– Toppen ligger i et massiv som heter Pawar Himal, og er 6621 moh. og den høyeste i Pawar-massivet. Selv om vi ikke har funnet noe spesielt navn for den toppen vi besteg er det naturlige navnet Pawar Himal, Main summit. Toppen ligger nord for Manaslu (verdens 8. høyeste fjell) like ved den Tibetanske grensa, sier Jørgen Aamot til Fri Flyt.

Han er sammen med Robert Caspersen, Sigurd Felde og Medical Aid Mountaineering i et hittil ubesøkt område i Nepal. Grunnlaget for turen er todelt: De ønsker å bedrive medisinsk arbeid og opplæring av lokalbefolkningen, i tillegg til å finne førstebestigninger i et område som knapt har blitt besøkt av mennesker. 

LES OGSÅ:  Produktomtaler til norske Sweet Protection

(Artikkelen fortsetter under bildet)

12
12

MED SKI: Jørgen Aamot med ski på toppen. Foto: Privat

7. november stod de på toppen av det som har blitt døpt Pawar Himal, Main summit (6621 moh.). Der har ingen vært før de. Dermed ble toppen førstebesteget av de tre rutinerte nordmennene, i tillegg til at Aamot kjøre ned fjellet på ski.

– Det ble en minneverdig og spennende nedkjøring, sier Aamot.

For å komme til base camp fulgte gruppa en trekkingrute som går rundt Manaslu.

– Vi hadde base camp på trekkingsrutas høyeste punkt, 5000 moh. På veien til fjellet besøkte vi landsbyer og bistod med enkel medisinsk behandling i tråd med Medical Aid Mountainering-konseptet, forteller Aamot, som er til vanlig arbeider som tindevegleder i Norge.

LES OGSÅ:  Inspirasjon og tips til toppturer i Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1234
1234

BASE CAMP: Hele laget på base camp med Pawar Himal i bakgrunnen. Foto: Jørgen Aamot

– Hvordan gikk bestigningen?

– Alt i alt gikk bestigningen fint og uten problemer, selv om vår første aklimatiseringstur opp til 6000 moh. ble ganske tung for oss. Grunnet lite snø i det siste første til at vi hadde perfekte klatreforhold. Vi fant god stegsnø og opplevde tilnærmet ingen skredfare. Sigurd Felde, Robert Caspersen og jeg brukte ikke tau på bestigningen der brorparten av terrenget over 6000 moh. varierte mellom 50-70 grader, med noen kortere vertikale opptak.

Sammen med resteb MAM-laget forsøkte de seg også på en annen 6000-meterstopp. Samme gjeng som var på toppen av Pawar Himal, Main summit forsøkte seg da på en kompleks linje, men måtte avslutte krunnet dårlig tid.

– Etter å ha forlatt base camp fortsatte vi vårt medisinske arbeid og fikk mange meningsfulle møter med lokalbefolkningen. De fem ukene vi har vært i Nepal har vært et eventyr på mange vis, sier Aamot.

LES OGSÅ: Alt om Tiril Sjåstad Christensen