på grunn av mye oppmerksomhet i media. Dessuten har det blitt litt kult å være bevisst på skredvarsel og skredfare. Nå håper vi å nå målet om å formidle varselet på en måte flest mulig forstår, og selvsagt målet om en vinter uten dødsfall i snøskred, sier Svarstad Andresen. 

I vinter utvider skredvarslingen med to nye varslingsområder!

15-38-22
15-38-22

KLAR FOR VARSLING: Marit Svarstad Andresen i Norges Vassdrags- og Energidirektorat, som står bak skredvarslet på varsom.no. Foto: Bård Basberg

– Alt i rute

Denne sesongen skal varsom- og regobs-appen integreres i samme applikasjon, men denne er ikke helt klar ennå. Det er derimot observatørene, som stikker til fjells denne uka for å ha alt klart til fredag ettermiddag, når sesongens første varsler publiseres. 

– Vi er klare, alt er testet og i rute. De første varslene publiseres fredag klokken 15.30, sier skredvarsler Emma Barfod til Fri Flyt.

– Er det mye stress og styr de siste dagene før varslinga starter?

– Vi er litt spente på noen endringer i verktøyene vi bruker, men dette er sjuende året vi holder på, og du kan trygt si det var verre før. Vi begynner å få rutine nå.

Nye navn på skredstørrelser

Selv om noen verktøy er nye for observatørene, så blir det kun mindre endringer i varslet. Nye navn på skredstørrelsene blir det mest synlige.Størrelse 1 skal nå beskrives som lite/små, 2 som middels, 3 som stor, 4 som meget stor, og 5 som ekstrem.

– I dag skyldes de fleste ulykkene toppturer og skuterkjøring. Skred av størrelse 2 og 3 er typisk dødelig for disse gruppene. På noen språk ble navnene «små» og «middels» betraktet som ufarlig og kommuniserte ikke faren godt nok. Navnene var ikke selvforklarende, ofte ble det brukt for høy størrelse. Endring av navnene, men ikke tallet, gjør at skredstørrelsen kan kommuniseres mye bedre med brukergruppene med flest dødsfall, sider Barfod.

– Men er det egentlig snø noe sted?

– Vi mangler litt snø ja, men det er snø i Nord-Norge, og det ser ut som det kommer nå til sesongstart!

Interessert i utstyr? Les våre siste saker om Dynafit! 

Et av måtene varsom.no synliggjør varslingen på er denne temmelig viktige filmen: