Alle på ski har ulike forhold til staver. Det finnes mange mulige kategorier: Studentstaver, rando-staver, racingstaver, løssnøstaver, jibbesticks, støttestaver, ingen staver osv. Studentstaver er litt udefinerbar, den vandrer mellom flere kategorier, ofte i en glidende overgang mellom rando-staver, løssnøstaver og støttestaver, spørs litt på hvor fokuset til skolens skigruppe ligger.
 
Rando?
Rando-staver er jo grei, praktisk og fine til sitt bruk, selv om de som går randoneekonkurranser ofte bruker langrennsstaver. Uansett er nok mange av landets butikker som er glad for at selges såpass mange teleskopstaver som f.eks. Life-Link staver til 1295,- Men går virkelig alle de i heiskøen i Hemsedal eller Røldal på toppturer?

Bambusstaver har lenge vært forbeholdt Bergen turlag og andre bomullsannorak-bærende skapninger i fjellheimen, men det nye stavmerket Panda Poles setter det hele på hodet, nå bruker jo både frikjørere og jibbere bambusstaver.

Annonse

Høye staver
Går du i en sportsbutikk i dag er det veldig vanlig at du blir anbefalt staver som gir deg 90 graders vinkel i albuen.
For med racingstaver har 90-graders regelen en hensikt. Lange staver gir deg en rask start ut av startbua, men etter det er det liten bakkekontakt før målpassering. For veldig mange på ski har staver som er i veien for de. Lange staver blir ofte som støttehjul, og hjelper ikke akkurat folk frem i støvlene. Det virker som om tusenvis av skikjørere drar på centimetervis av overflødig stål. Topptur er greit, du skal stege ut, men i bakken? Egentlig har nok staver en helt annen funksjon, å henge på de akkurat slik som World Cup-stjernene gjør før de fyker utfor Steilhang.

Nei, da er det noe annet i skiballett, idretten som var prøvegren i 1994, der vår egen Rune Kristiansen var suveren. I skiballett hadde lange staver en klar definert funksjon, som turnstang. I racing er lange staver fint ut fra start, men stavsett finnes knapt nok mer så 90 gradersregelen føles litt passé.

Jib-sticks
Jibbestaver har blitt mye omdiskuter: «Hvorfor ha staver når de er så korte» og «Hvorfor ha de så korte?» er gjengangere. To legitime spørsmål. Staver på 90 cm gir symbolsk fremdrift over flater, men det er med på å skape en holdning, balanse og har en klar funksjon. Spørsmål nummer to er veldig enkelt: De er korte fordi de ikke skal være i veien, og hekte i bakken og slå deg i svime, som du kan se nedenfor:

Altså, du blir ikke automatisk like gangster som Clayton Villa og Paul Bergeron om du bruker korte staver, men sjansen for å slå seg selv i svime blir mindre, og flinke er de jo:

Uten staver

Eric Pollard, Pep Fujas og Andy Mahre fikk i allefall høre det da de kuttet ut stavene helt for noen år siden. Da anmeldelsen av “Idea” ble lagt ut på friflyt.no for noen år siden var reaksjonene store i forumet. For mange var det skandaløst å kjøre uten staver. Klikker dere på DENNE linken kommer dere til den stavfattige filmen Idea.

Og Trashparty bruker også tidvis lite staver, og det gjelder også skikjørerne. Chris Helberg og Henrik Mohr Nordviste er i denne editen like stavløse om Emil Sollie (som kjører snowboard). Og om de noen gang kommer til å bruke rando-staver? Hmm. Neh.

Staver = bruksområde, og det finnes ingen fasit.