Dette er catskiing i Norge

  • Betyr transport av skikjørere med bruk av beltevogn/tråkkemaskin til fjelltopper.
  • Bruken er regulert av motorferdselloven, og transport til bruk av fornøyelse har pr. definisjon vært ulovlig. Det er altså lov å tråkke løyper, men ikke å ha med passasjerer som sitter på (eller henger etter) for fornøyelsens skyld.
  • Så langt har Harpefossen Skisenter hatt høyest røst i kampen for å drive catskiing.
  • Les alle Fri Flyts saker om temaet her.

Regjeringen åpner for å prøve ut catskiing i allerede eksisterende traseer. I første omgang gjelder det seks forsøkskommuner. Det ble klart i et lovforslag fra Klima- og miljødepartementet onsdag ettermiddag.

Annonse

– Vi har jobbet lenge med dette, og tror det er viktig med en prøveordning for å samle erfaringer. Spesielt Eid kommune har jobbet seriøst og på en god måte med dette lenge. Det er viktig at de får prøvd ut dette som et prøveprosjekt, sier sier Stortingsrepresentant i Sogn og Fjordane, Bjørn Lødemel (H), til Fri Flyt.

Catskiing, som betyr transport av skikjørere med bruk av beltevogn/tråkkemaskin til fjelltopper, har i flere år vært et heftig diskutert tema i Norge. Ballen lå imidlertid forholdsvis død etter en høringsrunde i mars i fjor. Der ble det klart at Miljødirektoratet rådet Klima- og miljødepartementet til å ikke åpne for bruk i norske skianlegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLO_ekstrastort

POSITIV: Bjørn Lødemel (H) har tidligere sittet i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og  er positiv til at det går mot en prøveordning. Foto: Stortinget

Flere store aktører, som NHO og DNT, var svært kritiske til å innføre ordningen. Blant de som var positive var Alpinanleggenes landsforening, ALF.

– Innspillene var veldig negative i den høringsrunden, og få var positive. Jeg tror det kan være viktig å få prøvd det ut, sier Lødemel.

Nå vil altså regjeringen prøve ut ordningen i seks kommuner. Det er kommunene som selv må søke om å være med i ordningen. Prøveordningen vil gå ut på å prøve beltevognbasert skitransport i allerede eksisterende løypenett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

14-44-40_lightboxorg

FRAKTES: Catskiing er tilltatt i flere land, blant annet i Canada og USA. Her illustrert med et bilde fra Makedonia. Foto: Eskimo Freeride

Harpefossen skisenter har vært et av skianlegget som har gått i bresjen for å få innført catskiing i Norge. Nå jubler ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo (V), over lovforslaget. 

– Nå ligger alt til rette for at catski på Harpefossen kan bli et nytt opplevelsesbasert reisetilbud som setter Nordfjord og Vestlandet på verdenskartet som vinterdestinasjon, sier Bjørlo i en pressemelding.

Lødemel tror ordningen kan komme på plass allerede neste sesong.

– Jeg forventer og regner med det kan prøves ut allerede da. En prøveordning kan være viktig for å få framdrift i dette.

Lovforslaget må altså vedtas i Stortinget, der regjeringen har flertall.