Toppturens øyrike

Det smeller i noen dører. Jeg våkner sakte til. En bil har parkerer på andre siden av E6. Det er lite som minner om Europa, og det er knapt nok en vei her. Her er det fjell og fjord, fisk og noen flere fjell. Noen hus er det også. Jeg er på grensen mellom Troms og Finnmark og tilbringer natten på en benk i et busskur.

Sist oppdatert: 29. mars 2018 kl 09.00
STIL: Marius Jenssen på vei ned fra Store Kågtind. Foto: Timme Ellingjord
STIL: Marius Jenssen på vei ned fra Store Kågtind. Foto: Timme Ellingjord

Jeg er egentlig på tur sørover, men natten har satt en stopper for reisen. Aldri før har jeg hatt så store problemer med å få haik som nå. To timer tok det før første bil plukket meg opp. En vakker men kald opplevelse i 15 minus og strålende nordlys. Jeg lar hode synke sakte tilbake i soveposen, det er ennå mørkt ute og tiden er ikke inne for å bevege seg videre.

Ski og skred

Jeg har vært i Alta på et møte, men er nå på vei til Skjervøy på ski og skred workshop. Jeg er allerede forsinket med en dag, og siden jeg er i Nord-Norge og attpåtil i Finnmark, så er kollektivtilbudet intet eksisterende. Leiebil er et alternativ, haiking er et annet. Det ble det siste.

Etter en lang natt ankommer jeg endelig Skjervøy utpå morgningen. Skjervøy - for et øyrike. Den lille kommunen i Nord-Troms består bare av øyer, øyer med alpine fjell. Skjervøy selv er en sjarmerende liten fiskelandsby med 2500 innbyggere. Her ligger fiskebåtene tett, og måsene flyger lavt.

Men det er jo fjellene vi er kommet for. Siden 2002 har det blitt arrangert Ski og skred workshop her i regi av Alta folkehøyskole. Øyene er på mange måter ideelle for toppturer, og byr på både slake og spisse tinder. Som et lite Lyngen, bare uten alle andre turister.

P3107413
P3107413

Når alt klaffer

Marius og Maria er framfor meg og går med raske tak, det er lenge siden jeg har hatt et slikt tempo, og innser i det stille at tempoet må ned om jeg skal overleve turen. Det er friskt, men solen varmer. Vi er på Kågen, naboøya til Skjervøy. Helgen er snart over, og vi er på helgas siste topptur.

Værmeldingen er egentlig langt fra positiv, og melder i utgangspunktet overskyet. Nord-Troms har opplevd sin største snøtørke på mange år, og vi beveger oss inn i lo. Vi er usikre om vi blir å ha forhold til å nå Store Kågtind, det 1230 meters høye målet vårt. Store Kågtind er øyens høyeste fjell, og fremstår med sin alpine fremtoning som en gigant der vi nærmer oss.

P3117850
P3117850

Både vær og føre viser seg overraskende nok å være alt annet enn forventet, og vi er alle glade for at vi tok sjansen. Likevel, jo nærmere toppen vi kommer, jo hardere blir føret og jo tettere blir været. Vi når likevel opp, og rekker akkurat utsikten mot Arnøya, et annet av Skjervøys turparadiser.

Den strålende utsikten vi på oppturen hadde mot Nord- Lyngen skarpe tinder er dessverre borte, men det tåkelagte øyriket under oss, akkurat der hvor solen bryter, viser likevel hvor magisk det kan være i nord. At vi cruiser ned på fløyelsmyk, lett vindpakket «pudder», gjør det hele til en solid höydare.

Skjervøy, vi sees igjen!

Publisert 29. mars 2018 kl 09.00
Sist oppdatert 29. mars 2018 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen