Norsk frikjøringsdokumentar

Se den prisbelønte norske minidokumentaren «Freeriders» av Morten Bergene.

Sist oppdatert 10. juli 2013 kl 10.56
GRUNGEDAL: Svein Olav Lien viser fram hjembygda si i Morten Bergenes dokumentarfilm «Freeriders». The grunge is back, sies det.
GRUNGEDAL: Svein Olav Lien viser fram hjembygda si i Morten Bergenes dokumentarfilm «Freeriders». The grunge is back, sies det.

Du har neppe hørt om Morten Bergene.
Mer eller mindre ut fra intet dukket han opp med en skifilm litt utenom det vanlige.
Vi ble straks nysgjerrige på hva dette var for noe– og kontaktet regissøren, og mannen bak filmen, nemlig Morten Bergene.

The decision is: Grungedal
24-åringen fra Risør lagde skidokumentaren som bacheloroppgave og har nå fullført en tre-årig film- og videoutdanning med spesialisering innenfor «Cinematography», ved University of South Wales og Noroff Filmproduksjon i Oslo. Morten bestemte seg for å lage filmen fra Norge, og med interesser innenfor ski og snowboard fra før, var valget enkelt når han kom i kontakt med noen reale karer fra Telemark. Temaet for dokumentaren ble til etter at Morten kom i kontakt med Svein Olav Lien og Gøran Høyvik Ulltang. Svein Olav fra Grungedal i Telemark er en ivrig skikjører som blant annet har kjørt en del av de norske frikjøringskonkurransene.

– Det som gjorde at jeg ville lage denne filmen i Grungedal var fordi jeg så en helt spesiell connection mellom Svein Olav og hjembygda si. Han brant så for den plassen og det var akkurat det jeg ville prøve å fange. Gøran er en god kamerat av han, som jobber sammen med Svein Olav, og de har et spesielt bånd som også gjorde at jeg hadde et godt utgangspunkt for å lage noe flott sammen med dem.

Historiene er viktigst
Morten understreker at målet med dokumentaren er å fortelle en historie, framfor å lage en tradisjonell skifilm.

– Jeg hadde ingen intensjoner om å lage en ren snowboard/ski-film, med masse triks og flere locations. Det viktigste for meg var å lage en historie og fortelling som kan være interessant og inspirerende. Det at de står på ski og snowboard er bare et kjempestort pluss for meg.

Selve dokumentaren har allerede vunnet en pris i Wales, i forbindelse med Caroline Stone Award for «Best Documentary», som er en prisutdeling ved skolen Morten gikk på.

Publisert 10. juli 2013 kl 10.56
Sist oppdatert 10. juli 2013 kl 10.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen