– Da hadde de igjen 50 meter til brua. Vegvesenet skyldte på dårlig sikt, men å brøyte en flat, rett vei med GPS er ikke noe problem uten sikt, sier Stryn sommerskisenter-sjef Idar Aaboen til Fri Flyt.

LES OGSÅ: Endelig sommersnø på Stryn!

Annonse

Fortvilt

Han legger ikke skjul på at han er oppgitt over Vegvesenet, og Aaboen tro han kan ha tapt en halv million kroner på å ikke få åpne sommerskisenteret  til pinse. I ren frustrasjon brøyta han vegen selv med tråkkemaskin –som er langt mindre egna til den type arbeid enn vegvesenets snøfres.

– Jeg var veldig fortvilt og frustrert, og ville bevise at det er mulig, sier Aaboen.

2
2

BRØYTA VEGEN MED TRÅKKEMASKIN: Her er Aaboen i gang med å brøyte Gamle Strynefjellsvegen med skisenterets tråkkemaskin. Foto: Emil Eriksson

Prosjektleder i Statens Vegvesen, Lars Erik Karlsen, forsvarer brøytepolitikken, og sier den eneste lovnaden de har gitt er åpning 1. juni.

– Det har vi også kommunisert til eierne av sommerskisenteret. Dersom forholdene ligger til rette for det åpner vi før, men det har de ikke gjort så langt. Det snødde så tett at brøytemannskapet ikke så noe som helst. De gjorde et nytt forsøk lørdag, men da lå det en halvmeter snø i vegen, og snøværet var så tett at de måtte gi seg, sier Karlsen til NRK.

Idar Aaboen har ikke mye tiltro til Vegvesenets forklaring:

– Hvordan klarte da parksjef Emil å jobbe med parken hele dagen -lenger oppe på fjellet- hvis det var så dårlig sikt at vegvesenet ikke klarte å brøyte en rett linje med GPS?

– Ekstremt tungrodd

Men Idar Aaboen mener Statens Vegvesen er smålige, og at Strynefjellsvegen blir nedprioritert i forhold til andre og mer kjente turistveger.

– Vegen til Geiranger, som er ekstremt rasutsatt, er jo aldri stengt. Etter samtaler med Vegvesenet framstår de som ekstremt tungrodd, og som om de ønsker det ikke skal være noe sommerskisenter i Stryn. Jeg syns det er utrolig trist å ikke kunne tilby folk denne flotte opplevelsen det er å være her oppe nå, sier han.

Også ordføreren i Stryn, Sven Flo (H), lot seg provosere av Vegvesenet, som ikke fikk åpna veien i tide.

– Vi har flere ganger tatt opp med Statens vegvesen at de bør starte brøytinga på et tidligere tidspunkt slik at de kan få åpna vegen til ei så stor og viktig utfartshelg som pinse, sier ordføreren til NRK.

Lover ingenting

Tirsdag var Vegvesenet ferdig med brøyting fram til skisenteret, og da Fri Flyt snakket med Aaboen tirsdag morgen var de i gang med brøyting av parkeringsplassen. Men likevel tør ikke Aaboen love noe som helst om åpning før bommen nede ved hovedveien er åpnet.

– Nei, nå lover jeg ikke noe som helst. Vi er 100 prosent klare, men man vet tydeligvis aldri med vegvesenet.

Men selv om de skulle bli ferdige med brøytinga, er det en annen ting som bekymrer sjefen på sommerskisenteret. Det er ikke brøyta grøft under brua ved kafeen, og hvis vannet i elva kommer opp på veien, da blir det trøbbel.

– Dette har vært et problem ved snørike år tidligere. Jeg har varsla vegvesenet gjentatte ganger om at dette må ordnes, så nå er det bare å håpe de tar det på alvor.

Strålende snøforhold

Men: Det er ikke bare dårlige nyheter å melde fra Stryn sommerskisenter. Det snør på fjellet, og sjefen melder om gode muligheter for pudder så fort de får åpna.

– Tirsdag snør det på breen, og det er så vidt minusgrader nede ved kafeen. Været kan slå om fort, og konsistensen på snøen varierer, men det er tørrsnø flere steder oppe på fjellet. Snøen fra i vinter har også holdt seg fantastisk godt, så foreløpig ser det utrolig bra ut med tanke på skiføret, sier Aaboen.

Men når åpner Stryn sommerskisenter? Det får du vite på friflyt.no!

3
3

HØYE BRØYTEKANTER: Masse snø og massive vegger på hver sine av veien opp til Tystigbreen. Foto: Idar Aaboen