/ RFC

Tøff Røldal-kvalik

RFC 2010: En bratt fjellside med hard snø og gamle spor ventet deltakerne i RFC. Noen taklet også disse forholdene.

Sist oppdatert: 16. april 2010 kl 21.59
STØ SVENSKE: Peter Nilsson er en av de som kan forberede seg til finale. Foto: Sverre Hjørnevik
STØ SVENSKE: Peter Nilsson er en av de som kan forberede seg til finale. Foto: Sverre Hjørnevik
Lesetid: 4 minutter

Avlysninger har preget årets frikjøringscup, men i dag ble det heldigvis gjennomføring, til tross for særdeles krevende forhold. 110 gutter og jenter kjørte i dag ned den konvekse og bratte fjellsiden som originalt nok kalles «fjellsiden».

Morgenen fikk frisk vind, og solskinn, men ikke nok varmestråling til å mykne opp den harde snøen. Siden det ble konkurrert i er populær blant frikjørere, noe som medfører mange spor som i løpet av natten har frosset til. Ujevnt og hardt underlag i bratt terreng er noe de fleste hadde problemer med å håndtere, men heldigvis var det flere som viste solid kjøring på en dag som denne.

Gutter alpint åpnet konkurransen, og de tre første kjørerene bekreftet den vanskelige snøen. Sindre Hegland bommet kraftig på sin planlagte linje, og endte opp med å måtte gå et stykke opp igjen i siden for å finne en mulig nedkjøring. Dette viser hvor blind siden er – man ser ingenting på toppen, og alle planer må legges når man ser siden nedenfra.

Mange viste taktisk kjøring ved å unngå de store utfordringene, og håpe på fall blant konkurrentene. Slik kan man komme seg til finaledag 2 uten å ta for mye risiko. Den rutinerte konkurransekjøreren Lars Tore Lesteberg valgte i dag en rolig og trygg nedkjøring, og krysser nok fingrene for å få lov å kjøre på søndag. Fjorårets vinner, Torgrim Vole, satte skiene uten for dagens høyeste klippe, og leverte som vanlig varene.

Det var mange svensker med i dag, men det var spesielt Christian Björk, Peter Nilsson og Erik Sunnerheim som utmerket seg blant söta bror. Sistnevnte valgte en original og leken linje ned, noe dommerne liker å se.

Røldal Freeride Challenge er blitt et internasjonalt renn, med deltakere fra land som New Zealand, Russland, Skottland, Finland, Østerrike, Sveits og USA. Mange av utlendingene hadde problemer med det vanskelige underlaget, men noen gjorde seg bemerket. Blant annet Dani F. Prat fra Andorra, som holdt god flyt og avsluttet med et kreativt avslutninghopp som fikk de kalde tilskuerne til å juble.

Neste klasse ut var gutter snøbrett. Dagens forhold var enda vanskeligere for brettkjørerne, og få av guttene klarte å holde seg på beina. De norske klarte ikke å imponere, selv ikke Tommy Nordbø og Anders Ekkje Slettebø som kjenner siden ut og inn. Utlendingene gjorde det betydelig bedre. Østerrikeren Alexander Hoffmann, svensken Christoffer Granbom og sveitseren Emilien Badoux gjorde alle en solid prestasjon.

Gutter telemark fikk også en god utfordring med dagens snøkvalitet. Vinner fra årets konkurranse på Voss, Henning Skjetne, tok seg en luftig tur ut en klippe, men klarte dessverre ikke å holde seg på bena. Svensken Per Jonsson og Bård Alexander Våland Øymar håndterte telemarkskiene godt, og får nok mulighet til å kjøre nok en konkurransedag.

Da jenter snøbrett var klar for tur hadde mesteparten av siden havnet i skyggen, noe som gjorde forholdene enda vanskeligere. Finnen Mikaela Hollsten holdt seg på bena med trygge og solide svinger. Ingen store fall blant jentene. Vivian Aasen kjørte i høyere tempo enn sine venninner, men måtte sette seg ned utenfor et isfall.

Avslutningsklassen jenter alpint fikk trolig de mest vriene forholdene. Lyset forsvant og sikten ble dårligere og dårligere. Anne May Slinning åpnet opp med en fin, kjapp og kontrollert nedfart. Ikke lenge etterpå kom lillesøster Kristina Slinning på telemark og fremførte blant annet et nydelig klippedropp. Dansken Anja Bolbjerg avkreftet alle myter om dansker på ski, og svingte seg gjennom Peak Performance-målet med et stort smil. Svenskene Caroline Strømberg og Jeanette Hargin er nok også fornøyd med dagens innsats. Anja Garlie la opp til en hurtig tur, men klarte ikke å holde seg på skiene mot slutten. Stavangerjenta Tonje Padøy vant RFC i 2008, og klarte seg bra i dag. Amerikanske Claire Burns ga gass, men hadde et uheldig fall helt på slutten.

Deltakerne og publikum har i etterkant av konkurransen gitt mye ros til arrangørene av årets Røldal Freeride Challenge, som tross vanskelige forutsetninger, klarte å arrangere en lang konkurransedag med kun mindre skader. Alle er glade og blide, og skal feire RFCs 10-årsdag med stor bursdagskake.

Publisert 16. april 2010 kl 21.10
Sist oppdatert 16. april 2010 kl 21.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen