Norsk dominans på Vidda

200 snøkitere fra 20 land stilte til start i årets Red Bull Ragnarok.

Sist oppdatert: 16. april 2012 kl 09.03
STOR INTERESSE: 200 kitere stilte til start på årets Red Bull Ragnarok, og hele 400 sto på venteliste.
STOR INTERESSE: 200 kitere stilte til start på årets Red Bull Ragnarok, og hele 400 sto på venteliste.
Lesetid: 3 minutter

Lokale favoritter tok topplasseringene i årets Red Bull Ragnarok. Deltakere fra hele 20 land var samlet til strid på snødekte Hardangervidda, der norske Bjørn Kaupang og Remi Meum stakk av med seieren i ski- og snowboard-klassene. Svenske Malin Rapp tok førsteplassen i damenes sammenlagte klasse.

200 av verdens beste kitere, som Ruben Lenten (NED) og Reno Romeu (BRA), kjempet hode mot hode i Red Bull Ragnarok. Og i år bød forholdene langt bedre enn tidligere, med stabil vind på 8-10 sekundmeter og masse snø.

- Forholdene i dag var fantastiske og det var mange flinke kitere med, så kampen ble langt hardere enn tidligere år. I fjor var det 30 minutter mellom første- og andreplassen, men i dag var det kun ett minutt som skilte de to første løperne over målstreken. Den harde konkurransen gjorde at det føles ekstra godt å vinne i dag, sier lokale Bjørn Kaupang, som hadde dagens beste tid totalt sett og som vant for tredje året på rad i herrenes skiklasse.

Kitere som hadde reist fra Brasil, Canada, Russland og en rekke europeiske nasjoner, kjempet mot de lokale heltene gjennom den 8,5 km lange banen. Målet var å fullføre hele fem runder.

- Forholdene var virkelig på min side i dag, sier årets vinner av snowboard-klassen for herrer i årets Ragnarok og regjerende verdensmester i snowkite freestyle, Remi Meum fra Tønsberg.

– Jeg fikk en god start, og klarte å kontrollere de andre bak meg fra første runde og inn til mål.

Malin Rapp (SWE), som stakk av med seieren for damer, var også storfornøyd med dagens forhold. Hun hadde forberedt seg på vær som opplevd tidligere år og hadde pakket sekken med masse drikke, sjokolade og kompass. Men dette fikk hun liten bruk for under selve racet.

– Godt vi ikke trengte å «grave oss ned» i år, sier Malin med et smil.

Red Bull Ragnarok blir stadig mer kjent og interessen rundt konkurransen er enorm. I år var det over 400 kitere på venteliste i tillegg til de 200 deltakernee fra 20 nasjoner, som inkludert den hollandske kitestjernen Ruben Lenten og Brasilianske Reno Romeu.

– Det er et rush å se så mange som 200 kiter i luften på startlinjen, sier Ruben.

Mens hans største rush i dag var allikevel da han overraskende droppet fire meter fra en klippe. Brasilianske Reno Romeu, fikk også sitt rush i dagens Ragnarok. Han har snowboardet kun to ganger i sitt liv og i dag var første gang han prøvde snøkiting. Reno var godt fornøyd med å ha fullført 1 ½ runde i sin debut, men er mektig imponert over de norske kjørerne.

– De lokale gutta er helt utrolige, sier han.

Red Bull Ragnarok er en utholdenhetskonkurranse der deltakerne, med enten ski eller snowboard på bena, bruker en kite for å bevege seg. Kiterne skal gjennom en 8,5 km lang bane hele 5 ganger og konkurransen imiterer myten om «Ragnarok» ved at kun de tøffeste heltene innen snøkite-sporten klarer å gjennomføre alle rundene. Den første som passerer mållinjen etter runde 5, vinner konkurransen. Dersom man klarer å gjennomføre alle rundene, vil man ha kitet omtrent 70 km tilsammen, da det er mye kryssing på kryss og tvers. Dermed er det ganske imponerende at dagens raskeste (Kaupang) avsluttet på 1 time og 18 minutter.

RESULTATER:
 

Menn Snowboard
1. Remi Meum, NOR
2. Christian Juell, NOR
3. Marius Coucheron, NOR

Menn Ski
1. Bjørn Kaupang, NOR
2. Alexandr Palekhin, RUS
3. Nils Arne Ro, NOR

Kvinner Mixed
1. Malin Rapp, SWE
2. Mila Polyakova, RUS
3. Ingeborg Ims Winther, NOR

Publisert 16. april 2012 kl 09.03
Sist oppdatert 16. april 2012 kl 09.03
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen