– Det har blomstra skikkelig den siste tiden med fokus på forebyggende skredarbeid i Norge, der både hvermansen og kongelige er involvert. Utrolig bra! Som kjent fra tidligere medieoppslag er det mange syn og innganger på skredtemaet. Men det viktige nå er at vi virkelig har fått satt det forebyggende aspektet skikkelig på agendaen. Og i den anledning; En stor takk til vår Kronprins for bidraget. Tror årets sesong er sesongen da det faktisk skjedde noe, sier Espen Nordahl, som jobber som guide i Lyngsalpene og er en av debattantene på Solhov i Lyngen lørdag.

Skredstatistikk i endring

Han skal debattere mot og med snøskredvarsler Emma Barfod fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Tor André Skjelbakken fra Røde Kors og tindevegleder Mikal Nerberg. Debatten skal ledes av Tamok-entusiast Aadne Olsrud.

Slik defineres utgangspunktet for debatten: Inntil for 2 år siden var risikoen for å havne i en skredulykke størst for toppturentusiasten. Ofte lokal, godt kjent i området, mann og ferdig med den første puberteten. Nå topper tilreisende og skutersjåfører denne statistikken. Hvorfor?

Debatten arrangeres av Puls Lyngen, som mistenker at Varsom.no er en viktig årsak til at statistikken er i endring.

– Vår påstand er at et svært viktig moment er varsom.no og den jobben som gjøres i skredvarslingen. Denne tjenesten har blitt et viktig verktøy for nettopp de som tidligere toppet ulykkesstatistikken, skriver Puls Lyngen på arrangementets nettside.

Drahjelp fra Krompen

Varsom.no fikk nylig voldsomt god hjelp fra Kronprins Haakon, som ble med skredobservatørene i Troms på tur på Ringvassøya.

– Vi har ingen å miste. Derfor er det utrolig viktig å jobbe med sikkerhet, at vi skaffer oss kunnskap og er forsiktige. Det er snart påske, og mange nordmenn er glad i å bruke fjellet. Det er bra, men det er også viktig at vi tar vare på sikkerheten, sa Kronprinsen til NRK, og pekte på varsom.no som et godt sted å starte planleggingen av fjellturen.

– De gjør en fantastisk innsats. Det er imponerende med frivillige som går inn og gjør sitt ytterste.

kromp
kromp

TOPPTURENTUSIAST: Kronprins Haakon Magnus er en ivrig skikjører og stor fan av skredvarslingstjenesten varsom.no. Foto: Torje Bjellaas/ Scanpix