Den amerikanske klatreren og journalisten Trey Cook, som er bosatt i Chamonix, redegjør for hva som skjedde da JP Auclair og Andreas Fransson omkom i snøskred i Chile.

– Jeg har snakket med Stefan Palm, som er instruktør i Svenska Bersguides Organisationen (SBO), som har gitt noen flere opplysninger om hva som skjedde i den tragiske ulykken som krevde livene til Andreas Fransson og JP Auclair, opplyser Cook på Facebook.

Annonse

Her er det han skriver om ulykken (oversatt fra engelsk):

«Det som er kjent er at Andreas Fransson og JP Auclair  den 29. september rundt midt på dagen i Patagonia, dro ut for å klatre San Lorenzo Couloir på Monte San Lorenzo, en 3706 meters topp på grensen mellom Chile og Argentina i Patagonia. Planen var å kjøre på ski samme vei ned igjen. Om lag to tredjedeler av veien opp, ble de feid utfor av et skred som løsnet høyt over dem og tok dem med ca 700 meter nedover renna til en bre full av sprekker. 

Filmer Bjarne Salén og fotograf Daniel Rönnbäck var på plass for å filme og fotografere turen da de så ulykken, men de var omtrent fire timer unna. Mellom dem om de forulykkede var det vanskelig terreng med svært oppsprukket bre. De fikk ikke kontakt med Auclair og Fransson via radio. Bjarne og Daniel brukte så satelittelefon for å kontakte den svenske fjellguiden Per Ås, som befant seg i Frankrike, og Rolo Garibotti, en argentinsk klatrer med god kjennskap til området (han befant seg i Italia da de ringte). Begge rådet de to svenskene til å vente der de var på grunn av risikoen ved å ferdes på den oppsprukne breen, overskyet vær, begrenset tid og i tillegg den krevende situasjonen de hadde havnet i. Per kontaktet sin kollega Stefan Palm, som har stort nettverk i Chile.

Garibotti kontaktet en rekke forskjellige personer for hjelp, og det viste seg ved en tilfeldighet at den chilenske klatreren Armando Montero befant seg der stien inn til ulykkesfjellet starter, i San Lorenzo. Montero var i ferd med å forberede en tur til toppen av fjellet. Han reiste tilbake til nærmeste by og varslet myndighetene. Så fort redningsaksjonen var igangsatt reiste Montero og klatrepartneren hans tilbake mot fjellet for å møte Daniel og Bjarne, som de møtte samme kveld i base camp.

Stefan Palm kontaktet Joaquin Oyarzun fra det chilenske selskapet Heli Ski Guides, for å prøve å organisere en redningsaksjon, men det viste seg at deres nærmeste helikopter var 300 miles (480 kilometer), unna og kunne ikke komme før dagen etter.

Rask reaksjon fra myndigheter, politi og militære sørget for at et helikopter kunne fly over ulykkesstedet klokken 9 tirsdag 30. september. Helikopteret stoppet på basecamp og plukket opp Montero, en erfaren guide og fjellklatrer. På grunn av det vanskelig terrenget, kunne ikke helikopteret lande, men det fløy lavt over breen og mannskapet kunne se begge de omkomne. Både piloten og Montero rapporterte uten tvil at begge var døde og trolig hadde blitt drept momentant. Redningsforsøket ble derfor avsluttet. 

Fordi ulykken skjedde på den argentinske siden av fjellet, fikk det argentinske militæret ansvaret for å hente ut de omkomne. Tirsdag morgen startet fem redningspersoner arbeidet for å komme seg inn til ulykkesstedet og evakuere de to døde skikjørerne, men på grunn av utilgjengeligheten er det lite sannsynlig at en evakuering til fots vil lykkes. Det skal være håp om å få inn helikopter onsdag ettermiddag.

Jeg har også fått bekreftet at Bjarne og Daniel er kommet trygt ned fra fjellet.

Alle mine tanker går nå til familien og de mange vennene til disse to høyt elskede skipersonlighetene. En spesiell takk går også til Armando Montero og turkameraten hans, og politisjefen i den nærmeste byen Cochrane, Alvaro Herrera, og alle andre som bidro i redningsaksjonen.

LES OGSÅ: Den siste turen med JP og Andreas

KLATREFJELL: Nordveggen på Monte San Lorenzo (3706 moh) med to av de etablerte klatrerutene inntegnet. Renna, hvor ulykken mest sannsynlig skjedde, vises mellom disse.