Det er Paradox Film 3 AS som produserer filmen Birkebeinerne som har premiere vinteren 2016.

Åsmund Thorsen, som gjør skikjøringsscenene til skuespiller Jakob Oftebro i filmen om Birkebeinerne, løsnet på hælen for anledninga og hadde fine skidager på telemark i Sogndal. Men det var ikke bare lett å kjøre ski slik Birkebeinerne gjorde det på 1200-tallet:
– Noe av det viktigste var kanskje å finne fram til en kjørestil som kunne ligne på det som var gangs på 1200-talet. Etter det så var det å jobbe etter ein slags shotlist frå filmproduksjonsselskapet. Det var eit slags rammeverk med litt rom for tolking.

Annonse
BardBasberg20150203_Birkebeinerne_04801
BardBasberg20150203_Birkebeinerne_04801

GOD, GAMMALDAGS STIL: Åsmund Thorsen fikk noen nostalgiske pudderdager i Sogndal med løs hæl. Foto: Bård Basberg

Skiene som blir brukt i filmen er laget av Endre Hals og er så og si kopier av de skiene man brukte på den tida.
– Skia var fantastiske i laus snø, og virkeleg artig å køyre telemark på. Lettkøyrde med god flyt.

Thorsen, som er kjent for sine drøye linjer i bratte fjell i Field Productions sine filmer, fikk noen litt annerledes dager på jobben under innspillingen av Birkebeinerne.
– Ski fiksjon er kanskje ikkje den største nisja, men det var absolutt artig å kontrollert vera ute av kontroll for å få ting til å sjå rowdy ut. Arbidsmåten og framgangen skilde seg ikkje så mykje frå ein vanleg filmtagning med field, men har også hatt nokre dagar på fullt sett med Paradox. Der fekk ein meir smak av korleis det er å jobbe med spelefilm. 30-40 stk på sett krev sit av både tid og logistikk. Her var det og meir spesifike shots som skulle filmast, noko som sette litt større krav til timing i staden for improvisasjon.

Field Productions-sjef Filip Christensen er svært takknemlig for den reale døråpneren det er å få levere actionbilder til den store norske filmsatsinga:
– Det er utrolig kult å kunne ta med den unike ekspertisen fra vår verden inn i spillefilmuniverset. Å være med på et slikt prosjekt åpner opp mange dører og vil ha stor verdi for oss videre.

Filla_BardBasberg20150203_Birkebeinerne_05015
Filla_BardBasberg20150203_Birkebeinerne_05015

DØRÅPNER: Filip Christensen og Field Productions er vikitge brikker når filmen om Birkebeinerne skal produsereres. Foto: Bård Basberg