Skredulykken skjedde på vei opp nordvestryggen på Steindalsnosi i nærheten av Turtagrø. Et følge på 10 personer var involvert. To personer ble skadet i ulykken, og begge er nå hentet av Luftambulansen. Begge er fraktet til Førde med Sea King. Begge har middels til alvorlige skader, men ikke livstruende.

Daglig leder i Fri Flyt AS, Audun Holmøy Røhrt, var tilstede tilstede på Steindalsnosi da skredet gikk, og så deler av situasjonen på avstand.

– Hvilke tanker gjør Fri Flyt seg om ulykken?

– Å få en skredulykke på High Camp er veldig kjedelig. Men det er dessverre noe vi ikke kan gardere oss hundre prosent mot. Folk har allerede toppturutstyret, og kan ferdes i fjellet på egenhånd. Vi tenker at det å tilby både skredkurs, og guida turer, er veldig bra. Guidene hadde radio på ulykkesstedet, som gjorde at redningsarbeidet ble raskt satt i gang, sier Røhrt.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om ulykken ca. klokken 14:30. Det var mye innblåst løssnø, men utløsningsårsaken til skredet er uavklart. Den aktuelle gruppen var godt orientert om skredforholdene. Det var gruppen selv som utløste skredet.

Begge skadene kom på grunn av at skredet gikk i en steinur. Skredet hadde en brudiskant på 10-40cm, og en bredde på 20-30 meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

skred-2
skred-2

STEINDALSNOSI: Det var i dette området skredet gikk. Foto: Audun Holmøy Røhrt

De 10 var en guidet gruppe som var på tur i regi av Fri Flyts toppturarrangement High Camp. Hovedredningssentralen ble varslet cirka klokken 1430. Politiet fikk melding om ulykken 14:09.

Det er tindevegledere i Bre og Fjell som står for de guidede turene på High Camp, og festivalen avsluttes i morgen, søndag.

– Hva gjør man med tanke på turene i morgen?

– Vi planlegger turer i morgen etter forholdene som er. Vi har den fremste ekspertisen på området, og støtter oss på deres vurderinger, sier Røhrt.

Det er faregrad 3 også søndag. 

De involverte var utstyrt med skredutstyr.

Gjennom hele helga har det vært faregrad 3 på skredvarselet på varsom.no.

Det har gått flere skred i regionen lørdag. 

High Camp har blitt arrangert siden 2001, og det har ikke vært noen alvorlige skredulykker under arrangementet.

– Gjennom 15 år mener vi High Camp har bidratt mye til sikkerheten i Topptur-Norge. Tusener av deltakere har lært av hverandre, gått på tur med guide og vært med på skredkurs, sier Røhrt.