– Det har vært helt primetime her nå. Det har vært utrolig fine forhold, sier Asbjørn Eggebø Næss til Fri Flyt.

Han har brukt de siste dagene i Romsdalen sammen med blant annet Nikolai Schirmer og Kajsa Larsson, og gått flere turer i strålende toppturvær.

De neste dagene skal fjellene i området få et vanvittig påfyll av vårsnø. Ifølge Fri Flyts snøvarsel kan Skjorta i Eresfjorden vente seg 99 cm nysnø de neste seks dagene. Deretter følger Kyrkjetaket med 90 cm og Dronningkrona med 87 cm. Det skal dog komme en del vind på flere av fjellene.

– Det er fint at sesongen blir forlenget, men det er viktig å huske på at, etter flere dager med sol og fint vær, kommer den nye snøen til å legge seg på et ustabilt underlag. 

  • Nederst i saken ser du stort bildegalleri fra Lofoten, foto av Bård Smestad

(Artikkelen fortsetter under bildene)

asbjorn
asbjorn

FLOTT: Asbjørn Eggebø Næss har nytt godt av forholdene i Romsdalen. Nå skal snøen lave ned. Foto: Privat

2
2

PÅ TUR: Asbjørn Eggebø Næss har vært på tur med blant annet Nikolai Schirmer og Kajsa Larsson. Foto: Privat

Ifølge Varsom.no har Romsdalen faregrad 3 torsdag.

Rosendal i Hordaland har også hatt strålende vær den siste tiden. Bjørndalstind (1426 moh.) andre påskedag ga herlig rennekjøring.

– Vi hadde funnet en renne sommeren før som vi ville prøve å fått kjørt i vinter, og denne dagen passet perfekt. Renna er i første del av Bjørndalstraversen, og vi brukte skarejern bort til startpunktet. Det hadde snødd dagen før, snøen under var stabil, sol og vindstille og vi kjørte i 30-40 cm pudder ned renna som vi målte til 50 grader bratt og omtrent 560 høydemeter ned i Gryta! Å kjøre pudder i midten av april er fantastisk kjekt, sier Rune Haugland til Fri Flyt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1
1

FLOTT I VEST: Her er Rune Haugland, Svein Vidar Leikvoll og Gunnar Helleland i  Kvinnherad. Foto: Ketil Skjolde

Det er dessuten ikke bare Romsdalen og Vestlandet som har kunnet nyte godt av våren. Spesielt Lofoten hadde en fantastisk avslutning på påsken. Der var toppturentusiasten Bård Smestad på plass.

– Dette var min første tur til Lofoten på vinteren. Og det gav mersmak. Fjellene rundt Austnesfjorden (nordvest for Svolvær) er lett tilgjengelige og i år så var Vågan i Lofoten stedet å reise til om man ville gå på ski fra der man parkerte bilen, sier Smestad.

Påsken startet derimot ikke like bra.

– Frem tom tirsdag var været stort sett grått og bare de mest drevne værjegerne fikk god sikt på nedkjøringene. Vi bommet stort sett hver gang. Tross nedbør og flatt lys var det folksomt i fjellene. Vi traff på store grupper med skiløpere fra inn- og utland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_0064
IMG_0064

FLOTTE FORHOLD: Lofoten ga fantastiske forhold. Her fra Store Trolltind. Foto: Bård Smestad

Så løsnet det, sier Smestad.

– Onsdag startet eventyret for alvor. Nysnø, sol og stabile forhold gjorde turene til Trollsadelen og Store Trolltind til noe helt spesielt. Mye vind preget snøen de siste dagene av påska, men for eksempel Geitgallien var likevel verdt et besøk selvsagt. Snøforholdene varierte mye. Og etter rapporter fra lokale kjentfolk å dømme kunne et det samme fjellet være preget av hardt føre på den ene siden og silkeføre på en annen side.

I løpet av påsken gikk han disse fjellene: Torskmannen, Pilan, Sautinden, Rundfjellet, Trollsadelen, Rørhopskaret, Geitgallien og Viktinden.