Slik gikk norgescupen

Bjønnes vant sammenlagt for første gang, Mæhlum for andre gang, og det ble satt ny rekord i klaging på dømminga –selv om dommerne aldri har vært like godt kvalifisert.

Sist oppdatert: 30. april 2015 kl 17.10
NORGES BESTE FRIKJØRER: Tobias Bjønnes fra Sauda vant både Røldal Freeride Challenge og norgescupen sammenlagt. Her fra Stavanger Freeride, hvor han ble nummer to. Foto: Stian Dirdal
NORGES BESTE FRIKJØRER: Tobias Bjønnes fra Sauda vant både Røldal Freeride Challenge og norgescupen sammenlagt. Her fra Stavanger Freeride, hvor han ble nummer to. Foto: Stian Dirdal
Lesetid: 4 minutter

Selv om Tobias Bjønnes har markert seg i en drøss frikjøringskonkurranser tidligere, hadde han slett ikke forventa å vinne verken norgescupen sammenlagt, eller den prestisjetunge konkurransen i Røldal.

LES OGSÅ: Bjønnes snurra til seier

LES OGSÅ: Kronerulling til Norway Freeride Series

Storfornøyd vinner

– Det er helt rått og fantastisk og komme ut som nummer en sammenlagt i cupen, målet var og komme seg inn blant topp 10, så det har gått over all forventning! Røldal er den konkurransen jeg er mest fornøyd med, fikk alt til og stemme og samtidig komme på 1.plass, utrolig stort!

Røldal Freeride Challenge (RFC) er den eneste 4-stjerners Freeride World Qualifier-konkurransen i norgescupen. Poengene gjelder for sesongen etter, siden RFC er så sent på vinteren. Dermed har Bjønnes et godt utgangspunkt for å starte jakten på poeng til Freeride World Tour neste sesong.

– Det har gitt mersmak av og kjøre konkurranser så målet neste år må være og prøve og kjøre noen av FWQ-rundene.

Mæhlum grabba!

I jenteklassen vant Linn-Cecilie Mæhlum sammenlagt for andre år på rad, foran vinterens stjerneskudd Ida Gunleiksrud.

– Ikke helt forventet må jeg si, siden jeg ikke fikk deltatt på alle konkurransene. Men jeg synes nivået var bra, sier Mæhlum.

– Hvilken konkurranse er du mest fornøyd med?

– Vanskelig å velge, de har så mye ulikt å by på.  Sogndal har festival, Stavanger har byliv, Sauda har BCC, og jeg tok en grab, haha! Vågå, fikk jeg dessverre ikke anledning til å reise på men hører fortsatt røverhistorier fra den konkurransen, et must neste år!

Røldal er Røldal, selv om det ble litt amputert i år, viste garasjen frem et bra dansegulv og det ble en kul avslutning på denne sesongen.

– Hva med FWQ neste vinter?

– Ja, det meste blir nok i utlandet, nå har jeg endelig nok poeng til å starte i de fleste 4 stjerners-konkurransene. Det blir stas å slippe å mase seg inn på startlista!

TMM_8539
TMM_8539

BEST IGJEN: Linn Cecilie Mæhlum –her plassert i en snøhaug i Italia- vant norgescupen i frikjøring for andre år på rad. Men hun fikk sterk konkurranse fra stjerneskuddet Ida Gunleiksrud. Arkivfoto: Tore Meirik

Dommer-rekorder

Verken Bjønnes eller Mæhlum har innvendinger mot dømminga i årets NFS-sesong, men avtroppende styreleder Anders Ekkje Slettebø innrømmer at rekordmange av kjørerne har uttrykt misnøye denne sesongen -til tross for godt kvalifiserte dommere.  I år er første år alle dommerne har vært Freeride World Tour-sertifiserte.

– Vi har sjelden fått så mange spørsmål til dømming, både konstruktive tilbakemeldinger og misnøye. Mye av kritikken er riktig – vi har tolket dommerreglene mer bokstavelig i år enn før. Siden vi har fått mange innspill, skal vi vurdere retningslinjene, sier Ekkje Slettebø.

– Er det landinger og backslap det går på?

– Ja. Det og at man kan komme unna med lette linjer. Slik det er nå, er linjevalg kun ett av fem kriterier. Slik det var før, var linjevalget bestemmende for de andre kriteriene. Det vil si at linjevalget var mye viktigere før. Det er det mye misnøye med – at man gjøre det bra i en frikjøringskonkurranse ved å velge en lett linje og plukke med deg små elementer.

Fortsetter med forskjellig vekting

Nytt i år var også at konkurransene vektes ulikt. Et godt resultat i Røldal gir mye bedre betalt enn samme resultat i for eksempel Sauda.

– Vi har besluttet å fortsette med det. Det kunne blitt urettferdig, men det ble ikke det i år – synes vi, sier Ekkje Slettebø.

– Er det rettferdig at man får 3 ganger så mange poeng for Røldal – når de måtte arrangere i den facen de endte på?

– Det er et godt poeng. Egentlig skulle det ikke vært sånn – når man reduserer kvaliteten på fjellsiden, så skal stjernestatusen også reduseres. Hadde alt gått etter boka, hadde Røldal fått redusert fra 4 til 3 stjerner fordi man endte med den fjellsiden. Men i Røldal ble det tatt en avgjørelse fra FWQ-representanten om å ikke redusere stjernestatusen fordi sesongen har vært så dårlig for FWQ-konkurransene i Europa. Det vi ønsker videre er å få mer balanse i stjernestatusene. Slik det er nå, betyr det at man KAN vinne sammenlagt kun å kjøre Røldal. Det er ikke et utfall vi ønsker. Derfor håper vi på en mer balansert stjernefordeling neste år – Stavanger komme kanskje til å oppgradere til tre, og kanskje får vi inn nye konkurranser.

Se høydepunktene fra Røldal under resultatlista!

Topp tre Norwegian Freeride Series 2015:

Komplette resultatlister finner du her!

Kvinner, ski:

 1. Linn Cecilie Mæhlum

 2. Ida Gunleiksrud

 3. Martine Gleditsch

Menn, ski:

 1. Tobias Bjønnes

 2. Ville Aarseth

 3. Bård Øymar

Menn, telemark

 1. Sondre Loftsgarden

 2. Sigurd Løvfall

 3. Eirik Bækken

Kvinner, snowboard:

 1. Katrine Gabrielsen

 2. Caroline Onarheim

 3. Åsne Rogstad

Menn, snowboard:

 1. Ole-André Skotte

 2. Erling M. Solheim

 3. Vegard Tveit

Høydepunkter fra RFC:

Publisert 30. april 2015 kl 17.10
Sist oppdatert 30. april 2015 kl 17.10
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen